Apu

Matti Laine niittää jälleen kansainvälistä menestystä: käsikirjoittajan uusi sarja myytiin Espanjaan

Matti Laine niittää jälleen kansainvälistä menestystä: käsikirjoittajan uusi sarja myytiin Espanjaan
Matti Laineen mukaan Sorjonen oli tärkeä kansainvälinen päänavaaja. Nyt hänen käsikirjoittamistaan sarjoista myös Paratiisi on saanut kansainvälisen sopimuksen.

Käsikirjoittaja-kirjailija Matti Laine on tuottelias tapaus. Hänen tuotoksistaan Sorjosen kolmas kausi päättyi juuri, ja se on näillä näkymin jäämässä viimeiseksi, mutta Paratiisi- ja Bullets-sarjat vasta aloittavat. Lisäksi Elias Vitikka -sarjan tuorein kirja Pelon liekit (Bazar) ilmestyi juuri.

– Kirjojen kanssa ideasta kansiin menee yleensä noin puolitoista vuotta, mutta se on totta, että teen prosessin aikana muutakin. Freelancerin arkeen kuuluu, että välillä töitä on liikaa ja että välillä kalenteri on tyhjempi. Lainataan nyt edesmennyttä Donneria, että kaksi sivua päivässä tekee vuodessa melkein 700 sivua, Laine naurahtaa.

Sorjosen tekoprosessi oli sekä Laineelle että muulle tekijäjoukolle erityinen: sarjaa kypsyteltiin, tekijöille annettiin Suomen mittakaavassa kunnon resurssit, ja alusta asti pyrittiin kansainväliseen levitykseen. Siinä onnistuttiin, sillä sarja on myyty yli 180 maahan.

Häijympi voisi tokaista, että elokuva- ja tv-puolella Suomi onkin laahannut alalla vuosikymmeniä naapurimaiden perässä.

– On tylsää puhua aina rahasta, mutta kyllä se vain vaikuttaa. Ruotsissa sarjaa saa käsikirjoittaa rauhassa vuoden, kun Suomessa pitää olla samaan aikaan 3–4 projektia, jotta tekijät tulevat toimeen. Mutta on sekin totta, että Ruotsissa ja Tanskassa ymmärrys yhteiskunnan diversiteetistä ja esimerkiksi monipuolisemmista roolihahmoista on ollut pidemmällä.

Yltääkö Paratiisi Sorjosen lukemiin?

Suomalais-espanjalaisen yhteistyön tuloksena syntynyt Paratiisi sijoittuu Espanjaan. Sarjan kokenut naispoliisi (Riitta Havukainen) on esimerkki hahmosta, jollaisesta Suomen pienissä filmipiireissä olisi vielä vähän aikaa sitten todettu ”ei kiinnosta katsojia” – vaikka vastaavia menestyksiä on nähty myös angloamerikkalaisella puolella iät ja ajat.

Paratiisi-sarja julkaistaan Espanjan suurimpiin lukeutuvassa Orange TV -suoratoistopalvelussa loppuvuodesta. Sen myötä sarjalla on mahdollisuus laajentaa myös Latinalaisen ja Pohjois-Amerikan espanjankielisille markkinoille.

Kodilla iso rooli lukuharrastuksessa

Vuonna 1976 syntynyt Laine katseli itsekin nuoruudessaan paljon jännitys- ja toimintasarjoja. Lukeminen tuotti vaikeuksia, kunnes ponteva äidinkielenopettaja Etelä-Haagassa ymmärsi, mistä kiikasti: poika ei yksinkertaisesti osannut lukea kunnolla.

– Lukihäiriöitä ei silloin osattu aina diagnosoida, mutta en hahmottanut sanoja. Opettelin lauseita ulkoa, mutta kun jäin vihdoin siitä ”kiinni” ja asiaan paneuduttiin, aukesi kokonaan uusi maailma, Laine iloitsee.

Nuorten ja etenkin poikien lukuhaluttomuudesta on paasattu pitkään. Laine on kiitollinen opettajansa tuesta, mutta muistuttaa, että lukuharrastus opitaan ennen kaikkea kotona.

– Kirjasto on hieno laitos, ja sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Ei kannata aloittaa tuhatsivuisesta tiiliskivestä, vaan itseä kiinnostavasta aihepiiristä – joka esimerkiksi Vitikoissa on jääkiekko.

– Mutta jos lapsi ei koskaan näe vanhempaansa kirja kädessä tai hänelle ei koskaan lueta, on epätodennäköistä, että into löytyisi itsestään.

Paratiisi Yle TV1:llä sunnuntaisin. Paratiisin ja Sorjosen kaikki jaksot löytyvät Yle Areenasta. Bullets MTV3:lla maanantaisin.

Julkaistu: 14.2.2020
Kommentoi »