Maria Ritola: Tulevaisuuden isot jutut löytyvät sivulauseista, eivät otsikoista.
Puheenaiheet
Maria Ritola: Tulevaisuuden isot jutut löytyvät sivulauseista, eivät otsikoista.
Ajattele, siis tee
Julkaistu 24.11.2016
Image

Startup-yrittäjä Maria Ritola kehittää tekoälyä Iris-yrityksessään. Hän kehottaa etsimään tulevaisuuden isoja juttuja sivulauseista, ei otsikoista.

Älä usko hypeä. ”Tämä on startup-skenen riippakivi. Kaikessa tekemisessä pitää ensin ymmärtää ongelma, sen syyt ja keiden elämään ongelma vaikuttaa. Kun ensimmäisiä kannettavia tietokoneita hankittiin kehittyviin maihin, puhuttiin isoilla sanoilla siitä, kuinka lukutaito tulee kehittymään kohisten. Mutta vain lukemaan oppineet lapset ymmärsivät, miten tietokoneita käytetään. Ongelmat eivät ratkea pelkällä teknologialla.”

Ole kiva. ”Aloita kommentit mieluummin sanomalla ’joo’ kuin ’mutta’ tai ’ei’. Sano työkavereille kiitos ja vie niille skumppaa tai kukkia, vaikkei siihen olisi sen kummempaa syytä. Kivojen asioiden sanominen ei maksa mitään, mutta sillä voi saavuttaa paljon hyötyä.”

Kädet multaan. ”Ajattelu on karmea tapa ajatella, koska harvoin uutta oppii pelkästään miettimällä. Uusia ideoita on hyvä pyörittää eri näkökulmista, mutta niiden loppuun suunnitteleminen omassa päässä ei johda mihinkään. Maailma on päämme sisällä erilainen kuin todellisuudessa.”

Rentoudu. ”Bill Murrayn lause: ’Aivan sama mitä teet, se mitä rennompi olet, sitä parempia tuloksia saat aikaiseksi’ on puhelimeni taustakuvana muistuttamassa minua rentoutumisen tärkeydestä.”

Haasta. ”Kaikki tämä on ihmisen rakentamaa. Isoimmat muutokset tapahtuvat isoilla aloilla, joissa uudistaminen on hidasta. Tulevaisuuden isot jutut eivät ole The New York Timesin etusivulla, vaan piilossa sivulauseissa.”

Hyvä riittää. ”Kehitä viisi versiota päivässä on ohje, jota toistan itselleni ja tiimilleni. Asiat pitää tehdä niin hyvin kuin on tarve, sillä koskaan ei tule täysin valmista. Idea tekoälystä, joka lukee tutkimuspapereita, syntyi kesällä Singularity yliopistossa, ja syksyllä Iris oli jo julkaistua.” ■

Kommentoi »