Mattiesko Hytönen täyttää 80 vuotta – Miksi hän ruoskitutti itseään rottinkikepillä talonsa kellarissa?
Onneksi olkoon!
Mattiesko Hytönen täyttää 80 vuotta – Miksi hän ruoskitutti itseään rottinkikepillä talonsa kellarissa?
Ex-kohukolumnisti Mattiesko Hytönen kirjoittaa autofiktiokirjaa, mutta kustantajaa ei ole vielä löytynyt. – Se sisältää aika vahvasti toksista maskuliinisuutta. Se rajoittaa kohderyhmää, Hytönen sanoo.

Mattiesko Hytönen muistaa yhden viidestä julkaisematta jääneestä Helsingin Sanomien kolumnistaan. Aiheena oli Tapani Kansan ylinopeus.

– Se oli osittain fiktiota. Tein sen aprillijutuksi, mutta lehti ei sitä julkaissut.

Monelle Hytönen on tuttu hahmo nimenomaan Iltalehden sivuilta. Lähes 20 vuotta jatkunut kolumnistin työ oli juuri sitä, mitä Hytönen halusi tehdä.

– Sain kirjoittaa käytännössä täysin vapaasti, juuri niin kuin halusin.

Hytösen kirjoitustyyli kehittyi vuosien mittaan viiltävän kriittiseksi. Hän kirjoitti julkkisten edesottamuksista häpeilemättömän suoraan. Välillä hän pani itsensäkin likoon, esimerkiksi pukeutuessaan mustaan hameeseen ja korkokenkiin.

– Halusin pukeutua mustiin naisten vaatteisiin, koska Marimekon omistaja Kirsti Paakkanen oli julkisuudessa kertonut pukeutuvansa vain mustaan.

Eräässä kolumnissaan Hytönen ruoskitutti itseään rottinkikepillä talonsa kellarissa. Taustalla oli suomalaisen hoitajan uhkaava kokemus Saudi-Arabiassa.

– Kun ihoni alkoi mennä rikki, lopetimme. Halusin laittaa itseni myös fyysisesti alttiiksi ja kirjoitin kokemuksistani.

Kolumnistivuosinaan Hytönen oli tuttu näky Helsingin yöelämässä. Viikonloppuisin Hytönen suuntasi useimmiten Sedu Koskisen pintaliitoyökerhoihin kuten Tigeriin ja myöhemmin Teatterin vip- tiloihin. Julkkisten toilailut olivat polttoainetta seuraavan lauantain kolumniin.

– Kerroin siitä, mitä näin. Kuten kissatappeluista.

Läheskään kaikki eivät pitäneet Hytösen tyylistä. Kerran kaksi tunnettua kaunotarta ystävineen yritti järjestää hänelle porttikiellon Teatteriin. Turhaan. Usein julkkikset pyrkivätkin poistumaan nähtyään Hytösen. Monen käytös muuttui hänen ollessaan läsnä.

– Erään näyttelijän poikaystävä kääntyi wc-tilassa puoleeni: ”Sovitaanko, ettet kirjoita enää naisystävästäni.” Vastasin, etten tee sellaisia sopimuksia. Hän kertoi olevansa jujutsuvalmennuksessa. Se oli mielestäni selkeää väkivallalla uhkailua.

Hytösellä on tekeillä autofiktiokirja, mutta kustantajaa ei ole vielä löytynyt.

– Se sisältää aika vahvasti toksista maskuliinisuutta. Se rajoittaa kohderyhmää.

Mattiesko Hytönen!

  • Syntynyt: 17.8.1943

  • Ura: Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa (1972–1985), HS:n ­Sunnuntai-toimituksessa (1985–1997), Iltalehden kolumnistina (1998–2016).

  • Perhe: tyttöystävä ja kaksi aikuista lasta.

Kommentoi »