Matkaidea: Hetta on Lapin löytö
Lappi
Matkaidea: Hetta on Lapin löytö
Enontekiön pikkukylä on talvella hyvä luontoretkien tukikohta, jossa on aitoa Lapin tunnelmaa.
Julkaistu 25.12.2022
Mondo

Auringossa kimalteleva kirkon­torni piirtyy taivasta vasten, ja järven rannalta aukeaa jylhä tunturimaisema. Kylänraitti on rauhallinen, eikä ruuhkista ole tietoakaan. Tämä on Hetta, noin 800 asukkaan kylä Enontekiöllä, Käsivarren Lapissa. Kohde, jossa on aitoa lapinkylän tunnelmaa.

Hetta on hyvä tukikohta lähialueen luontoretkille, Kilpisjärvelle tai Norjaan. Lähellä on Jyppyrän vaara, jolta aukeaa upea tunturimaisema. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, runsaan tunnin ajomatkan päässä on reittejä päiväretkistä vaelluksiin.

Hettaan on helpointa tulla autolla, esimerkiksi matkustamalla autojunalla Kolariin, josta on parin tunnin ajomatka. Julkisillakin pääsee. Rovaniemeltä on bussiyhteys kahdesti päivässä.

Saatavilla on hotelli- ja mökkimajoitusta sekä erämaisempia vaihtoehtoja. Luonto­keskuksessa on kahvila, kylän keskustassa grilli ja majoituspaikoissa ravintoloita. Tai osta liha- ja kalatuotteita suoraan tilalta ja kokkaa itse.

Lapin talvi on kokemisen arvoinen. Joulukuun alkupäivinä alkaa kaamos, jolloin aurinko ei nouse ja päivänvalo on kauniin sinistä. Aja muutaman kilometrin päähän Paljasselälle ihailemaan tykky­lumisia puita ja kaamoksen värejä. Sävyjä on eteläisen taivaan keltaoranssista pohjoisen sini­punaiseen.

Lumikenkäile merkittyä reittiä Jyppyrälle tai lähde hiihtämään Ounas- ja Pallastuntureille. Tarjolla on myös retkiä moottorikelkalla, koiravaljakolla tai vaikka poron vetämällä reellä. Hetan seudun suosituin matkustus­aika on kevättalvella, kun hiihto­matkailu on huipussaan.

Kommentoi »