Apu

Marko Lönnqvist avoimena Avun haastattelussa vuonna 2016: ”Vähän vaikea motivoida itseään, kun velkaa on miljoona”

Marko Lönnqvist avoimena Avun haastattelussa vuonna 2016: ”Vähän vaikea motivoida itseään, kun velkaa on miljoona”
Miten Marko Lönnqvististä tuli gangsteri ja pelätyn moottorikerhon jäsen? Ja kuinka hän aikoi pysyä kaidalla polulla?
Julkaistu: 8.4.2018

Marko Lönnqvist kuoli 41-vuotiaana huhtikuussa 2018. Apu tapasi ex-gangsterin, kirjailijan tammikuussa 2016. Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Avun numerossa 12/2016.

Marko Lönnqvist on tarinankertoja Luojan armosta. Hän on niitä persoonia, joita ennen sähkön ja radion aikaa keräännyttiin kuulemaan illan viihdykkeeksi savupirtteihin.

Kun pian 40-vuotisjuhliaan viettävä mies kirjoittaa kirjan lähes koko ikänsä kestäneestä nuorisorikollisen, talousrikollisen ja moottoripyöräjengiläisen – gangsterin – elämästä, on kirja todella kiinnostavaa luettavaa.

Lönnqvistin vankilassa kirjoituskoneella (tietokoneet ovat vankeudessa kielletty) kirjoittamat ja MTV:n rikostoimittaja Jarkko Sipilän editoimat tarinat ovat huikeita. Ne imaisevat mukaansa niin, että kirja on pakko lukea kannesta kanteen ennen kuin siitä voi päästä irti.

Elämäni gangsterina (Crime Time) vie lukijan mielen kuin toimintaelokuvaan.

– Jos joku haluaa tehdä elokuvan, niin siitä vaan, huhtikuun alkuun asti koevapaudessa oleva Lönnqvist toteaa Avun haastattelussa.

OLEMME HELSINGISSÄ Hakaniemen torin laidalla sijaitsevalla kuntosalilla. Kyseessä on yksi monesta kuntosalista, jossa Lönnqvist työskentelee iltaisin personal trainer -kunto-ohjaajana. Päivisin hän on koevapauden velvoittamassa palkattomassa työssä Kriminaalihuollon tukisäätiön tiloissa Helsingin Kalliossa.

Lönnqvistin vasemmassa nilkassa on paksun kellon kokoinen laite ja kuntosalihousujen taskussa laitteen lähetinyksikkö, johon viranomaiset saattavat soittaa milloin vain yllätyspuhelun.

– Olin tuossa juuri yhtenä päivänä Kelassa, kun vankilaviranomaiset soittivat, pyysivät pihalle ja puhalluttivat. Kerran viikossa käyn Sörnäisten vankilassa virtsatestissä, Lönnqvist kertoo.

Päihteiden käyttö peruuttaisi heti koevapauden ja tietäisi saman tien paluuta linnaan. Tätä Lönnqvist ei halua, varsinkaan kun koevapauden päättymiseen on enää muutama viikko aikaa. Sitten alkaa ehdonalaisuus.

– Silloin ei tarvitsekuin käydä ehdonalaisvalvojan luona kerran kuukaudessa ja pysyä kaidalla polulla. Jos ehdonalaisessa rikkoo lakia, joutuu istumaan lisää vanhasta tuomiostakin.

Lönnqvist on istunut linnassa lukuisia kertoja pitkin 2000-lukua. Viimeinen ja samalla selvästi pidempi tuomio tuli aseellisesta yhteenotosta Cannonball MC –moottoripyöräkerhon sisäisessä välienselvittelyssä.

– Vankilassa ei ole mitään muuta tekemistä kuin treenaus. Ja minulla oli onneksi vielä kirjoittaminen.

KIRJASSA RIITTÄÄ KOKO AJAN tapahtumia, myös lukuisia hassuja tapauksia. Aika harva voi lukea tämän kirjan hörähtämättä Lönnqvistin lennokkaille tarinoille.

Mutta hörähtämisen jälkeen tulee hölmö olo. Kirjahan kertoo rikollisten elämästä. Koko ajan rikotaan lakia enemmän tai vähemmän.

Ajellaan ylinopeutta ilman korttia, käytetään huumeita, varastetaan ja ostetaan sekä myydään varastettua tavaraa, syyllistytään jatkuviin talousrikoksiin sekä uhataan ja myös käytetään väkivaltaa.

Moni on saattanut odottaa moottoripyöräjengistä kertovaa kirjaa, sillä Lönnqvist tunnetaan juuri ex-jäsenyydestään Cannonball MC:ssä. Kirja avaakin sisäpiiriläisen kokemukset moottoripyöräjengin toiminnasta. Ennen kaikkea kirja kuitenkin kertoo Marko Lönnqvististä.

