Apu

Meeri Koutaniemi haluaa uusilla töillään viedä huomion korallien hätään

Meeri Koutaniemi haluaa uusilla töillään viedä huomion korallien hätään
Meeri Koutaniemi on nykyään tuttu näky Tanssii tähtien kanssa -parketilla, mutta päivätyössään hän jatkaa epäkohtien parissa. Koutaniemi sukelsi Intian Valtameren koralliriutoilla ja kuvasi riuttojen häikäisevän kauniita ja värikkäitä koralleja, joita uhkaa tuho ilmastonmuutoksen vuoksi.

Valokuvaaja, toimittaja Meeri Koutaniemi on ehtinyt tänä syksynä tehdä muutakin kuin vain tanssia Matti Puron kanssa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

Koutaniemen uusimpia valokuvia on nyt esillä Espoon kulttuurikeskuksessa. Hiljaiset korallit -näyttely syntyi matkalla Intian Valtamerellä. Yhdentoista valokuvan näyttely on auki joulukuun ensimmäiseen päivään saakka.

–Olin siellä helmi–maaliskuussa. Laitesukelluksen kurssin suoritin Balilla vuonna 2017, syväsukelluksen kurssin tänä vuonna.

Kuten kaikissa Koutaniemen töissä, myös tässä näyttelyssä on vahva yhteiskunnallinen viesti, sillä merien lämpeneminen tuhoaa koralleja.

–Kuvasin koralleja kahdenkymmenenviiden metrin syvyydessä. Sukellus on järistyttävä kokemus. Aloin nauraa onnesta nähdessäni vedenalaisen elämän kirjon ja koin meditatiivista rauhaa.

Meeri Koutaniemi kertoo, että rauha veden alla perustuu hengittämiseen, jolla pystyy kontrolloimaan kehon painoa.

– Meri on ajaton ja sukeltaessa koen täydellistä irtautumista maanpäällisestä elämästä, unohduksen.

Korallit vaarassa tuhoutua ilmastokriisin takia

Näky veden alla on lumoava ja siksi myös surullinen. Ilmastokriisi on aiheuttanut meriveden lämpötilan nousun. Se johtaa korallien haalistumiseen ja lopulta kuolemaan.

– Kolmenkymmenen metrin syvyydessä oleva koralliseinämä oli lumoavan kaunis, mutta näin myös haalistuneita, tuhoutuvia koralleja, Meeri Koutaniemi sanoo.

Menetys on korvaamaton, sillä korallit ovat yli 400 miljoonaa vuotta vanhoja ja muodostuivat riutoiksi yli 25 miljoonaa vuotta sitten. Tällä hetkellä yli 75:tä prosenttia maailman koralleista uhkaa tuhoutuminen ihmisen aiheuttamien syiden takia.

National Geographic -lehden mukaan korallit ovat yksiä vaarantuneimpia ekosysteemejä maailmassa.

– Noin 9 miljoonaa eri vedenalaista lajia, eli 25 prosenttia maapallon vedenelävistä asuu koralliriutoilla. Sadattuhannet ihmiset ovat riippuvaisia koralleista niiden ekosysteemien tuottaman ruoan myötä. Riutat myös työllistävät, ja ne ovat hirmumyrskyjen puskurina, Meeri Koutaniemi sanoo.

"Painajaisuneni ovat loppuneet tanssin myötä lähes täysin"

Tanssii tähtien kanssa -kisa on viime sunnuntain (17.11.2019) jälkeen siinä vaiheessa, että jäljellä on enää neljä paria radiojuontaja, videobloggaaja Veronica Verhon ja Jani Rasimuksen pudottua kisasta.

Meeri Koutaniemi on tanssiopettajansa Matti Puron kanssa kokenut, miten tanssi on merkinnyt isoa elämänmuutosta. Se on voimaannuttanut häntä henkisesti ja fyysisesti.

– Olen kokenut isoja sisäisiä oivalluksia mielen ja kehon vahvasta dialogista. Painajaisuneni, joita olen vuosia nähnyt, ovat loppuneet lähes täysin. Ne ovat liittyneet työhöni, esimerkiksi El Salvadorin naistenvankilassa näkemääni ja kokemaani.

Tanssituomareiden mukaan Koutaniemen kehitys on ollut ilahduttavaa katseltavaa. Kova treeni ei ole vain lisännyt hänen tanssitaitojaan, sillä myös paino on pudonnut entisestäänkin kapoisen naisen yltä.

–Tanssissa parasta on se, että sitä voi harrastaa kuka hyvänsä, Meeri Koutaniemi kannustaa.

Lisätietoja näyttelystä Espoon Kulttuurikeskus, kulttuuriespoo.fi.

Kaikki valokuvataulut ovat myynnissä ja kymmenen prosenttia taulujen myyntituotosta lahjoitetaan korallien suojeluun.

Julkaistu: 20.11.2019
Kommentoi »