Margaret Cho – vaarallinen nainen
Kulttuuri
Margaret Cho – vaarallinen nainen
Helsingissä joulukuun alussa esiintyvä Margaret Cho on poliittisen ja feministisen stand upin kulttisuuruus.
Julkaistu 16.11.2015
Image

Margaret Cholla on yksinkertainen missio: muuttaa maailmaa yksi vitsi kerrallaan. San Franciscossa siirtolaisperheeseen 1968 syntynyt koomikko kiertää maailmaa uuden The PsyCHO Tourin myötä. Yhdysvalloissa vastaanotto on ollut tyrmäävää.

”Puhun kiertueellani politiikasta, naisten oikeuksista ja tasa-arvosta. Sen vuoksi kotiini on tunkeuduttu ja läheinen aborttiklinikka sytytettiin palamaan. Netissä saan tappouhkauksia jatkuvasti”, Cho listaa saamiaan syytöksiä.

”Ja koska puhun eläinten oikeuksista, minua syytetään siitä, että nostan koirat syntymättömien lasten yläpuolelle.”

Polemiikki ei ole klassista naiskuvaa vuosikymmenet stand upissaan rikkoneelle Cholle vierasta. Ulkopuolisena itseään pitävä HLBTIQ-koomikko pyrkii menemään liian pitkälle ”neljä viisi kertaa illassa”. Silti hän ei ollut varautunut tällaiseen vastaanottoon. Hän kuvitteli lähtevänsä kiertueelle ja herättävänsä keskustelua. Tilanne on tulenarka etenkin Yhdysvalloissa. Heinäkuussa John Houser -niminen mies avasi tulen elokuvan Trainwreck näytöksessä ja surmasi kolme henkeä. Elokuvan päätähti Amy Schumer on äänekäs feministi ja yhdysvaltalaisen viihdeteollisuuden naiskuvan uudistaja.

Chon mukaan esiintyvillä naisilla on maalitaulu otsassaan. Syyksi hän sanoo sen, että mielipiteensä ääneen lausuvaa naista pidetään tänäkin päivänä pelottavana ja vaarallisena.

”Alamme ymmärtää, ettei meidän tarvitse sopeutua näihin vanhentuneisiin ajatuksiin siitä, mitä naisen pitäisi olla. Eikä meitä voi enää vaientaa. Jokainen yritys saa meidät vastaamaan entistä kuuluvammalla äänellä.”

Cho on tehnyt stand upia pian 30 vuotta ja ollut mukana monessa. Hän on taistellut samaa sukupuolta olevien avioliiton puolesta, tuonut aasianamerikkalaisia valtavirtatelevisioon ja nostanut queer-tekijöiden ääniä kuuluviin. Tehtävää silti riittää.

”Yritän koko ajan löytää tärkeitä asioita joista puhua. Oli se sitten naisten oikeudet, homoparien oikeus adoptioon tai aselakien tiukentaminen. Ainut aseeni on komedia.”

Naiset ovat Chon mukaan olleet aina miehiä hauskempia, koska heidän on pitänyt tehdä tuplasti töitä. Nyt komiikan keski-ikäinen miehisyys on murtumassa, mutta Chon äänekäs poliittisuus tarkoittaa, että hän pysyy marginaalissa jatkossakin. Se ei haittaa. Cho markkinoi tekemisensä omia kanaviaan pitkin.

Yksi haave kuitenkin on.

”Haluan tehdä myöhäisillan talk show’ta. Niiden juontajat ovat kaikki miehiä.” ■

Margaret Cho esiintyy Savoy-teatterissa 3. joulukuuta. Kaapelitehtaan Mad Housessa on puolestaan Jamie MacDonaldin tähdittämä Feministi Comedy Night 28.11. 

Kommentoi »