Apu

Mare of Easttown – Kate Winslet loistaa pikkukaupunkidraamassa

Mare of Easttown – Kate Winslet loistaa pikkukaupunkidraamassa
Melo, meditoi, marjasta. Tee kesälomallasi ihan mitä haluat, kunhan to do -listalla on myös vuoden 2021 paras draamasarja Mare of Easttown, pääroolissa ilmiömäinen Kate Winslet.
Julkaistu: 1.7.2021

HBO Nordicin Mare of Easttown kertoo pennsylvanialaisen pikkukaupungin rikosetsivästä Mare Sheehanista (Kate Winslet), joka selvittää nuoren naisen katoamista ja toisen murhaa. Tilannetta eivät helpota etsivän omat arjen ongelmat ja menneisyyden traumat.

Sheehan on menettänyt huumeongelmaisen poikansa ja kasvattaa pojanpoikaansa. Samassa taloudessa asuvat myös teinitytär ja Maren äiti. Jotta solmut eivät pääsisi varsinaisesti löystymään, Maren ex-mies uusine kihlattuineen asuu naapurissa.

Kun nuori tyttö löytyy murhattuna, vanhat asiat käyvät taas täydellä voimalla päälle. Aiemmin kadonneen narkomaanitytön äiti pitää huolen siitä, että poliisin toiminnan tuloksettomuus ei pääse unohtumaan Marelta hetkeksikään.

Mare of Easttown on enemmän draama kuin trilleri, vaikka jännitystä ja yllätyksellisiä käänteitä toki löytyy. Brad Ingelsbyn käsikirjoittamassa seitsemänosaisessa sarjassa avataan taitavasti ja hiljalleen kaupungin asukkien välisiä suhteita. Pennsylvanialaisen pikkukaupungin elämä on vaatimatonta, ja kaikesta huokuu jonkinlainen hiljaisesti hyväksytty alistuneisuus.

Kate Winslet on Mare Sheenanin roolissa yksiselitteisen loistava. Sheenan on monella tapaa rikki tai ainakin vereslihalla, mutta silti hän pakottaa itsensä jatkamaan niin töissä kuin siviilissä, koska aiheita iloonkin on aina pojanpojasta kaupunkiin saapuneeseen kirjailijaan (Guy Pearce).

Winslet tekee roolihahmostaan oikean ihmisen, ja siihen ihmisyyteen kuuluvat ristiriitaisuudet ja yritykset täyttää muiden toisistaan hyvinkin poikkeavat odotukset. Ihme on, jos tästä suorituksesta ei irtoa rekkalastillinen tv-alan palkintoja.

Mare of Easttown, HBO Nordic.

BONUSVINKIT

Netflixin zombisarja Black Summer läimii myös toisella tuotantokaudellaan tylysti päin näköä. Lyhyisiin osiin jaetut jaksot eivät selittele tai syvennä. Pääasia on pakokauhu, tällä kertaa talvella.

Disney+ tarjoaa kolme Oscaria saaneen Nomadlandin, jonka hiljaiselle kauneudelle kannattaa antaa mahdollisuus. Pätkätyöläisdraamassa on aitoa uskoa ihmiseen kaiken puutteen keskellä. Frances McDormand totisesti ansaitsi naispääosan Oscarin.

Viaplayn uutta Häräntappoasetta voi vertailla Yle Areenasta löytyvään alkuperäiseen sarjaan. Anna-Leena Härkösen romaani (1984) kestää kyllä muutamankin tulkinnan.

Paramount+ on suoratoistopalvelujen uusin tulokas Suomessa. Tutustumisen voi aloittaa vaikkapa rikossarjasta Two Weeks to Live, ainakin jos on varsin vinoon kerrontaan ja mustaan brittihuumoriin kallellaan. Pääroolissa Game of Thronesissa Arya Starkia esittänyt Maisie Williams.

C Moren puolella saa ihailla suomalaisosaamista kansainvälisillä vesillä. Dome Karukoski on ohjannut kuusiosaisen trillerin The Beast Must Die. Lisää sinivalkoisia pisteitä Elina Knihtilän pikkuroolista.

Apple TV+:n komediasarja Ted Lasso on viime vuosien hauskimpia tv-sarjoja. Jason Sudeikis on upea roolissaan USA:sta brittiläiseen jalkapalloseuraan tulevana valmentajana Toinen tuotantokausi luvassa 23. heinäkuuta.

Kommentoi »