Mondo

Mathildedal on kylähelmi, jossa kannattaa vierailla pidemmältäkin

Mathildedal on kylähelmi, jossa kannattaa vierailla pidemmältäkin
Salon vanha ruukkikylä Mathildedal on luovien ihmisten tyyssija. Keräsimme viisi vinkkiä majapaikan valintaan, herkutteluun ja löytöjen tekemiseen.
Julkaistu: 15.3.2020

Löydä sataman helmet

Mathildedal eli Matilda on 20 kilometrin päässä Salosta sijaitseva kylä, jonne on muuttanut viime vuosina paljon luovan alan ihmisiä. Helsingin Sanomat kutsui sitä jopa ”Suomen hipstereimmäksi paikaksi”. Mathildedal jakautuu maaseutumaiseen yläkylään ja merellisempään alakylään. Viimeksi mainitussa on vierasvene­satama ja ravintola Mathildan Marina, jonka terassilla voi nauttia kuohujuomia. Rannassa on myös Ruukin Krouvi, josta kannattaa kysellä etenkin päivän kalansaalista. Se on usein kylän kalastajan lähivesiltä pyydystämää.

Syö leipomo­ravintolassa

Leipomo­ravintola Matildan­kartanon ryijyillä, vintagehuone­kaluilla ja viherkasveilla sisustettu tila on trendikkään tyylikäs, ja vege­painotteiselta ruokalistalta löytyy lähi- ja luomuraaka-­aineista tehtyjä piirakoita, salaatteja ja pizzaa. Sunnuntaisin tarjolla on brunssilautanen. Kauniina päivänä kannattaa tilata piknik-­kori, jonka antimista voi nauttia 1850-luvun kartanorakennuksen puutarhassa. Osta lähtiessä mukaan herkullinen rapea­kuorinen hapanjuurileipä.

Mathildedalin käsityöpuodeista voi ostaa mukaan alpakanvillaisia vaatteita. Kuvat: Mikko Pääkkönen.

Shoppaile käsitöitä

Kylässä asuu vakituisesti 130 ihmistä ja 40 alpakkaa. Kotiinviemiseksi voikin ostaa alpakanvillaisia tuotteita, joita myyvät Ruukin kehräämö ja Ruukin kutomo. Tarjolla on kaikkea sukista paitoihin ja huiveihin. Samassa rakennuksessa on myös vaatemerkki Second Chancen kauppa. Osa sen vaatteiden materiaaleista on tekstiiliteollisuuden ylijäämää. Antiikin ja vanhojen tavaroiden ystävä suuntaa Huldan puotiin, josta löytyy muun muassa astioita ja huonekaluja.

Yövy tyylillä

Kylän kaunein yö­­­­sija löytyy entisestä kylä­koulusta, jossa Petri ja Nina Sirén pyörittävät seitsemän huoneen b&b-majapaikkaa. Tilavat huoneet on sisustettu vaalealla skandinaavisella tyylillä, ja varustukseen kuuluu katosta roikkuva rottinkinen riipputuoli. Jaetut kylpyhuoneet löytyvät käytävältä. Samassa talossa on myös Petris Chocolate Room -kahvila. Toinen hyvä majoitus­vaihtoehto on Hotel Mathildedal. Huoneet ovat siistejä ja moderneja, ja niissä on omat kylpyhuoneet. Myös täältä löytyy kiva kahvila.

Kyläravintola Terhosta saa paikallisia oluita ja samassa rakennuksessa paahdettua kahvia. Kuvat: Mikko Pääkkönen.

Siemaile olutta

Mathildedalin Kyläpanimon yhtey­dessä toimii pieni olutpuoti, jossa voi maistella yrityksen tuotteita. Panimo­mestari Tuomo Holmin into­himo ovat belgialaiset oluet. Tätä tyyliä edustaa esimerkiksi vaalea Pirske-­olut. Panimon tuotteisiin kannattaa tutustua myös viereisessä Kylä­ravintola Terhossa, josta saa neljän tai kuuden pikku­lasin maistelusetin. Tunnelmallinen baari-kahvila on kyläläisten toinen olohuone, jossa järjestetään keikkoja.

Kommentoi »