Apu

Lomia ei kannata vielä siirrellä – sää viilenee taas kesäkuussa


Toukokuun helle sekoitti päät, mutta sää viilenee taas kesäkuussa. Meteorologin mukaan koulujen kesälomia ei kannata siirrellä yksittäisten sääilmiöiden perusteella.
Kuvat Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Voiko mihinkään enää luottaa? Kenties johonkin voi, mutta säähän ei ainakaan. Toukokuu oli läkähdyttävän helteinen, eivätkä koulujen kesälomatkaan ole vielä alkaneet. Se, miten suomalaiset lomat on kalenteriin sijoitettu, onkin ollut viime vuosina kuuma puheenaihe – kirjaimellisesti.

Toukokuu oli viimeksi mittaushistorian lämpimin usealla eri mittauspisteellä vuonna 2016. Aktiivinen ennätysten rikkominen jatkuu, sillä nyt hätyytellään taas uusia huippulukemia.

Asiaa voi lähestyä monella eri käsitteellä. Ilmatieteen laitoksen 25. toukokuuta asti ulottuvat tilastot kertovat, että toukokuu voi jäädä suomalaiseen historiaan kaikkien aikojen aurinkoisimpana. Toukokuussa ei ole koskaan aiemmin mitattu neljääsataa tuntia auringonpaistetta, mutta asia on aivan hilkulla muuttua juuri nyt.

Myös lämpölukemissa tehdään taas historiaa. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela toteaa, että usealla eri sääasemalle toukokuun keskilämpötila näyttää parhaillaan mittaushistorian korkeimmalta. Mittaushistoria ulottuu 1960-luvun alkupuolelle, joten tarkkoja lukemia ei tietenkään voi lyödä tiskiin jääkaudelle asti.

Lomat ovat siinä missä pitääkin

Samaan aikaan Suomessa ollaan monella taholla sitä mieltä, että kesälomia pitäisi siirtää myöhempään, jotta kauniista säästä päästäisiin nauttimaan. Matkailukohteet ovat kokeneet tappiota, koska lämpimät säät ovat osuneet elokuun lopulle koulujen ja töiden jo alettua. Houkuttavat kotimaan kesäkohteet jäävät vierailematta, kun auringon vihdoin paistaessa lomat ovat jo ohi.

Mikäli tällainen uudistus olisi aiempina vuosina toteutettu, tänä vuonna sitä olisi luultavasti jo ehdotettu purettavaksi. Samassa rytäkässä käynnistettäisiin jo keskustelu siitä, pitäisikö koulujen kesälomia aikaistaa vakiintuneesta mallista kuukaudella.

Korpela katsoo usealle vuosikymmenelle ulottuvia lukemia ja toteaa, että hätäpäinen lomakauden aikaistaminen ei ole kovin hyvin perusteltua, sillä helteisiä toukokuita on ollut aiemminkin.

– Tilanteen perusteella ei missään nimessä voida sanoa, että kyse olisi vuosittain toistuvasta ilmiöstä. Vuonna 1963 toukokuussa oli 11 hellepäivää, ja vuonna 1984 niitä oli 12.

Yhtään sen perustellumpaa ei myöskään ole lomien siirtäminen myöhemmäksi. Korpela on sitä mieltä, että jos katsoo tarpeeksi laajaa otantaa mittauksista, suomalainen lomakausi on nyt juuri siinä, missä sen pitääkin olla.

– Tässä työssä on huomannut, että ihmismuisti on aika lyhyt. Jos muutama kesä menee tietyllä tavalla, niin heti alkaa keskustelu aiheesta.

Helteen huonot puolet

Huolestuttavakin puoli ilmiössä on. Brittilehti The Guardian kertoi maaliskuussa, että arktisella alueella on mitattu kaikkien aikojen lämpimin talvi. Ilmastonmuutos on sulattanut alueen jäätä ennätyksellistä tahtia. Yhdysvaltalainen USA Today kertoi toukokuun alussa maapallon hiilidioksidipäästöjen nousseen kaikkien aikojen ennätyslukemiin, mikä vaikuttaa kulkevan käsi kädessä epämiellyttävien ilmiöiden kanssa.

Poikkeukselliset lämpötilat yllättävinä kuukausina herättävät ymmärrettävää huolta ilmaston lämpenemisestä. On kuitenkin aina muistettava, että sää on eri asia kuin ilmasto. Siihen, onko kuuma toukokuu ilmastonmuutoksen aiheuttama ongelma, Korpela ei ota kantaa. Ilmastonmuutos vaikuttaa eri puolilla maailmaa eri tavoilla, eikä yhtä ainoaa vuotta pysty suoraan kytkemään niin laajaan asiaan. Lyhyellä aikavälillä on helpompi havaita akuutimpia ongelmia, jotka eivät vaadi vuosikausien dataa näkyäkseen.

– Jos huolenaiheita pitää nostaa, niin suomalaisille viljelijöille ainakin koituu ongelmia, kun toukokuussa on näin kuivaa.

Kesäkuussa taas viilenee

Hellehuumaan ei silti kannata seota täysin. Kesäkuun alussa keli nimittäin viilenee. Korpela kertoo juuri sen, mitä suomalaiset ovat odottaneetkin kuulevansa:

– Lakkiaisviikonlopun jälkeen horisontissa näkyy pidempikestoinen muutos. Sää muuttuu viileämmäksi, ja kuurosateet yleistyvät.

Kannattaa lohduttautua sillä, että luonto on sateita kaivannut. Rutikuivuus on aiheuttanut jo vakavan metsäpaloriskin.

Julkaistu: 28.5.2018