Apu

Mansikka-Alin kasvistehdas Tampereen vanhassa tehdashallissa saattaa ratkaista ruokapulan

Mansikka-Alin kasvistehdas Tampereen vanhassa tehdashallissa saattaa ratkaista ruokapulan
Ali Amirlatifi kasvattaa Tampereella mansikoita ja tuoreita vihanneksia vanhassa tehdashallissa led-valon avulla. Vesiviljelyjärjestelmäänsä Ali tarjoaa ratkaisuksi maailman ruokapulaan.
Julkaistu: 19.5.2019

Kaikki alkoi mansikoista: Ali Amirlatifin nuorin tytär Mona rakastaa niiden makua. Ensin isä osti tuoreita marjoja torilta, jopa 200 kilon erän.

Osa mansikoista pantiin pakastimeen, mutta jo maaliskuussa ne oli popsittu loppuun. Tuoreet mansikat ovat Suomessa kuitenkin kallista herkkua, joten vuonna 2013 Ali päätti istuttaa 300 tainta omakotitalonsa pihalle. Karkeasti arvioiden puolet sadosta kasvoi Tampereen, puolet Ylöjärven puolella, sillä kuntien raja halkoo Amirlatifien tonttia.

Mansikat kypsyivät hyvin, mutta juuri kun oli aika herkutella, viljelmille pyrähtänyt räkättirastasparvi pilasi marjat.

Monalle se tietysti oli pettymys. Isä lupasi, että sama ei enää toistuisi. Ratkaisuksi hän löysi mansikoiden kasvattamisen avomaan sijasta vesiviljelytekniikalla neljän seinän ja katon suojissa. Auringon sijaan ravinneliuoksessa kasvaville mansikoille valoa antaisivat led-lamput, ja tekniikan ohjauksesta huolehtisivat tietokoneet ja robotit.

Kehitystyö alkoi omassa autotallissa. Sisävesiviljelyjärjestelmän kehittämiseen Ali perusti vuonna 2015 yrityksensä Evergreen Farm Oy:n.

Kun autotalli kävi liian pieneksi, Ali luki sanomalehdestä jutun Hiedanrannan alueesta, josta Tampereen kaupunki aikoo luoda kiertotalouden edelläkävijän.

– Kiinnostuin asiasta ja vuonna 2017 vuokrasin yhdeksän neliön tilan M-realin vanhasta teollisuuskiinteistöstä, Ali kertoo.

Hiedanrannan viljelmällä kasvit on istutettu 2,5 metriä korkeisiin pystysylintereihin päällekkäin eikä vaakatasoon, kuten perinteisessä avomaanviljelyssä.

Pystysuuntaisissa sylintereissä kasvaville 2 160 kasville valoa antaa seitsemäntoista led-valotornia.

Ensimmäisen mansikkasadon Ali korjasi Hiedanrannassa huhtikuussa 2018.

Makeampia kuin avomaalla tuotetut

Toistaiseksi Evergreen Oy:n mansikoita ei kuitenkaan ole ollut myynnissä kaupoissa. Hiedanrannan tehdashalli toimii koelaboratoriona.

Vierailijat voivat kuitenkin syödä Alin tehtaalla kasvatettuja mansikoita ja vihanneksia niin paljon kuin jaksavat. Palaute on ollut ylistävää.

– Hiedanrannan mansikoiden sokeripitoisuus on 2,3 prosenttia korkeampi kuin avomaalla tuotettujen. Siksi ne maistuvat makeammilta. Myös Mona-tyttäreni on ihastunut niihin, Ali hymyilee.

Ali ei itse ole ryhtymässä päätoimiseksi marjanviljelijäksi, vaan ydinliiketoimintaa on neuvonta vesiviljelyn asiantuntijana sekä tietokoneohjelma, jota muut vesiviljelijät voisivat hyödyntää tuotannossaan.

Automatisoiduissa sylintereissä kasvaa mansikoiden lisäksi muun muassa lehtisalaattia, pinaattia ja timjamia pienissä ruukuissa ravinneliuoksessa.

– Kohta valmistuva GRAIN365-ohjelmistomme mahdollistaa perunan, tomaatin, riisin, vehnän, kauran ja eläinrehun kasvattamisen sisävesiviljelyjärjestelmällä. Viljelijät voivat valita lajin, jota he haluavat ohjelmistollamme tuottaa, Ali esittelee.

Hiedanrantaan Ali aikoo jäädä jatkossakin. Tulevaisuudessa sinne rakennetaan raitiotie ja suuri asuinalue.

Tampereen tiedotusvälineet ovat säännöllisesti raportoineet Alin kuulumisista. Hän on saanut tamperelaisilta lempinimen Mansikka-Ali.

