Apu

Loppiaisen TV-elokuva: Louhimiehen Tuntematon sotilas tuo sodan rujot kasvot esiin

Loppiaisen TV-elokuva: Louhimiehen Tuntematon sotilas tuo sodan rujot kasvot esiin
Louhimiehen Tuntematon sotilas kestää vertailun Edvin Laineen sovituksen kanssa, kirjoittaa Tarmo Poussu.
Julkaistu: 6.1.2020

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas nähdään nyt televisiossa ensi kertaa siinä muodossa, jossa se keräsi elokuvateattereihin yli miljoona katsojaa. Viime vuodenvaihteessahan siitä nähtiin viisiosaiseksi tv-sarjaksi lavennettu versio, joka sai sekin miljoonayleisön.

Louhimiehen Tuntematon kestää hyvin vertailun Edvin Laineen 1955 ohjaamaan ensimmäiseen elokuvasovitukseen Väinö Linnan romaanista. Rauni Mollbergin 1985 ohjaaman sovituksen se ylittää kirkkaasti.

Lämpöä ja huumoria Louhimiehen versiossa ei ehkä ole yhtä paljon kuin Laineen elokuvassa, mutta taistelukohtausten realismissa, luontokuvauksen herkkyydessä ja roolitöiden vakuuttavuudessa se voittaa edeltäjänsä.

Elokuvan kauttaaltaan vahvaa työtä tekevästä näyttelijätiimistä kohoaa ylitse muiden Eero Ahon veret pysäyttävä roolityö Antero Rokkana. Erinomaisia ovat myös Jussi Vatanen Koskelana, Aku Hirviniemi Hietasena, Hannes Suominen Vanhalana ja Joonas Saartamo Lahtisena. Ei pidä unohtaa Samuel Vauramoa, Johannes Holopaista ja Paula Vesalaakaan.

Mitään radikaalisti uutta näkemystä Louhimiehen Tuntematon ei kolutusta aiheestaan tarjoa, mutta sodan raadollisen todellisuuden se loihtii eteemme harvinaisen vakuuttavasti.

(2017/173 min) ★★★★ Maanantai 6.1.2020 klo 21.00 TV1

Kommentoi »