Sisäministeri Maria Ohisalo: ”Totta kai lapsuuteni kokemukset vaikuttavat siihen, miten olen päätynyt näihin hommiin”
Puheenaiheet
Sisäministeri Maria Ohisalo: ”Totta kai lapsuuteni kokemukset vaikuttavat siihen, miten olen päätynyt näihin hommiin”
Sisäministeri Maria Ohisalo vietti yksivuotispäivänsä turvakodissa. Lapsuus ilman suussa olevaa kultalusikkaa ja väitöskirja köyhyydestä ovat olleet hänestä oiva tausta ”poliisiministerin” tehtävään.
Julkaistu 30.10.2020
Apu

Oli viime vuoden viimeinen päivä, kun Maria Ohisalo twiittasi menneensä naimisiin Miika Johanssonin kanssa. Sisäministerin itse somessa julkaisemassa hääkuvassa he suutelivat. Hääpuvun yläosa ylettyi miltei leukaan, hihat olivat pitkät, ja pitkä oli kuvauspaikan portaille levittäytyvä laahuskin.

Naimisiinmenoon liittyi omakohtainen ilmastotoimi, joka oli jatkoa ministeriyttä edeltäneelle lentolakolle.

– Menimme häämatkalle Lappiin junalla. Se oli mitä parhain häämatka. Junaosuuskin oli hauska. Maata pitkin matkustaminen trendinä kasvaa ja uusia yöjunia on tulossa.

Sitten eteen tuli koronakevät, joka vei voimia ja lähes kaiken ajan. Kun hallitus julisti keväällä Suomeen poikkeustilan, Ohisalo ei ollut tiedotustilaisuudessa. Hän oli karanteenissa ja odotti koronatestin tulosta.

Hän oli saanut flunssan Brysselistä, jossa oli virkamatkalla. Koskaan hän ei ollut jännittänyt lentokoneessa yhtä paljon kuin palatessaan Suomeen.

Ohisalo liikkuu aina poliisin kanssa. Niin on Suomessa sovittu: pääministeri ja sisäministeri tarvitsevat turvamiehiä.

Ministeri ei voi pyöräillä töihin

Sitten tuli kesä, ja sisäministeri Maria Ohisalolla oli vihdoin hetki aikaa huoahtaa. Oli lähdettävä taas liikkeelle, tällä kertaa pyörällä. Mukana matkassa oli taas puoliso Miika Johansson, joka työskentelee huoltoasemista tunnetun ST1:n uusiutuvan energian yksikön johdossa.

Pariskunta ajoi pitkän päiväreissun. Poljettiin Imatralta Vaalimaan rajan pintaan päiväseltään ”vain” 140 kilometriä. Vaikeusastetta tarjosivat kuraiset, soraiset metsäreitit.

Pyörämatka oli ilmastoteko, mutta oli se muutakin. Pariskunnalla ei ole omaa autoa. He vuokraavat hybridiauton, jos sellaista tarvitaan vaikkapa miehen pyöräilykisamatkoja varten.

Erikoispyöriä Ohisalolla ja Johanssonilla on aikamoinen liuta, joskin Ohisalo innostuu puhumaan 14 euron Tunturi Pop -kierrätyspelistään. Se on kyntänyt monet vuodet Helsingin katuja.

Ministerin töissä ei pyörään voi turvautua. Sisäministerin virka vaatii myös turvallisuusnäkökohtien erityistä huomioimista ja pikaista siirtymistä paikasta toiseen, ja se tapahtuu autolla. Hybridiautolla tietysti.

Ohisalo mainitsee olevansa ensimmäinen sisäministeri, jolla on hybridi. Hän liikkuu aina poliisin kanssa. Niin on Suomessa sovittu: pääministeri ja sisäministeri tarvitsevat turvamiehiä. Auton käytöllä on myös ulkoiset puolensa.

