Mauno Koiviston surukirja avautui
Puheenaiheet
Mauno Koiviston surukirja avautui
Perjantaina kuolleen presidentin poismeno herättää ihmisissä paljon tunteita. Surukirjaan voi kirjoittaa nimensä tämän viikon ajan myös netissä.
Julkaistu 16.5.2017
Apu

Presidentti Mauno Henrik Koiviston surukirja avattiin Presidentinlinnassa tiistaina 16.5.2017. Nimensä kirjaan voivat kirjoittaa kaikki kansalaiset.

Tiistaina moni ihminen olikin tullut paikanpäälle kunnioittamaan edesmenneen Koiviston muistoa. Ensimmäisenä surukirjan allekirjoitti tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Mauno Koivisto kuoli 12. toukokuuta 2017 Meilahden sairaalassa 93-vuotiaana. Hän toimi Suomen tasavallan yhdeksäntenä presidenttinä 12 vuoden ajan, vuosina 1982–1994.

Presidentin poismeno herättää ihmisissä paljon tunteita ja kunnioitusta. Maire Kahanpää muisteli pitkän tien kulkenutta Koivistoa lämmöllä.

- Minulla tulee ihan kyynel silmiin. Ensinnäkin se, että hän palautti parlamentarismin, niin hän teki suuren palveluksen, ja todella arvostan häntä ihmisenä. Hän teki pitkän matkan vaatimattomasta kodista työläisenä presidentiksi, Kahanpää kertoo.

Moni ihminen toisti sanat luotettavuus, kunnioitus ja arvostus kun Apu kyseli muistoja Mauno Koivistosta. Myös Marja Malisen mielestä Koivisto oli luotettava johtohahmo.

- Sanoin juuri yhdelle ystävälle, että Mauno oli semmoinen länsisuomalaisuuden perikuva, pitkä, hoikka ja hidaspuheinen, mutta se puhe oli aina jotenkin punnittu, että hänellä oli aina semmoisia hauskoja sutkautuksia.

Marja Malinen halusi tulla kunnioittamaan Mauno Koiviston muistoa.

Linnan edessä riitti jonoa ulos asti. Yksi surukirjaan kirjoittamaan tulleista on Anu Heikkilä.

- Koiviston poismeno aiheutti yllättävän paljon ajatuksia. On hienoa, että on vielä ihmisiä jotka merkitsee niin paljon suomalaisille.  Kunnioituksesta halusin tulla tänne kirjottamaan, Anu Heikkilä kertoo.

Presidentti Koivisto saatetaan haudan lepoon valtiollisissa hautajaisissa helatorstaina.

Kansalaiset ja yhteisöt voivat esittää kirjaan surunvalittelunsa perjantaihin 19. toukokuuta saakka. Presidentinlinnan kansliassa pääsee kirjoittamaan muistokirjaan perjantaihin asti. Myöhemmin kirja luovutetaan omaisten käyttöön.

Surunvalittelut on mahdollista esittää myös verkossa osoitteessa https://koivisto.presidentti.fi/

Jono ulottui ulos asti.

Ellanoora Kauppila

Kommentoi »