Apu

Linda Lampenius puhuu läheisestä suhteestaan Spede Pasaseen: Hän suojeli minua kaikin tavoin

Linda Lampenius puhuu läheisestä suhteestaan Spede Pasaseen: Hän suojeli minua kaikin tavoin
Linda Lampeniuksen ja Pertti "Spede" Pasasen läheinen suhde kesti Pasasen kuolemaan asti.
Julkaistu: 27.3.2018

Bromman asuinalue Tukholman kupeessa on ihan silkkaa Onnelaa, Solsidania. Isoja huviloita vieri vieressä, viirit lipputangoissa ja ikuinen rauha maassa. Siltä miljöö ulkopuolisen silmin näyttää, vaikka maailman kaikkien seinien sisäpuolelle mahtuu ilon lisäksi myös surua ja epäonnea.

Valkoisen, 1920-luvulla rakennetun talon oven avaa Linda Lampenius. Taiteilija ja huippuviulisti, suomalaisen median monessa sopassa tahtomattaankin keitetty julkkis ja kansainvälisen median haastattelema taiteilija.

Siro, tyttömäinen Linda Lampenius, 48, on edelleen se, miksi hän lapsuudestaan lähtien valmistautui – viulisti. Ruotsissa hän on suosittu esiintyjä, jota pyydettiin soittamaan muun muassa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhliin Kungsträdgårdeniin.

Hän on myös puolustusasianajaja Martin Cullbergin vaimo ja kahden suloisen tyttären, Olivian, 9, ja Cecilian, 5, äiti.

Suomenruotsalaisen Linda Lampeniuksen elämäntarina on niin monipolvinen, että hän valmistelee siitä parhaillaan kirjaa. Sen työnimi on Två liv, Kaksi elämää.

Forumin kustantaman kirjan on tarkoitus ilmestyä tänä vuonna, ja siinä taiteilija kertoo oman versionsa kaikesta, mitä on tapahtunut.

– Aluksi ajattelin kirjoittaa kirjan syömishäiriöstäni, mutta nyt edessäni on pian valmistuva elämäkerta. Kerron siinä kaikista kokemuksistani, hyvistä ja huonoista. Minulla on ollut rikas elämä, mutta syömishäiriöt elävät omaa elämäänsä pimeydessä.

Hän on saanut tehdä paljon enemmän kuin aikoinaan unelmoi.

Oikaisee valheet

Kauniisti sisustetussa talossa on laatikkokaupalla lehtileikkeitä. Ne kaikki ovat Linda Lampeniuksesta kirjoitettuja artikkeleita. Hän levittää niitä keittiön pöydälle ja on raivoissaan.

– Kirjaani varten aloin paneutua niihin viime syksynä ja aloin ymmärtää, mitä minusta vuosien aikana oli kirjoitettu ja mitä oli väitetty tapahtuneen. Ystäväni ja äitini olivat säästäneet kaikki leikkeet, enkä ollut lukenut niistä kuin muutaman. Asuin Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa ne vuodet, jolloin minusta kirjoitettiin paljon virheellisiä artikkeleita.

Jutuista ja säästetyistä fakseista hän on tajunnut, kuinka muutamat ihmiset ovat luvatta syöttäneet tietoa hänen elämästään ja antaneet valheellisia juttuja medialle.

Tarinan ihmeellisin tapaus on mies nimeltä Wille Wilenius. Hän esiintyi 1990-luvulla julkisuudessa viulistin managerina ja kehuskeli, miten Lindan nimellä tehdään rahaa.

– Hän ei ollut managerini, vaan avusti pääasiassa ottamalla vastaan haastattelupyyntöjä vuodenvaihteesta 1996–1997 huhtikuuhun 1997. Huomaan nyt artikkeleista, että kunnia siitä työstä, mitä Pertti "Spede" Pasanen, Tom Merilahti, Dag Bjurström ja Tapio Susiluoto tekivät, on mennyt Wille Wileniukselle.

Tämä työskenteli aikoinaan markkinoinnin parissa Svenska Teaternissa, jossa Linda Lampeniuksen äiti Ulla Eklund ja isä Börje Lampenius näyttelivät.