– En voi käyttää aikaa pyöräilyyn töihin ja takaisin ja siihen, että vaihtaisin siistit vaatteet vasta työpaikalla. En kehtaisi mennä median kameroiden eteen naama hikisenä ja räkä poskella.

"Avoimeen demokratiaan kuuluu kritiikki poliitikkoja kohtaan, mutta on eri asia mennä henkilöön ja uhkailla kuin puhua asioista."

Kritiikki kuuluu demokratiaan, uhkailu ei

Teemme haastattelun lokakuisena maanantaina maskit päällä ministeriön neuvotteluhuoneessa erityisavustajan läsnäollessa.

Vaikutelma ministeristä: jämäkkä, lämmin ja ystävällinen, erittäin asiakeskeinen, selostaa Vihreiden tavoitteita ja puhuu monipolvisia lauseita hallinnonalastaan ja puolueohjelmastaan. Hänet on kuvattu varhain aamulla sisäministeriön naapuripihalla purkutyömaan vieressä. Kello käy, ministerillä on minuuttiaikataulu.

Pääministeriä arvostellaan kiivaasti, mutta niin piiskataan Ohisaloakin sisäministerinä, vihreänä, feministinä ja naisena.

– Olen julkisuudessa aiemminkin sanonut, että kyllä vihapuhetta ja paljon erilaisia asioita vastaan tulee. Avoimeen demokratiaan kuuluu kritiikki poliitikkoja kohtaan, mutta on eri asia mennä henkilöön ja uhkailla kuin puhua asioista.

– Feminismissä on kyse aktiivisesta toiminnasta tasa-arvon edistämiseksi. Tätä tietyt ryhmät eivät halua ymmärtää, Ohisalo sanoo.

Ohisalon suusta kuultu ”intersektionaalinen feminismi” on saanut monet repimään pelihousunsa. Hän sanoo, että tässä nyt vain uusi termi jännittää ihmisiä.

Hän tarkoitti sanoa, ettei ainoastaan sukupuoli tee ihmisiä eriarvoiseksi.

– Taustalla on myös se, millaiseen perheeseen ihminen on sattunut syntymään, millainen etninen tausta hänellä on, onko hän vammainen tai mikä on hänen seksuaalinen suuntautumisensa. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat ja usein risteävät. Usein kyseessä on moniperustainen syrjintä.

Hän arvioi, että pohjimmiltaan lähes kaikki kansanedustajat haluavat tasa-arvoa. Teoriassa ainakin.

– Voit mennä eduskuntaan ja kysyä kaikilta kansanedustajilta, että kannatatko tasa-arvoa. Veikkaan, että suurin osa 200 edustajasta vastaa: kyllä kannatan. Kun heille laitetaan eteen lista hallituksen toimia, kuinka tasa-arvoa edistetään, siihen loppuukin edistäminen. Feminismissä on kyse aktiivisesta toiminnasta tasa-arvon edistämiseksi. Tätä tietyt ryhmät eivät halua ymmärtää.

Viranomaisten suorituskykyä eivät Ohisalon mukaan ole enää vain ajoneuvot, aseet ja sammutusvälineistö vaan se, miten asioista viestitään ihmisille.

Poliisi kohtaa kansalaisia arjen vaikeimmissa tilanteissa

Entä se pippurisumute, jota poliisit suihkuttivat Elokapinan mielenosoittajien kasvoille lokakuun alussa?

– Sisäministerin salkkuun linkittyy jatkuvasti tunteita herättäviä teemoja ja arvolatautuneita keskusteluja. Olemme käyneet poliisin kanssa keskusteluja tästä.

Viranomaisten täytyy nähdä viestintä entistä enemmän suorituskykynä. Suorituskykyä eivät enää ole vain vaikkapa ajoneuvot, aseet ja sammutusvälineistö vaan se, miten asioista viestitään ihmisille. Poliisijohdon täytyy sitoutua siihen, että avoimuus ja viestintä otetaan entistä vahvemmin toimintaan mukaan.

