Apu

Maarit Hurmerinta hoidatti vihdoin vanhan vaivan: "Jännitin vuosia aivan turhaan"

Maarit Hurmerinta hoidatti vihdoin vanhan vaivan: "Jännitin vuosia aivan turhaan"
Maarit Hurmerinta kärsi sydämen rytmihäiriöistä vuosikymmeniä. Kuukausi sitten ne korjattiin sairaalassa. Jännitys purkautui itkuksi, kun hän pääsi näkemään lapsenlastaan Noahia, 2. – Olin alitajuisesti pelännyt, etten enää ikinä näe lastenlapsiani. Niin tärkeitä he ovat elämässäni.
Julkaistu: 16.6.2021

Yhdeksän päivää ennen vappua Maarit Hurmerinta purskahti helpottuneeseen itkuun. Valtoimenaan valuneet kyyneleet olivat ilon, eivät surun tai epätoivon kyyneleitä.

Hänelle, rytmin kuningattarelle, oli tehty sydämen rytmihäiriön korjausoperaatio.

On vain muutama viikko sairaalakäynnistä Tampereella ja sydämen rytmihäiriön korjaamisesta. Tulijaa tervehtii omakotitalon portailla tuttu Maarit, juttua pulppuava, hymy yhtä herkässä kuin ennenkin.

Hänen kuntonsa on nyt erinomainen, niin fyysinen kuin henkinen.

Alkuun hän ei saanut viikkoon nostella raskaita taakkoja, mutta mitään muita rajoitteita ei ole ollut. Ei kipuja, eikä kipulääkitystä ja mikä tärkeintä – ei rytmihäiriön häivääkään.

– Vain muutama muljahdus, ei muuta!

Maarit kertoo polkeneensa edellisiltana kuntopyörällä kymmenen kilometriä, ja haastattelupäivän aamuna oli vuorossa kotitalon alkukesän vehreyteen puhjenneen puutarhan hoitoa ja muita kotiaskareita.

– Sitten kävin ottamassa toisen koronarokotteen, jotta sekin asia on kunnossa. Olen ollut hirveän tarkka maskin käyttämisessä, enkä luovu siitä julkisilla paikoilla rokotukset saatuanikaan.

Stressaava seuralainen

Rytmihäiriö ei ole sairaus, vaan esimerkiksi monia huippu-urheilijoita koskeva vaiva. Muun muassa uimari Jani Sieviselle korjattiin sydänrytmien häiriöitä vuonna 1999 ja juontaja Roope Salmiselle samaa tehtiin tämän vuoden alussa.

Sydämen rytmihäiriö aloitti Maaritin seuralaisena jo vuosikymmeniä sitten. Se aiheutti jännitystä, turhia pelkoja ja ylimääräistä stressiä. Niin Maarit tätä seuralaista kuvailee.

Rytmihäiriöt alkoivat parikymppisenä, jolloin hän oli vasta uraansa aloitteleva artisti ja nuori äiti.

Häiriöt tulivat arvaamattomissa tilanteissa, missä milloinkin.

Kardiologian erikois­lääkäri suositteli, että korjausleikkaus kannattaa tehdä nyt. Maaritin rytmihäiriöt alkoivat jo parikymppisenä.

Aina matkoille lähtiessään Maarit mietti, pompottaako sydän lentokoneessa jäniksen- laukkaa.

Keikoilla seuralainen ilmaantui paikalle, mutta ei keikan ollessa jo täydessä vauhdissa. Silloin esiintyminen vie kaiken huomion.

– Minulla on muuten matala leposyke, joskus jopa alle kuusikymmentä, mutta rytmihäiriön aikana sydän lepatti aina miten sattui, Maarit kuvailee entistä tilannettaan.

Hän haluaa kertoa nyt aiheesta julkisesti siksi, että ”sydämen rytmihäiriö on yleinen vaiva vauvasta vaariin”.

Koronan aiheuttama huoli saattoi pahentaa rytmihäiriöitä

Viime vuonna rytmihäiriö kesti Maaritilla pari kertaa pidempään kuin aiemmin.

Syynä saattoi olla huoli, joka Maaritia ja hänen puolisoaan, muusikko Sami Hurmerintaa kosketti. Heiltä peruuntui koronan takia yli 50 keikkaa.

– Sama tilannehan meillä on Samin kanssa ollut kuin muillakin artisteilla ja eri alojen ihmisillä. Korona vei työt, vaikka en voi sinänsä valittaa. Kaikki muut asiat elämässämme ovat kunnossa – ei ole onneksi enää pieniä lapsia tai asuntolainaa.

