Image

”Me selviämme tästä””Me selviämme tästä”

Angela Merkel vetoaa pakolaiskriisissä moraaliin, kirjoittaa Berliinissä asuva päätoimittaja Heikki Valkama.
Teksti Heikki Valkama
Kuvat Markus Henttonen

Johtajuus testataan silloin, kun ihmiset eivät tahdo seurata. Muun muassa näin Time-lehti perusteli Angela Merkelin valintaa vuoden henkilöksi. Lehti ylisti Merkelin moraalisia arvoja, inhimillisyyttä, vieraanvaraisuutta ja suvaitsevaisuutta.

Saksan liittokansleri on erikoinen johtaja. Hän on maailman mahtavin nainen, Euroopan vaikutusvaltaisin poliitikko, mutta hän ei mahtaile. Hän on suuri poliittinen johtaja, mutta ilman kansanjoukkoja kiihottavaa karismaa. Harva johtaja on samaan aikaan yhtä tylsä ja yhtä arvostettu. Merkel ei ole suuri suunnannäyttäjä, hän on käytännön nainen. (Saksalla on toki huonot kokemukset kansanvillitsijöistä.)

Läpi Eurooppaa ravisuttelevan pakolaiskriisin Merkel on kuitenkin toistanut samaa sanomaa: ”Me selviämme tästä”.

Vaikka Saksaan on tullut tähän mennessä yli miljoona pakolaista, hänen perussanomansa on pysynyt. Joulukuun puolivälin puoluekokouksessa liittokansleri toisti taas saman. Hänen mukaansa Saksa on maa, joka pystyy suuriin saavutuksiin.

”Saksalla on moraalinen ja poliittinen velvollisuus auttaa maailman epätoivoisimpia ja haavoittuvaisimpia ihmisiä”, hän sanoi Deutsche Wellen mukaan.

Lausunto viittaa toiseen maailmansotaan. Nyt, 70 vuotta sodan päättymisen jälkeen, näyttää siltä, että Saksa on yksi harvoista maista, jotka ovat todella ottaneet opiksi historiasta – ja saksalaiset pyrkivät nyt toimimaan oikein.

Jämäköistä päätöksistä huolimatta pakolaiskriisin hoito on syönyt liittokanslerin suosiota. Osa omankin puolueen väestä on kääntynyt Merkeliä vastaan. Tätä kirjoittaessa vielä tuoreet Kölnin tapahtumat ovat nostaneet Saksassa myrskyn ja saaneet osan kannattajistakin kysymään: me selviämme tästä, mutta miten?

Se mitä Kölnissä tapahtui, on täysin sietämätöntä. Se mitä siitä todennäköisesti seuraa, on asenteiden koveneminen.

Merkelin motiiveja on pohdittu ääneen. Joidenkin analyytikkojen mukaan (Berliinin) muurin takana elänyt osaa asettua pakolaisen asemaan. Toisin kuin piikkilangalla varustautuneet naapurimaiden johtajat, Merkel ei halua rakentaa uusia muureja. Merkel on taitava valtapoliitikko ja peluri, joka on saavuttanut asemansa myös voimalla. Hän on pienten ovelien siirtojen mestari. Pakolaiskriisin kohdalla kyse ei taida olla valtapoliittisesta juonesta.

Merkelin itsensä mukaan kyse on moraalista. Hän haluaa tehdä, kuten oikein on. ■

Julkaistu: 3.2.2016