Ulla Eklund pyysi Wileniukselta apua vuonna 1996, kun median kiinnostus Lindaa kohtaan alkoi olla vaikeaa hallita, ja Lampeniusten kotipuhelin soi tauotta.

– Wille ilmoitti, ettei hänellä ollut aikaa ja neuvoi äitiäni ottamaan yhteyttä Tom Merilahteen, joka oli hoitanut Hype-musikaalin markkinoinnin Willen kanssa. Tom suostui ja sai pr-henkilön tittelin lisäksi tittelin manageri. Hän pysytteli visusti taustalla. Hän lähetti mainoskirjeen suomalaisille yrityksille ja sai paljon palautetta.

Pian Linda Lampeniuksella oli sopimus Suomen Björn Borgin kanssa.

– Wille on myös väittänyt lanseeranneensa minut Ruotsissa ja olleensa Björn Borg -sponsorisopimukseni takana. Sen sai aikaan Tom Merilahti, joka lähetti yhteistyöehdotuksen Ruotsin Björn Borgin Anders Arnborgerille marraskuussa 1996.

Pian tämän jälkeen Lampenius buukattiin esiintymään Björn Borg -gaalaan ja sen jälkeen uuden kalenterin kuvauksiin.

– Soitin viulua uimapuvussa ainoastaan Björn Borg -muotinäytöksissä. On hävytöntä väittää, että olisin esiintynyt konserteissa alusvaatteissa.

Tapaus Lloyd Webber

Linda Lampeniukselle on selvinnyt, miten Wille Wilenius on antanut väärää tietoa niin lehtijutuissa kuin vielä vuonna 2014 radioidussa Yle Vegan Sommarpratare-ohjelmassa.

Lampenius sanoo, ettei hän koskaan marssinut Wileniuksen huoneeseen ja pyytänyt tekemään itsestään tähteä. Tai olevansa valmis tekemään sen eteen mitä tahansa.

– En tietenkään tehnyt tai sanonut sellaista! Wille oli minulle täysin tuntematon henkilö, eikä hän ollut agentti tai manageri. Olin esiintynyt jo satoja kertoja ja allekirjoittanut levytyssopimuksen AudioVoxin kanssa syyskuussa 1996. Olin myös Pertti Pasasen tallissa kaksi vuotta. Hän oli jo buukannut minut yhtä elokuvaa ja yhtä tv-sarjaa varten vuosille 1997–1998.

Yksi valheista on, että maailmankuulun musikaalisäveltäjä Andrew Lloyd Webberin sihteeri olisi soittanut Wille Wileniukselle Suomeen ja pyytänyt Linda Lampeniusta esiintymään Englantiin.

– Kun Webberin toimistosta Lontoosta otettiin yhteyttä manageriini Michael Reynoldsiin ja oltiin iloisia siitä, että pääsen esiintymään Webberin Sydmonton-festivaaleille, asuin jo Los Angelesissa. Kaikki neuvottelut käytiin Lontoon ja Los Angelesin välillä.

Linda Lampenius on raivoissaan siitä, että Wilenius on vääristellyt hänen elämäntarinansa aivan toiseksi kuin se on ollut.

– Yksi mystinen juttu on Linda-siideri, jonka keksi toimitusjohtaja Dag Bjurström, ei Wille, vaikka luulin niin. Kiitokseksi loistavasta ideasta palkkasin hänet hoitamaan siiderin markkinointia ja annoin hänelle kaksikymmentä prosenttia siiderimiljoonista, jotka tienasin. Palkkio-osuuteni sekä sopimuksen neuvotteli asianajaja Tapio Susiluoto.

Lampenius näyttää kertomistaan asioista sopimuspapereita, asiakirjoja ja fakseja, jotka todistavat, miten asiat oikein menivät.

Oscar-juhlat olivatkin jotain muuta

Tunnettuaan Linda Lampeniuksen hetken aikaa Wille Wilenius houkutteli vuonna 1997 erään toimittajan kanssa nuoren viulistin Yhdysvaltoihin Oscar-juhliin. Isä Börje kannusti lähtemään, onhan Oscarien jakotilaisuus ainutlaatuinen kokemus.