Silloin Maarit päätti, että ehkä viimeinkin on aika puhua asiasta sydänlääkärin kanssa. Hän oli tutkittanut vaivaa pari kertaa vuosien varrella, mutta käynnit eivät johtaneet lääkitykseen eivätkä edes ehdotukseen sairaalareissusta.

– Helsingin Sydänsairaalan ihana kardiologian erikoislääkäri Kirsi Korpi oli sitä mieltä, että korjaus kannattaa nyt tehdä, jatkanhan työtäni laulajana. On täysin turhaa ja älytöntä stressata jostain sellaisesta vaivasta, jonka voi hoidattaa.

Maarit sai hyvissä ajoin ennen toimenpidettä kotiin pariksi vuorokaudeksi sydämen EKG-rekisteröintiä varten rintaansa ”holterin”, joka mittasi sykkeen ja paljasti rytmihäiriön esiintyvyyden.

– En kyllä hirveästi googlaillut mistä on kyse, mutta kyse on poikkeavuuksista sydämen sähköisessä johtoratajärjelmässä. Se ei ole sama kuin flimmeri eli eteisvärinä.

Holterin mittaustuloksen jälkeen kardiologi suositteli Maaritille julkista lähetettä Tampereen Sydänsairaalaan, jonne otetaan potilaita eri puolilta Suomea.

Lähete lähti, ja Tampereelle Maarit pääsi parissa kuukaudessa. Helsingissä hän olisi lääkärin arvion mukaan joutunut jonottamaan yli puoli vuotta.

Syynä ovat koronan aiheuttamat erikoissairaanhoidon hoitojonot.

Lähetteen jälkeen hän sai Tampereelta postia.

''Työnsin vähän kuin jänis päätäni pensaikkoon, enkä halunnut etukäteen lukea edes minulle lähetettyä infonivaskaa. En halunnut tietää liikaa.''

– Maarit Hurmerinta –

Hurmerinta lähti kohti Tamperetta 20. huhtikuuta. Tukena matkassa olivat oma tytär, laulaja Janna ja tämän puoliso Damppa ja heidän poikansa Noah.

– Yövyin sairaalan potilashotellissa, ja seuraavana aamuna kävelin omin jaloin Sydänsairaalan ovelle ja olin valmis.

Maarit otettiin sisään. Sitten alkoi tapahtua. Toimenpide alkoi oikean nivustaipeen puudutuksella.

– Sen jälkeen vietiin nivusesta verisuonia pitkin kautta hoitoinstrumentti rytmihäiriötä aiheuttavaan kohtaan sydämen seinämässä.

– Katetrin kärjen kautta siihen annettiin radiotaajuista sähkövirtaa. Näin minulle kerrottiin, Maarit muistelee.

Sähkövirta tekee hoitoarven, joka jatkossa estää rytmihäiriön.

"Sellainen humaus ei todellakaan ole minun juttuni!"

Operaatio kesti kolmisen tuntia, ja vain yhden kerran Maarit ilmoitti tuntevansa kipua.

Hän sai saman tien lisää kipulääkettä kämmenselässä olleen kanyylin kautta.

– En tiedä mitä se oli, mutta sellainen humaus ei todellakaan ole minun juttuni! Koko se leikkaushuone pyöri hetken silmissäni. Kiputuntemukset loppuivat kuitenkin siihen paikkaan, ja se oli tietenkin siinä tilanteessa tärkeintä.

Kun kaikki oli tehty, hänet siirrettiin valvomon kautta potilashuoneeseen ja tarkkailuun.

Maaritin silmissä häivähtää liikutus, kun hän kertoo tunteensa itsensä hoitohenkilökunnan käsissä lähes kuninkaalliseksi keskipisteeksi.

"Kaikki pelkoni ja jännitykseni hälvenivät, kun tapasin hoitotiimin. Siihen kuului hoitajien lisäksi kaksi sydänlääkäriä."

Sellainenhan potilas turvallisissa käsissä onkin.

Perusterveenä Maarit ei ollut koskaan kokenut vastaavaa huolenpitoa.

Hän sanookin olevansa kiitollinen siitä, että on vielä ”näin vanhana” (67) näin hyvässä kunnossa kuin on.

– Hoitajat, lääkärit, koko henkilökunta olivat todellisia huippuammattilaisia.

– Kaikki pelkoni ja jännitykseni hälvenivät, kun tapasin hoitotiimin. Siihen kuului hoitajien lisäksi kaksi sydänlääkäriä.

"Elämä voitti"

Kun toimenpide oli takana ja kaiki oli sujunut hyvin, Maarit purskahti illansuussa helpottuneeseen itkuun.

Valtoimenaan valuneet kyyneleet olivat ilon, eivät surun tai epätoivon kyyneleitä.