Pippurisumuteasia menee nyt eteenpäin valtakunnan syyttäjällä ja eduskunnan oikeusasiamiehellä, joka on saanut toistakymmentä kantelua poliisin toiminnasta.

Ohisalo haluaa kohun keskellä muistuttaa, että poliisit, pelastajat ja muut alan viranomaiset tapaavat kansalaisia juuri arjen vaikeimmissa tilanteissa.

– Koko ajan joudumme miettimään, miten perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat arjessa ihmisiä kohdatessa.

Tilanteita riittää, ja sisäministeriön hallinnonalalla on 15 000 työntekijää.

Ohisalon mukaan valtio ei voi ottaa velkaa ikuisesti. Yhä useampi suomalainen pitää saada kiinni työelämään ja veronmaksajiksi, jotta velkaa voidaan maksaa pois.

90-luvun virheitä ei saa toistaa

Hallituksen taival on ollut poikkeuksellisen erikoinen. Kaikissa toimissaan hallitus sanoo sitoutuneensa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Se on ollut aktiivinen monella taholla: lisännyt korkeakoulujen aloituspaikkoja, ollut rakentamassa toisen asteen koulutuksesta maksutonta ja alkanut edistää konkreettisilla toimillaan tasa-arvoa. Ja ottanut ennätyksellisen paljon velkaa.

Ohisalo puhuu innostuneesti EU:n elvytysvälineestä ja hallituksen toimista kuntien pelastamiseksi.

– Hallitus on sitoutunut siihen, että velkaa ei oteta ikuisesti. Teemme kehittämistoimia, joilla saadaan yhä useampi suomalainen kiinni työelämään ja veronmaksajiksi, jotta velkaa voidaan maksaa pois. Toimimme niin, ettemme tekisi samoja virheitä kuin 90-luvulla, jolloin pelastettiin pankkeja mutta unohdettiin ihmiset.

Liikenteen tuottamat hiilidioksidipäästöt hallitus aikoo leikata puoleen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tästä sisäministeri on saanut huutia ja somessa huudetaan: ”Tämä vihreä nainen haluaa lopettaa Suomessa autoilun, tuoda ruuhkamaksut ja rökittää syrjäseutuja!”

– Ei, Ohisalo sanoo.

Hän tahtoo korostaa, että hänen puolueellaan on Reilun muutoksen ohjelma. Minkään ihmisryhmän ei pidä joutua kärsimään ilmastonmuutoksen torjuntatoimista.

"Vihreiden suuhun laitetaan sanoja. Kukaan ei ole ehdottanut ruuhkamaksuja pienemmille paikkakunnille, joissa ruuhkia ei ole."

Autoa on edelleen pakko käyttää seuduilla, joissa joukkoliikennemahdollisuuksia ei ole. Eri puolille Suomea tarvitaan siis erilaisia ratkaisuja.

– Kukaan ei ole missään vaiheessa esittänyt sitä, että autoa ei tarvittaisi tässä maassa, vaan että keskeistä on se, miten päästään laskemaan päästöjä. Välillä Vihreiden suuhun laitetaan sanoja, jotka eivät suussamme koskaan ole olleet. Kukaan ei ole myöskään ehdottanut ruuhkamaksuja pienemmille paikkakunnille, joissa ruuhkia ei ole.

On toinenkin seikka, jossa kansalaisia autetaan päästöjen leikkaamisessa. Omakotitalossa asuvat öljylämmittäjät voivat hakea rahallista tukea, jos vaihtavat maalämpöön. Hakemuksia voi jo lähettää Pirkanmaan ely-keskukselle.

Ohisalo sanoo, että hallitustyö on sujunut hyvin, vaikka ministerinvaihdoksia on tullut. Poikkeusaika on tiivistänyt yhteistyötä ja tapaamista. Joskus jutellaan rennomminkin. Mutta eivät kollegat ole kavereiksi muuttuneet vaan pysyneet kollegoina.

