Apu

Maija-Liisa Peuhu toipuu yhä hänet sairaalaan vieneestä koronasta: "Tauti oli elämäni kamalin kokemus"

Maija-Liisa Peuhu toipuu yhä hänet sairaalaan vieneestä koronasta: "Tauti oli elämäni kamalin kokemus"
80 vuotta täyttävä Maija-Liisa Peuhu on paljon muutakin kuin Salattujen elämien Ulla Taalasmaa. Korona ja sairaudetkaan eivät tarmokasta näyttelijää pysäytä.
Julkaistu: 20.1.2022

Keväällä 2020 alkoi ­merkillinen ajanjakso, joka lukitsi iäkkäät suomalaiset koteihinsa turvaan koronalta. Yksi heistä oli näyttelijä Maija-Liisa Peuhu, Salatut elämät -sarjan rakastettu Ulla Taalasmaa.

Täytät tänään 20. tammikuuta 80 vuotta. Miltä pyöreät tuntuvat ja mitä toivot vuodelta 2022?

On se kauniimpi luku kuin 79. Kahdeksan ja nolla ovat pyöreitä numeroita. Olen sanonut kaikille, että ei juhlita nyt, mutta pidetään isot ysikymppiset.

Ja vietimme joulua, tosin juuri ennen aattoa lapsenlapseni ilmoittivat olevansa koronassa. Meitä piti olla 11, mutta meitä olikin vain kahdeksan. Kyllä meillä silti riitti silloin tohinaa.

Tältä vuodelta toivon terveyttä, vaikka sitä kaikki toivovatkin. Toivon myös, että saan nähdä isoina pienemmät lapsen­lapseni, jotka ovat nyt neljä- ja seitsemänvuotiaita.

"Onhan sodistakin selvitty, eiköhän tästäkin. On tämä silti pitkästyttävää."

Nyt on jälleen uusi lockdown. Mitä ajatuksia se herättää?

Kyllähän se harmittaa, mutta minkäs teet. Kaikilla muilla on sama tilanne. Onhan sodistakin selvitty, eiköhän tästäkin. On tämä silti pitkästyttävää. En osannut ­totisesti kuvitella, että tammikuussa 2022 ollaan taas samassa tilanteessa. Herää ajatus, että onko taas ensi vuonna sama juttu. Oi aikoja, oi tapoja.

Eniten olen harmissani näyttelijöiden puolesta, joilla ei ole kiinnitystä. Heillä loppuu leipä pöydästä kerta kaikkiaan. En osaa edes ajatella kuinka kamalaa se on.

Miltä se ensimmäinen sulku kaksi vuotta sitten tuntui?

Se oli aika ikävää, mutta minulla oli onneksi tekemistä, sillä harjoittelin koko kevään lauluja Masked Singer Suomen lähetyksiin. Siinä meni aika mukavasti ja kun minulle soiteltiin mitä teen, sanoin vain, että lueskelen. En voinut kertoa kenellekään mitä tein!

Masked Singer olisi ­varmaan mennyt hieman paremmin, jos olisin ollut vireämmässä fiiliksessä ja keksinyt parempia juttuja. En tiennyt ohjelmasta mitään etukäteen. Poikani arvasi, että olen mukana kun alkujaksossa esiteltiin hahmot. Hän soitti minulle heti, sillä Kukka pelkäsi korkeita paikkoja eikä ­juonut kahvia. Muut eivät tienneet, paitsi tietty mieheni, joka kuunteli päivät pitkät, kun harjoittelin lauluja.

"Sairaalassa sanoivat, että onneksi oli kaksi rokotusta. Että muuten ette lähtisi täältä."

Sairastit viime syksynä koronan, joka vei sinut kolmeksi päiväksi sairaalaan. Miten tauti iski?

Jouduimme molemmat mieheni kanssa sairaalaan, vaikka meillä oli kummallakin kaksi rokotusta. Emme päässeet taudista vähällä, se oli elämäni kamalin kokemus. Minulla ei ole mitään voimia. Kun korona alkoi, en pystynyt käymään kunnolla edes vessassa, en jaksanut mitään. Sitten lääkäri sanoi, että nyt on pakko lähteä sairaalaan. He ottivat lisää kokeita ja sanoivat, että jäätte tänne.