Hänelle, rytmin kuningattarelle, oli tehty sydämen rytmihäiriön korjausoperaatio.

Nähdessään illalla sairaalan potilashotellissa tyttärenpoikansa, kohta kaksivuotiaan Noahin, jännitys, pelko ja helpotus nostivat taas kyyneleet silmiin.

– Janna oli kanssani samassa huoneessa, ja viereisessä huoneessa yöpyivät Damppa ja Noah.

– Olin jotenkin alitajuisesti pelännyt, etten enää ikinä näe häntä enkä muita lapsenlapsiani. Niin tärkeitä he ovat elämässäni, että haluan nähdä heidän kasvavan. Ja olla lähellä.

Laulaja, muusikko Maarit tunsi siinä hetkessä, että elämä oli voittanut.

''Olin vuosia jännittänyt aivan turhaan tätä toimenpidettä, ja kun kaikki sujui niin erinomaisesti, en voinut kuin itkeä ilosta nähdessäni rakkaan Noahin. Oloni on ollut kaiken tämän jälkeen muutenkin jotenkin erityisen euforinen, ja tunteet ovat olleet kaikin tavoin pinnassa.''

– Maarit Hurmerinta –

Hän kuvailee tuntemuksiaan niin, että koki jotakin elämää suurempaa.

Seuraavana päivänä oli edessä kotimatka Vantaan Hiekkaharjuun. Maarit istui autossa puolimakaavassa asennossa. Parin tunnin matka tuntui pitkältä, mutta kipuja ei silloinkaan ollut.

– Kaksi päivää myöhemmin olimme jo Samin kanssa kaupassa ja yritin nostaa raskasta kassia, jolloin Sami ehätti väliin ja kielsi nostamasta mitään.

Maarit ei nostanut, ja nyt myös reiteen operaation jälkeen tullut ”vuosisadan kokoinen mustelma” on enää muisto.

Samille Maaritin operaatio oli kovan jännityksen paikka, ja kun Maarit pääsi soittamaan potilashuoneesta, Sami oli liikuttunut.

Nyt Sami kurkistaa työhuoneen ovelta ja sanoo:

– Olen äärimmäisen helpottunut, että kaikki meni hyvin.

Kuntopyörä odottaa polkijaansa olohuoneen nurkassa, mutta eipä Maarit liiemmälti tarvitse muistutuksia liikunnan merkityksestä terveydelle.

Pyörä on päivittäin ahkerassa käytössä.

– Minulla oli kipuja molemmissa polvissa 10 vuotta sitten, mutta polvet ovat nyt aivan hyvässä kunnossa. Ihan varmasti sen takia, että olen liikkunut paljon. Olen kuntopyöräillyt ja kävellyt, Maarit kertoo.

Elämä tuntuu nyt kaikin tavoin valoisalta.

Suomen ja monen muunkin Euroopan maan koronatilanne on rokotusten ansiosta helpottamassa. Maailma on ainakin osittain avautumassa.

Maaritilla ja Samilla on luvassa kesällä striimauskeikkoja ja muutama live-esiintyminen, ja kalenterin pitkään tyhjänä olleille valkoisille sivuille alkaa tulla merkintöjä muistakin keikoista.

– Olen säveltänyt aika paljon uutta musiikkia. Studiokin on varattu alustavasti, Maarit kertoo.

Ja mielessä on myös matkailu.

Maarit laulaa säveltämässään, Juice Leskisen sanoittamassa Tuuli ja taivas -biisissä vuodelta 1986: Tule kanssain ilmalaivaan, ystäväin. Voimaa tuulesta saan, taivas riemuansa loistaa, tuuli saa sen aukeamaan, tuuli laulujansa toistaa valoillaan. Tuulee maailmalta, tuulee taivaan alla, tuulee sieluun asti, mut maailmalla soi.

Kaukomatkoja hän ei kaipaa, mutta haaveilee lomasta Roomassa tai Pariisissa, joka on hänen vävynsä Dampan kotikaupunki.

– Ei ihan vielä, mutta toivottavasti tämän vuoden puolella!

Maarit Hurmerinta

  • Syntyi: 10.11.1953 Helsingissä.

  • Asuu: Vantaalla.

  • Perhe: puoliso muusikko Sami Hurmerinta, lapset Samuli ja Janna, kolme lastenlasta.

  • Ammatti: laulaja, muusikko, jonka ura alkoi vuonna 1972.

  • Ajankohtaista: Säveltänyt uutta musiikkia. Kesällä striimauskeikkoja ja muutama live-esiintyminen.

Meikki Raili Hulkkonen

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »