Matkaidea: Espanjan erikoiset lännenkylät
Etelä-Espanja
Matkaidea: Espanjan erikoiset lännenkylät
Almeríaan rakennettiin aikoinaan kokonaisia pikkukaupunkeja elokuvien lavasteiksi. Nyt ne ovat matkailukohteita.
Julkaistu 12.2.2023
Mondo

”Hanki kolme arkkua valmiiksi!”

Clint Eastwoodin repliikki hautaus­urakoitsijalle elokuvassa Kourallinen dollareita hiipii mieleen, kun kävelee tappavan kuumana kesäpäivänä Fort Bravon lännenkylän katuja, yskii pölyä ja kuuntelee kavioiden kopsetta. Saluuna, pankki, kirkko, hirttolava ja hautausmaa - juuri kuin länkkäreissä! Ennio Morriconen musiikki alkaa soida päässä, ja huomaa kaipaavansa vyölle 45-kaliiperista Coltia.

Kuumuutta voi paeta saluunaan, jossa nautitaan viilentäviä juomia ja seurataan cancan-­esitystä sekä kortti­huijarien kapakka­tappelua. Ammattinäyttelijät vetävät satunnaisesti matkailijoitakin show’n hahmoiksi.

Almerían maakunnassa sijaitsevan Tabernasin aavikon soveltuvuus lännenelokuvien tekoon keksittiin 1950-luvulla: miksi kuvata Yhdysvalloissa tai Meksikossa, kun Euroopastakin löytyy autiomaata, kaktuksia, vuoristoa ja kuumaa hiekkaa – eikä juuri koskaan sada.

Kyliä nousi useita, ja spagettiwesternejä kuvattiin alueella paljon. Myös Arabian Lawrencea (1962) sekä Indiana Jones ja viimeinen ristiretki -seikkailu­elokuvaa (1989) kuvattiin osittain Tabernasin aavikolla.

Clint Eastwoodin, Sean Conneryn ja Harrison Fordin lisäksi Rölli-peikko on nähty Almeríassa kuvauksissa (2016), ja alue on yhä elokuvantekijöiden suosiossa.

Fort Bravon aikuisten pääsy­lipun hinta on noin 20 euroa. Toinen lännenkohde on Oasys Mini Hollywood, josta löytyy myös eläin- ja vesipuistot.

Málagasta tai Alicantesta ajaa Tabernasiin noin kolmessa tunnissa, lähimmältä rannikolta Almerían kaupungista puolisen tuntia. Tabernasin karussa kylässä voi majoittua, kunhan varaa huoneen ajoissa. Tarjolla on myös hacienda-majoitusta, ja esimerkiksi hotelli Casa Rural Jardín del Desierto on oivallinen vaihtoehto. Siellä on uima-allaskin.

Vinkki: majoitu Almeríaan tai Tabernasiin illalla, jolloin olet lännenkylissä jo aamupäivällä ennen ruuhkia ja autiomaan kuuminta paahdetta.

Kommentoi »