Meillä on kaikki edellytykset oman Trumpin synnyttämiseen, kirjoittaa Ruben Stiller.
Puheenaiheet
Meillä on kaikki edellytykset oman Trumpin synnyttämiseen, kirjoittaa Ruben Stiller.
Eikö ole mahtavaa? Vihdoinkin mahdollisuus kauhistella peruukkipäisen fasistin puheita viikosta toiseen. Ja kenen öykkärimäisen naurun kuulemmekaan jostain kaukaa Lännestä? Niinpä niin, Donald Trump nauraa ja taputtaa itselleen. Käyttäydymme kuin Pavlovin koirat: Trump sanoo jotain tyhmää ja rasistista, ja me kuolaamme moraalisesta itsetyytyväisyydestä.
Julkaistu 2.9.2016
Image

Päivittelemme mörköä ja tuotamme lisää pöhinää, josta Trumpin kaltaiset poliitikot elävät.

Olemme Yhdysvaltain vaalien suhteen vain penkkiurheilijoita, mutta jonain päivänä olemme mukana tuottamassa Suomen Trumpia. Tulemme katsomaan hölmistyneinä, kuinka esittämämme kritiikki palvelee karismaattisen populistin tarkoitusperiä. Ensin meidät houkutellaan vastaamaan provokaatioon tunteenomaisilla purkauksilla ja sitten populisti surffailee oman heimonsa kanssa meidän sometuohtumuksemme aalloilla.

Näillä lakeuksilla on jo nähty, miten maahanmuuttokriittisyyden nimissä voidaan levittää perättömiä huhuja ja miten muslimien leimaaminen on somessa normalisoitunut. Merkittävä osa kansalaisista ei halua kuunnella asiantuntijoita. Asiantuntijat haisevat eliitiltä, ja eliitti on henkilökohtainen loukkaus tietämättömyyttä ja sivistymättömyyttä kohtaan. Faktat ovat monille suomalaisille kiero salaliitto terveitä ennakkoluuloja vastaan.

Miten tämä kansanosa poikkeaa Trumpin kannattajista? Mikä erottaa Trumpin kannattajista ne suomalaiset, jotka vaativat lakia ja järjestystä ja hekumoivat peiton alla voimakkaasta johtajasta?

Suomessa on kaikki edellytykset oman Trumpin synnyttämiseen. Näyttämöltä puuttuu vain Trumpin kaltainen hahmo.

En heiluta mielelläni fasistikorttia, mutta pidän Trumpia fasistisena johtajatyyppinä. Hän syöttää yleisölleen syntipukkeja ja saarnaa autoritääristä johtajakulttia. Kaikki keinot ovat sallittuja: Hillary Clinton on Saatana, ja tappion varalta Trump on jo vihjaillut, että vaali on vilpillinen. Trump halveksii demokratiaa.

Miten on mahdollista, että poliittinen kulttuuri tuottaa tällaisen häikäilemättömän fasistipellen?

Koska millään ei ole mitään väliä.

Yhdysvalloissa politiikan puhemaailma on taantunut niin primitiiviselle tasolle, että Trump on mahdollinen. Republikaanien vaalijuhlassa naispuhuja kertoi, että jokainen amerikkalainen lapsi on vaarassa, jos Hillary Clinton valitaan presidentiksi. Trump on tämän puhemaailman tuottama ilmiö: hän on ymmärtänyt, ettei rationaalisella ajattelulla ole sijaa maailmassa, jossa ihmiset haluavat vihata vastustajaa kokeakseen maailman mielekkääksi.

On vain tunne. Viha antaa hetkeksi tunteen siitä, että globalisaation hämmentämillä alemman keskiluokan jäsenillä on valtaa, että elämä on edes jotenkin hallinnassa. Viha tekee maailman mielekkääksi.

Keskiluokan kurjistumisen teema ei ole amerikkalaisten yksinoikeus. Teema tulee nousemaan Suomessakin politiikan keskiöön. Täällä tullaan näkemään odottamattomia poliittisia siirtymiä, jos talouskasvu junnaa ja edessä on vain visio näivettyvästä Suomesta. Asemastaan epävarma keskiluokka etsii syntipukkeja, vaatii lakia ja järjestystä ja märehtii uhkakuvilla vahvistaakseen identiteettiään.

Suomen Trump ratsastaisi keskiluokan epävarmuudella mutta hän olisi Trumpia hillitympi hahmo. Suuren Johtajamme autoritäärisyys pukeutuisi terveeseen järkeen ja kunnollisuuteen, eikä hän missään tapauksessa kerskailisi varakkuudellaan.

Mitä tämä kertoo Suomesta?

No ainakin sen, että fasistinkin kannattaa olla Suomessa harmaa ja piiloautoritäärinen. Suomalaisen johtajakultin kannattajat kaipaavat näyttämölle vähäpuheista ja tuimaa kapiaista, joka ei halvenna itseään.

Meillä katsokaas on näitä perusarvoja. ■

Ruben Stiller on etelähelsinkiläinen Amerikan-ystävä, joka näkee unia Trumpista. Seuraavassa numerossa Reetta Räty.

Kommentoi »