Lönnqvistin elämä on yhteydessä moneen yhteiskunnalliseen ilmiöön. Nuorisorikollisuuden nousuun, rakennusalan moraalittomuuteen ja poliisien arveluttaviin toimintatapoihin.

Lönnqvist on älykäs kaveri. Silti hänellä oli koulussa hankaluuksia.

– Ongelmat johtuivat impulsiivisuudestani ja vahvasta auktoriteettikammostani. Ajauduin tappeluihin muiden oppilaiden kanssa sekä erimielisyyksiin opettajien kanssa ja päädyin tarkkailuluokalle.

Lönnqvist ei tule rikkinäisestä kodista. Hänen työläisvanhempansa asuvat yhä yhdessä. Lönnqvist kirjoittaa kirjassaan isänsä olleen myös kehonrakentaja. Isällä oli 1970-luvulla tapana käydä paikallisessa yökerhossa Espoon Tapiolassa, jossa perhe asui. Pelkkä isä-Lönnqvistin lihaksikas olemus sai ajoittain humalaiset haastamaan riitaa yöelämässä.

– Faija ei ottanut taka-askeleita vaan antoi avokämmenellä. Usein jo se nukutti riidanhaastajan. Olen perinyt saman geenin, Marko Lönnqvist hymähtää.

Marko Lönnqvist on lyönyt, ja häntä on lyöty. Usein pelkkä Lönnqvistin lihaksikas kroppa ja väkivaltainen maine ovat luoneet uhan, jolloin vastapuoli onkin toiminut niin, että väkivaltaa ei ole tarvittu.

Esimerkiksi rakennusalalla vastapuoli maksoi aina maksut ajallaan Lönnqvistille, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

MUTTA NYT LÖNNQVIST elää kaidalla polulla.

– Kidutan vain asiakkaitani kuntosalilla.

Lönnqvist aikoo nyt ensimmäistä kertaa elämässään maksaa palkastaan veroa ja hoitaa kaikki muut yhteiskunnalliset velvoitteet. Lähtötilanne ei ole helppo, sillä Lönnqvistillä on ulosotossa yli miljoona euroa.

– Iso osa veloista vanhenee vuonna 2024. loput 2030-luvulla. Onhan se vähän vaikea motivoida itseään, kun velkaa on miljoona. Jos sitä olisi 50 000 euroa, olisi helpompi nähdä valoa tunnelin päässä. Ehkä pääsen jossain vaiheessa velkasaneeraukseen.

Velat ovat peräisin pitkäaikaisesta talousrikollisuudesta rakennusalalla. Pöytälaatikkofirmoja on pyöritetty maksamatta veroja, ja kun yritys on ollut täynnä verovelkaa, on vaihdettu seuraavaan pöytälaatikkoyritykseen.

– Eihän rakennusalalla pärjää, jos maksaa veroja. Moraalittomuus alkaa isoista yhtiöistä, joiden kilpailutuksissa ei rehellinen yrittäjä pärjää.

Lönnqvist kyseenalaistaa myös suomalaisten poliisien moraalin heidän torjuessaan järjestäytynyttä rikollisuutta Suomessa.

– Valheellisen positiivisen huumetestituloksen avulla poliisi suorittaa kotietsinnän sekä moottoripyöräjengiläisen kotiin että kerhon tiloihin, Lönnqvist sanoo.

– Pöyristyttävin tapaus oli, kun poliisi väitti ratissa olleen vaimoni huumetestin näyttävän positiivista, vaikka hän oli raskaana. Lopulta poliisi ei uskaltanut tehdä mitään sillä kertaa.

CANNONBALL MC -KERHON toiminnasta Lönnqvist kirjoittaa kirjassa hyvin kriittiseen sävyyn. Se ei ole ihme, sillä Lönnqvist kammoaa auktoriteetteja. Moottoripyöräkerhon toiminta puolestaan perustuu juuri kerhon sisäisten auktoriteettien kunnioittamiseen.

Moottoripyöräkerhon jäsenyydestä pääsee yleensä eroon maksamalla huomattavan erokorvauksen kerholle. Lönnqvistin ero oli kuitenkin paljon dramaattisempi. Siihen liittyi muun muassa tapaus, jossa Lönnqvist puukotti yhtä kerhon johtohahmoa. Lopulta päädyttiin tulitaisteluun kovavauhtisessa takaa-ajossa Helsingin Itäväylälläkeskellä yötä.

Onko sotakirves nyt haudattu Cannonball MC:n kanssa?

– Kuka tietää.

Lönnqvist toteaa, että ”täytyy varmaan yrittää politiikkaan”.

– Suomessa ei olla tehty todella pitkään aikaan poliittista murhaa, tarinankertoja ja kuivan huumorin ystävä Lönnqvist tuumaa.

1 kommentti