Kerrottavaa onkin riittänyt: Alin sisävesiviljelyjärjestelmä voitti helmikuussa 2018 Arabiemiraateissa Abu Dhabissa kansainvälisen Global Forum for Innovations in Agriculture -järjestön parhaan sisäviljelyjärjestelmän palkinnon. GFIA on maailman suurin maanviljelyn ja erityisesti ruoantuotannon innovaatioita esittelevä järjestö.

Saavutuksen huomioi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka lähetti Alille onnitteluviestin.

Tekniikka on muinainen

Vesiviljelymenetelmä eli kasvien kasvatus ravinneliuoksessa ei ole Alin keksintö. Samalla menetelmällä viljelivät jo muinaiset egyptiläiset ja babylonialaiset. Ikivanhaa tekniikkaa käytetään myös Suomessa ja ympäri maailmaa esimerkiksi salaatintuotannossa.

Ali ei ole Suomen ainoa vertikaaliviljelijä, mutta alan pioneereihin hän kuuluu. Kansainvälisesti hän lienee alallaan Suomen tunnetuin.

Nykyaikaa on se, että vertikaaliviljelijät yhdistävät vanhan tekniikan ja automaation nykyajan älytekniikkaan. 

– Lähi-idän ja Afrikan lämpimissä maissa käytämme aurinkoenergiaa, kylmissä maissa turvaudumme auringon lisäksi akkuihin. Järjestelmä voi selviytyä ilman sähköä 3–5 vuorokautta. Jos sähkökatko yllättää, järjestelmä pystyy lukitsemaan kosteuden sylintereihin niin, että kasvit selviävät ilman kasteluautomatiikkaa ainakin kolme päivää, Ali kertoo.

Hiedanrannassa vierailee viikoittain noin 50 eri ravitsemusalan organisaatioiden asiantuntijaa.

–Olen konsultoinut Yhdistyneiden arabiemiirikuntien elintarvikeministeriötä kaupunkiviljelyssä. Myös Suomen Saudi-Arabian suurlähettiläs on pyytänyt minua opastamaan maan hallitusta vesiviljelyssä. Minua on pyydetty myös esittelemään teknologiaa Sudanin hallitukselle, Ali kertoo.

Ali Amirlatifin mukaan pysty­suuntainen sisävesiviljely sopii melkein minkä tahansa vihanneksen tai marjakasvin kasvat­tamiseen. Evergreen Oy:n pysty­sylintereissä M-realin vanhassa teollisuuskiinteistössä kasvaa mansikoiden lisäksi pinaattia, timjamia ja lehtisalaattia.

Parhaillaan hän neuvottelee Tampereen kaupungin kanssa Evergreen Oy:n toiminnan laajentamisesta. Suunnitelmissa on rakentaa megaluokan koetila Hiedanrannan sydämeen.

– Kokonaisuuteen kuuluisi sisäviljelytilat, tutkimuskeskus, opetus- ja rahoituskeskus sekä pieni tuoremyymälä, Ali kertoo.

Iranin pääkaupungissa Teheranissa syntyneen ja kasvaneen Ali Amirlatifin matka kansainvälisesti palkituksi viljelijäksi on epätavallinen tarina.

Pakeni Irakin ja Iranin sotaa

Kun Irakin johtaja Saddam Hussein aloitti syksyllä 1980 sodan Irania vastaan, joutui Alikin lopulta pakenemaan kotimaastaan. Kuusitoistavuotiaan iranilaispojan matka toiselle puolelle maapalloa alkoi vuonna 1983, kesken koulupäivän.

Pakomatka kesti kaksi vuotta, ja se vei Turkin, Portugalin, Saksan ja Ranskan kautta lopulta Kanadaan. Portugalissa hän asui jo aiemmin Iranista paenneen veljensä luona ja hankki omaa rahaa siivoamalla baarissa.

Kanadassa hän kävi koulua ja opiskeli kieltä. Koulupäivien jälkeen hän ansaitsi pizzalähettinä. Kansalaispaperit järjestyivät kuitenkin vasta sitten, kun paikallinen televisioasema teki asiasta julkisen ja välitti Alin terveiset ministerille.

Yrittäjäksi Ali ryhtyi jo silloin, kun hän jatkoi opintojaan yliopistossa. Yrittäminen lienee verissä: hänen isänsäkin oli yrittäjä, äiti sen sijaan oli palkkatyössä opettajana.

Oman liiketoiminnan Ali aloitti korjaamalla toisten opiskelijoiden autoja. Menestys autojen korjaajana johti käytettyjen autojen välitykseen Kanadasta Yhdysvaltoihin, ensimmäiseksi hän myi Jenkkeihin oman autonsa. Liiketoimet sujuivat niin hyvin, että ennen pitkää hän osti Kanadasta oman talonkin.