– Kaikki ovat niin kiinni omissa töissään, että arjessa me ehdimme olemaan kovin vähän tekemisissä. Vähäisen vapaa-aikansa kaikki viettävät oman perheensä kanssa. Tavataan sitten neuvottelupöydissä.

– Jokainen syntyy tähän yhteiskuntaan erilaisen pelikorttipakan kanssa. Osalle jaetaan kaksi kokonaista pelikorttipakkaa käteen suorilta. Toisille jaetaan kaksi korttia.

Erilaiset pelikortit elämää varten

Maria Ohisalo, Marinin hallituksen sisäministeri, teettää selvityksiä Suomen sisäistä turvallisuutta uhkaavista seikoista. Listan kärjessä ovat syrjäytyminen ja eriarvoistuminen.

Köyhyydestä ja eriarvoistumisesta Ohisalolla on vankka tuntemus. Hän on köyhyystutkija, joka teki väitöskirjansa leipäjonoista. Yhdessä muiden tutkijoiden kanssa hän haastatteli lähes 3 500 ihmistä leipäjonoissa ympäri Suomea.

Hän tuntee aikaisemman työnsä puolesta lastensuojelun työtä ja asunnottomien elämää. Ennen kansanedustajaksi nousua vuoden 2019 keväällä hän työskenteli tutkijana asunnottomuuden vähentämiseen pyrkivässä Y-Säätiössä.

– Jokainen syntyy tähän yhteiskuntaan erilaisen pelikorttipakan kanssa. Osalle jaetaan kaksi kokonaista pelikorttipakkaa käteen suorilta. Toisille jaetaan kaksi korttia.

Kaikilla ei ole samanlaisia lähtökohtia.

– Ihminen voi syntyä perheeseen, jossa vanhemmat ovat olleet pienituloisia, matalasti koulutettuja ja ehkä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsineitä. Tässä hyvinvointivaltio tulee mukaan kuvioon ja koettaa tasata pelikorttipakkaa. Ei välttämättä niin, että ottaa toiselta paksusta pinosta pois ja antaa toiselle. Ei, vaan hyvinvointivaltio tukee vaikka maksuttoman koulutuksen kautta.

Hän ei ole köyhyyden teoreetikko. Hänellä itsellään oli sellainen ohut korttipakka.

– Onko lapsuus ainoa asia, mikä minussa on kiinnostavaa, vaikka tällä hetkellä olen hoitamassa koronakriisiä ja olemme sotien jälkeen ensimmäinen hallitus, joka on johtanut maata poikkeusoloissa?

Yksivuotispäivä turvakodissa

Ennen sisäministerin pestiään Maria Ohisalo on kertonut varhaisvaiheistaan muun muassa Anna-, Image- ja Me Naiset -lehdille.

Maria Ohisalo syntyi maaliskuussa 1985 Helsingissä hyvin nuorille vanhemmille.

He olivat parikymppisiä, kun saivat tyttärensä. Heillä ei aina ollut töitä.

Tyttö vietti yksivuotispäivänsä turvakodissa.

Isällä oli alkoholiongelma ja vanhemmat erosivat.

Äiti on hoiva-alalla ja suorittanut aikuisena useita tutkintoja muun muassa ammattikorkeakoulussa. Isä on rakennusmies.

Ministerin taustaa pidetään tavallista mielenkiintoisempana, eihän korkeisiin asemiin usein nousta vaatimattomista oloista.

Ohisalo sanoo, ettei hän haluaisi vanhempiaan siihen pyöritykseen, jossa itse työssään elää. Siksi hän ei ole kovin innostunut nyt puhumaan lapsuudestaan.

– Onko lapsuus ainoa asia, mikä minussa on kiinnostavaa, vaikka tällä hetkellä olen hoitamassa koronakriisiä ja olemme sotien jälkeen ensimmäinen hallitus, joka on johtanut maata poikkeusoloissa?

"Olen halunnut luoda hyvinvointivaltiota juuri sen takia, että jokaisen lapsen olisi mahdollista omasta taustastaan huolimatta ja riippumatta tehdä asioita."