Tulijoita oltiin lentokentällä vastassa limusiinilla.

– Olin yllättynyt ja ymmärsin, että yöpyisimme jonkun minulle tuntemattoman miehen talossa, emmekä hotellissa.

Mies oli Peter Nygård, jolla oli tapana järjestää Night of 100 Stars -juhlat samaan aikaan Oscareiden kanssa.

– Olin siis vieraana Nygårdin juhlissa, en Oscar-gaalassa. Paikalla oli vanhojen tv-sarjojen näyttelijöitä, ohjaajia ja tuottajia. Minua haastateltiin, ja Nygård esitteli minut kaikille vieraille.

Peter Nygård järjesti juhlat myös Linda Lampeniuksen kunniaksi ja esitteli hänelle manageri Michael Reynoldsin.

– Aloimme heti puhua sopimuksesta, ja kaksi viikkoa myöhemmin solmin sopimuksen Chaos Groupin kanssa.

Päätös tuntui hyvältä uran, mutta myös yksityiselämän kannalta. Lampenius oli seurustellut pari vuotta Helsingin yöelämässä tunnetun Kalle Kivimäen kanssa.

– Suhteessamme oli paljon pahaa, ja Kalle kohteli minua erittäin huonosti. Päätös muuttaa Yhdysvaltoihin niin pian tuon ”Oscar-matkan” jälkeen perustui paljolti siihen, että pelkäsin Kallea.

Linda Lampenius halusi eroon suhteesta – hän oli muutaman kerran jo paennut asunnosta ja yöpynyt veljensä luona.

Hugh Hefner oli isähahmo

Yhdysvalloissa Linda Lampenius tutustui valokuvaaja Alison Reynoldsiin. Tämä otti hänestä mustavalkoisia pr-kuvia ja ihastui kuvattavansa vahvaan läsnäoloon.

– Hän kertoi tuntevansa Playboy-lehden perustajan ja entisen päätoimittajan Hugh Hefnerin ja toivoi, että tapaisimme. Pelästyin aluksi ehdotusta.

Viulisti ja lehdenkustantaja tapasivat ensimmäisen kerran Playboyn toimistossa Los Angelesissa. Lampeniukselle tarjottiin Celebrity Cover & Editorial & Pictorial -sopimusta. Se solmittiin, ja hänestä otettiin kansikuva sikäläisellä taiteilijanimellä Linda Brava sekä artikkelikuvat Playboyn musiikkiteemaiseen numeroon. Se ilmestyi huhtikuussa vuonna 1998.

Suomessa asiasta nousi mekkala. USA:ssa hänestä kirjoitettiin ylistävästi, ja hänet pyydettiin vieraaksi uutis- ja viihdeohjelmiin.

– En ollut playmate kuten Kata Kärkkäinen. Sain celebrity-kuvauksista satoja tuhansia euroja, ja ne maksettiin Chaos Groupin tilille, mutta toimisto ei maksanut rahoja eteenpäin minulle. Tämä oli vain yksi vedätyksistä, joiden takia haastoin manageritoimistoni oikeuteen vuonna 1998.

Hefner oli Linda Lampeniukselle isähahmo, kiltti, vanha gentleman.

– Kun hän tapasi minut ensimmäisen kerran, hän sanoi nähneensä ympärilläni samanlaisen auran kuin aikoinaan lehden kansikuvatyttönä olleen Marilyn Monroen ympärillä. Kannessa, jossa olin, luki ”Violin Goddess Linda Brava, sex and music issue”, Linda Lampenius kertoo.

Lampenius oli yli kaksi vuotta osa Hefnerin perhettä ja asui melkein viikoittain tämän poikien entisessä huoneessa pehmoleluja ympärillään.

Me Too -kampanjan paljastuksien myötä on kysyttävä, kokiko hän mitään ikävää Playboyn kuvauksissa tai Hefneriltä.

– En minkäänlaista, mutta seksuaalista häirintää olen kokenut klassisen musiikin ympyröissä. Ennen kaikkea kahden viuluopettajan taholta.