Olin samassa huoneessa toisen naisen kanssa, emmekä saaneet mennä ovesta ulos edes käytävään. Surin hänen puolestaan, sillä hänellä oli pienet ­lapset kotona. Kukaan ei päässyt meitä myöskään katsomaan. Yöllä kun hoitaja tuli, kuului pimeässä kauhea kahina, kun he olivat siellä muovien sisällä. Sairaalassa sanoivat, että onneksi oli kaksi rokotusta. Että muuten ette lähtisi täältä.

En ole kunnossa vieläkään, olen kauhean väsynyt, mutta olo on parantunut paljon. Pääsin sairaalasta vasta lokakuun lopussa. Nyt minulla pitäisi olla hyvä ­vastustuskyky kevääseen asti, mutta en tiedä uskonko siihen. Saan kolmannen rokotuksen myöhemmin.

Kun pääsin sairaalasta aloin lukea Stalinin elämäkertaa. Se olikin oikea valinta, jäivät omat surut pieniksi, kun luki miten koko kansakuntaa on ­kohdeltu. Nyt luen Mika Waltarin elämäkertaa. Rakastan lukemista.

Sairastit myös lokakuussa 2015 aivoinfarktin. Selvitäänkö krempoista tauti kerrallaan?

Ehkä niistä selvitään. Olen sitä mieltä, että nämä ovat olleet tätä seitsemänkymmentälukua ja se unohdetaan nyt kokonaan. Kun pääsen kahdeksallekymmenelle, nyt vain porskutetaan yhdeksäänkymppiin! Totta kai kuolema on mukana joka paikassa ja sitä kohti tässä mennään, jokainen meistä, oli minkä ikäinen tahansa. On hyvä välillä muistaa, miten lyhyttä eläminen on täällä.

Kuolema ei minua pelota, mikä ei ­nähtävästi ole ihmisillä tavallinen ajatus. Minusta se saisi olla. Kuolema on yksi osa elämää ja siksi ei kannata elää hälläväliä-­asenteella. Kannattaa satsata tähän hetkeen ja elää kunnolla.

"Kuolema on yksi osa elämää ja siksi ei kannata elää hälläväliä-­asenteella. Kannattaa satsata tähän hetkeen ja elää kunnolla."

Olet tehnyt mielettömän pitkän uran. Miksi jaksat näytellä vieläkin?

Se on intohimo, josta ei pääse vissiin mihinkään. Ystäväni sanoi kuolinvuoteellakin, että kun saisi vielä näytellä. Tällaista se on näyttelijöiden kanssa. On aina vaan halu ja himo. Yhtään ei ole sellainen olo, että haluaisin jäädä eläkkeelle, mutta sitten on pakko, jos kukaan ei anna töitä.

Olen ollut Salkkareissa mukana niin paljon kun pystyn. Ensimmäisen lockdownin jälkeen minut kirjoitettiin ­takaisin sarjaan, kun lupa tuli. Ehdin olla mukana hetken, sitten iski tämä korona. Kaikki roolini piti pyyhkiä pois, koska ei ollut tietoa koska paranen. Nyt olen ­tehnyt pieniä käyntejä, puhunut vaikka puhelimessa.

"Ystäväni sanoi kuolinvuoteellakin, että kun saisi vielä näytellä. Tällaista se on näyttelijöiden kanssa."

Olet ollut aviomiehesi kanssa naimisissa jo yli 35 vuotta. Mikä on pitkän avioliiton salaisuus?

Sopiva puoliso.

Kerro jokin salaisuutesi.

Jokaisella on salaisuuksia, mutta ne eivät ole sellaisia, joita laitetaan julkisuuteen. Tosi kovia salaisuuksia olen tuskin ­kertonut kenellekään.

Maija-Liisa Peuhu

  • Syntyi: 20. tammi­kuuta 1942 Kuusan­koskella.

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: puoliso ja kaksi lasta, neljä lastenlasta.

  • Harrastaa: kävelyä, uimista ja lukemista.

  • Ajankohtaista: Salatut elämät MTV3-kana­valla arkisin klo 19.30.

Kommentoi »