Hän puhuu muutaman sanan aiheesta.

– Totta kai lapsuuteni kokemukset vaikuttavat siihen, miten olen päätynyt näihin hommiin ja millaisilla arvoviesteillä haluan tehdä työtäni. Olen halunnut luoda hyvinvointivaltiota juuri sen takia, että jokaisen lapsen olisi mahdollista omasta taustastaan huolimatta ja riippumatta tehdä asioita.

Hän kiepsauttaa keskustelun taas politiikan maailmaan ja kertoo hallituksen mallista, jolla on tarkoitus tuoda lasten koulupäivään harrastusmahdollisuuksia. Ohisalon mukaan näin voidaan konkreettisesti ottaa jokainen lapsi ja nuori mukaan. Hän itse harrasti muun muassa jalkapalloilua, sai verkkarit valmentajalta ja kävi urheilulukion.

Varhaisvaiheet olivat vaikeat, mutta vanhemmat tukivat niissä tytärtään. Nyt myös ministerin työssä.

– Koskaan ei ole ollut sellaista, ettei sieltä olisi tullut viimeisen päälle tukea. On ollut ihan sama, mitä olen päättänyt elämässäni valita ja tehdä, he eivät ole sanoneet, että väärin teit. On kannustettu ja sanottu okei, sä olet tehnyt oman valintasi ja kaikki lykky siihen. Siitä olen heille hirveän kiitollinen.

Rauhallisen oloinen Ohisalo sanoo, että yrittää töissä pitää positiivisen asenteen, olla märehtimättä ja mennä eteenpäin.

– Kun tässä on puolueen puheenjohtajuus, ministeriö, viisikkoyhteistyö, koko hallituksen yhteistyö ja monta liikkuvaa osaa, välillä on huonojakin päiviä. Ihmiset tekevät meillä hirveän paljon töitä. Jos olen itse väsynyt ja huono esihenkilö, en pysty olemaan hyvänä esimerkkinä tai parhaana työkaverina. Koen välillä huonoa omatuntoa.

Vieressä, turvaetäisyyden päässä istuva avustaja Sameli Sivonen puuttuu ainoan kerran puheeseen.

– Tosi hyvä esihenkilö olet. Maria on huomaavainen, kuuntelevainen ja tukee työssä.

Ohisalo muistuttaa, että testeissä käyminen on ainoa tapa pysäyttää koronaepidemian eteneminen.

Voimaa liikunnasta ja luonnosta

Ohisalo palautuu hyväksi esihenkilöksi pyöräilemällä ja liikkumalla metsässä.

Mukavin on hetki lenkin jälkeen.

– Paras tapa rentoutua on lukeminen ja teen juominen villapeiton alla, villasukat jalassa kotona rauhassa pyörälenkin jälkeen. Jotta saa ajatukset muualle, välillä on tarpeellista katsoa jotain tosi hömppäsarjaa pitkään ja putkeen.

Entä se korona? Hän sanoo, että suomalaiset ovat yhdessä hoitaneet homman hyvin. Nyt Ohisalo kehottaa meitä menemään koronatesteihin empimättä.

– Ei ajatella vaatimattomasti, että ”eihän mulla mitään ole, enhän mä mene sinne tukkimaan jonoja”. Testeissä käyminen on ainoa tapa pysäyttää epidemian eteneminen.

Ja hän itse aikoo myös ottaa influenssarokotteen. ●

Maria Ohisalo

  • Syntynyt: 8.3.1985.
  • Perhe: asuu miehensä Miika Johanssonin kanssa Helsingissä.
  • Koulutus: Opiskellut sosiaalipolitiikkaa ja sosiologiaa. Teki tohtorinväitöskirjan Itä-Suomen yliopistossa.
  • Työ: Kansanedustaja ja sisäministeri vuodesta 2019. Helsingin kaupunginvaltuutettu. Vihreiden puoluejohtaja.

Päivitetty 30.10. – Ilmestynyt 22.10.2020

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »