Markus Leikola: KHL–KGB:n Kaasu ja Kiekko Oy
Puheenaiheet
Markus Leikola: KHL–KGB:n Kaasu ja Kiekko Oy
"Moskovan Dynamossa kehitettiin urheilukaraten lisäksi karaten tappavaa versiota neukkujamesbondien työkalupakkia varten."
24.9.2014
 |
Apu

JOKERIT PELAA pelaa jääkiekkoliiga KHL:ssä, koska Suomi on jääkiekkomaa. Mutta miksi siellä pelaa kroatialainen joukkue, joka synnytettiin viisi vuotta sitten tyhjästä? Zagrebin Medvešcakin johto on myöntänyt, että joukkue pelaa vain sponsorien ansiosta. Näistä suurin on Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom.

Kaasumiehillä on erityinen syy kiinnostua Kroatiasta: maan rannikolle Välimerelle on suunnitteilla nestemäisen maakaasun LNG:n tuontiterminaali vaihtoehdoksi venäläiselle putkikaasulle. Rakentaminen on viivästynyt useiden vuosien ajan – eikä Kremliä haittaisi, vaikka tämä Unkarin, Itävallan, Romanian, Slovenian ja Kroatian energiatasapainoa länteen heilauttava laitos viivästyisi lisää.

Energiakauppa ja -rakentaminen yhdistävät myös pakotelistoilla keikkuvia Jokeri-omistajia Rotenbergin veljeksiä ja Gennadi Timtšenkoa. Sillanrakentajiksikin heitä voisi kutsua: he saivat rakentaakseen viiden miljardin sillan, joka yhdistää Krimin Äiti Venäjään, pysyvästi.

SELVITYKSENI MUKAAN näyttäisi siltä, että joka ikisellä ei-venäläisellä KHL-joukkueella Euroopassa on kytky Venäjän politiikkaan ja kaikkea muuta kuin tavalliseen taloudenpitoon. Tšekkijoukkue Lev Praha syntyi, kun Gazpromin ja KHL:n kakkosmies Aleksandr Medvedev päästi Lev Popradin konkurssiin ja siirsi seuran Slovakiasta Tšekkiin naureskellen velkojille. Lev Praha luopui yllättäen kesällä KHL-paikasta ”rahoitusongelmien vuoksi”, vaikka seuran puheenjohtaja Jevgeni Myškovski on leipätöikseen Gazprom Exportin pääjohtajan neuvonantaja.

Tilalla aloitti slovakialaisseura Slovan Bratislava, jota johtaa Juraj Široký – entinen kommunistisen salaisen poliisin asiamies, nykyinen oligarkki, joka rikastui arveluttavilla keinoilla 90-luvulla ja on epäiltynä rahanpesusta. Hänellä on hyvät suhteet unkarilaisen energiayhtiön MOL:n tytäryhtiöön  Slovnaftiin. Venäjää ihailevan Unkarin hallituksen omistama MOL taas on alkanut hieroa tänä kesänä kauppoja länteen pääsystä Gazpromin kanssa.

Riian Dynamon takana on Venäjän valtion Rosneftin tytäryhtiö, Minskin Dynamon takana Valko-Venäjän sisäministeriö. Kummankin Dynamon nokkamiehet ovat entisiä KGB-miehiä, eikä ihme. Ennen aikaan Neuvostoliitossa SKA:t eli sportivnij klub armii, kuten Pietarin SKA ja Moskovan ZSKA, olivat armeijan seuroja ja Dynamot KGB:n seuroja. Ei niitä tarkkaan ottaen voi yhdistyksiksi kutsua, sillä ne olivat laitostensa ammattiurheilujaoksia, joilla oli myös tuotekehitystehtäviä. Esimerkiksi Moskovan Dynamossa kehitettiin urheilukaraten lisäksi karaten tappavaa versiota neukkujamesbondien työkalupakkia varten.

MYÖS VENÄLÄISET teollisuusinvestoinnit Suomessa on tehty suoraan putinilaisella rahalla. Fennovoiman osakas Rosatom on suoraan presidentin alainen virasto, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat myös ydinaseet. Harjavallassa Kokemäenjoen saastuttamisesta viimeksi otsikoissa ollut Norilsk Nikel kytkeytyy Kremliin hallituksensa jäsen Sergei Tšemezovin kautta. Tšemezov on KGB-mies, terästehtailija ja kansainvälinen asekauppias, pakotelistoilla hänkin.

Helsingin telakan hallituksen jäsen, Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriön laivanrakennusosaston päällikkö Leonid Strugov ei jää huonommaksi: hän kertoi äskettäin julkisuuteen, että Venäjä ryhtyy kehittämään ryöstämälleen Krimille kaasu- ja öljyalan laivanrakennusta. Helsingin telakan venäläisomistus on kanavoitu Yhdistyneelle laivanrakennusyhtiölle, joka on samalla tavoin Putinin keksintö kuin KHL:kin ja asevalmistuksensa vuoksi USA:n ja Kanadan pakotelistalla. Se saattaa haitata suomalaisten pyrkimyksiä viedä jäänmurtajia muuallekin kuin Venäjälle.

MUTTA SILLOIN jäällä vasta ollaankin murtuneita, jos Jokerit saa tallimääräyksen olla panematta parastaan Pietarin SKA:ta vastaan – se kun on Putinin suosikkijoukkue ja Jokerien uusien valtiaidenkin sydämen ykkönen.

Kommentoi »