Rakkaus toi Suomeen

Rakkaus muutti kuitenkin elämän suunnan yliopisto-opintojen loppusuoralla, kun Ali tapasi Kanadaan opiskelemaan tulleen suomalaisen Tarun. Ali valmistui yliopistosta sekä insinööriksi että kauppatieteen maisteriksi. Kesällä 2003 hän ja Taru lomailivat Suomessa. Ali ihastui Tarun kotimaahan ja päätti myydä kaiken omaisuutensa Kanadassa, jotta pariskunta voisi muuttaa Suomeen.

Ali huomasi, ettei Suomessa myyty autoliikkeille takuiden ulkoistamispalveluja, ja muutettuaan tänne hän perusti 2005 Finntakuu Oy:n. Firma nousi alan markkinajohtajaksi, ja Ali on yhä hallituksen jäsen. 2017 Finntakuun liikevaihto oli jo 2,1 miljoonaa euroa, ja yritys teki voittoa lähes 400 000 euroa.

Säästöjä, perintöjä ja lainarahaa viljely­projektiin on palanut noin neljä miljoonaa euroa. Tekesiltä eli nykyiseltä Business Finlandilta hän sai vuonna 2017 noin 800 000 euron lainan.

Palataan mansikoihin ja sisävesiviljelyyn. Alilla on hurjia laskelmia, millainen potentiaali sisävesiviljelyllä voisi olla.

Avomaan mansikkaa myydään Suomessa vuosittain keskimäärin yli 14 miljoonaa kiloa. Toiseksi tärkein luonnonmarjamme puolukan jälkeen on mustikka, jota kerätään vuosittain keskimäärin 4,7 miljoonaa kiloa. Suomen ilmastossa luonnonmarjojen lyhyt satokausi rajoittuu kesäaikaan.

Ali on laskenut, että yksi tehdas pystyisi tuottamaan vuodessa 45 miljoonaa kiloa mansikoita tai 75 miljoonaa kiloa mustikoita. Vesiviljelytekniikkaan perustuvassa järjestelmässä ruokaa voidaan kasvattaa ympäri vuoden, myös sellaisia kasveja, jotka eivät talvehdi Suomessa. Sisätiloissa sato on lisäksi helpompi suojata tuholaisilta.

– Ympärivuotinen vertikaaliviljely pienessä tehdastilassa on perinteistä kasvihuone- ja avomaaviljelyä energiatehokkaampaa ja säästää vettä ja ravinteita huomattavasti, Ali perustelee.

Alin teknologia on yhden työntekijän hallittavissa. 

– Avomaaviljelyssä tarvitaan moninkertainen määrä paitsi peltoalaa myös työntekijöitä huolehtimaan maan elinkelpoisuudesta. Sadonkorjuussa käytettävät koneet kuluttavat paljon polttoainetta, Ali sanoo.

Alilla on viljelyjärjestelmälleen ylevämpiäkin päämääriä kuin pelkästään tuottava liiketoiminta.

– Sillä voidaan helpottaa köyhien maiden nälänhätää merkittävästi, hän sanoo.

Tämän on huomannut myös YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, jonka kanssa Alilla on yhteistyösuunnitelmia. Samansuuntaiseen tulokseen on päätynyt arvioissaan myös Alin palkinnut GIAF-järjestö. Maailman väkiluku oli 2017 arviolta 7,6 miljardia ja luku kasvaa. GIAF:n arvion mukaan uudet viljelytekniikat ovat ainoa tapa ruokkia maailman yhdeksän miljardia ihmistä vuonna 2050.

Ali uskoo vahvasti, että viljelyjärjestelmän yleistyminen köyhissä maissa voisi helpottaa myös pakolaisongelmaa.

– Ihmiset eivät silloin joutuisi lähtemään nälänhädän takia kotimaastaan.

Esitellessään projektia Suomen maa- ja metsätalousministeriölle vuonna 2015 Ali törmäsi kuitenkin paitsi tietämättömyyteen, myös vastarintaan.

– Olen saanut kuulla virkamiehiltä sellaistakin, että olen jonkinlainen häirikkö, joka on viemässä työt suomalaisilta viljelijöiltä.

Ali Amirlatifi

  • Syntynyt: 1967 Iranin pääkaupungissa Teheranissa.
  • Kotipaikka: asuu omakotitalossa Tampereen ja Ylöjärven rajalla.
  • Perhe: vaimo ja neljä tytärtä.
  • Ura: Evergreen Oy:n perustaja, osakas, toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja, Finntakuu Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Kommentoi »