Hefner oli Linda Lampeniuksen hyväntekijä, ja toinen hyväntekijä löytyi Suomesta.

Spede suojeli

Yhteistyö Spede Pasasen kanssa alkoi jo vuonna 1995. Hänkään ei käyttänyt Linda Lampeniusta millään tavoin hyväkseen.

– Pertti suojeli minua kaikin tavoin ja varoitti myös mediasta. Hän laittoi minut tv-sarjoihinsa Uuno Turhapuro, Speden spelit ja Bingolotto. Hän lainasi minulle rahaa, kun ostin ensimmäisen sähköviuluni vuonna 1996. Hän ennusti jo vuonna 1995, että päätyisin Yhdysvaltoihin.

Läheinen suhde kesti Pasasen kuolemaan asti, ja hänen hautajaisissaan Linda Lampenius soitti Pertin tyttären Pirre Pasasen pyynnöstä.

Suomessa Linda Lampenius ehti aiheuttaa kohua soittaessaan poppia mustassa pvc-puvussa. Puku ei ollut alkujaan hänen ideansa, vaan valokuvaaja Marica Rosengårdin, joka kuvasi Lampeniusta Me Naiset -lehteen vuonna 1996.

– Puku oli niin hikinen kuvausten jälkeen, että sain sen itselleni. Sille oli käyttöä myöhemmin.

Samanlainen sattuma oli vuonna 1996 juuri tässä puvussa otettu kuuluisa kyykkykuva Violator-sinkun kanteen.

– En ollut syönyt mitään kuvauspäivän aikana ja kärsin silloin syömishäiriöistä. Minua alkoi heikottaa ja lysähdin kyykkyyn. Kuvaaja Enrico Seri huudahti, etten saa liikkua, sillä juuri siinä asennossa mahtuisin paremmin kansikuvaan.

Suomessa, joka on edelleen Lampeniukselle rakas kotimaa, häntä ihailtiin ja samalla katsottiin karsaasti. Lahjakas saa olla, kauniskin, mutta seksikäs ei – ei varsinkaan klassinen muusikko.

Läheisriippuvaisia äidin kanssa

Ulla Eklund ja Börje Lampenius olivat ihailtuja suomenruotsalaisia näyttelijöitä, Börje Lampenius operettikuningas, ohjaaja, laulaja ja säveltäjä ja Ulla Eklund teatteriuransa ohella elokuvatähti.

– Rakas isäni kuoli runsas vuosi sitten 94-vuotiaana, ja äiti täyttää maaliskuun lopussa 80 vuotta. Olemme äidin kanssa hyvin läheisiä. Voisi sanoa, että jopa läheisriippuvaisia.

Vanhempiensa ainokainen Linda esiintyi ensimmäisen kerran kolmen kuukauden ikäisenä Edvin Laineen ohjaamassa elokuvassa Akseli ja Elina, jonka naispääroolia Ulla Eklund näytteli.

– Opin laulamaan ennen kuin puhumaan, ja kertoman mukaan menin kolmevuotiaana äitini eteen lavalla ja aloin laulaa hänen ohjelmistoaan.

Linda aloitti viulunsoiton viisivuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Legendaarinen Géza Szilvay otti Lindan oppilaakseen, vaikka hänen luokkansa oli täynnä. Hän kehui, että tytöllä on hyvä musiikkikorva ja viulistin kädet.

Viulistilupaus

Kahdeksanvuotiaana Lindasta tuli legendaaristen Juniorijousten nuorin jäsen, ja hän sai jo samana vuonna lähteä kiertueelle toiselle puolelle maapalloa. Juuri tuolta Yhdysvaltojen ja Kanadan-kiertueelta on olemassa Lindan tunnollisesti tekemä kirja, jossa on valokuvia ja hänen kirjoittamiaan kokemuksia.

Samana vuonna hän oli yksi Viuluviikareista muun muassa Gézan tyttären Reka Szilvayn ja Maiju Kauppisen kanssa. He esiintyivät Ylen musiikkiohjelmasarjassa Viuluviikarit musiikkimaassa.

Kaikki kesät sujuivat viululeireillä ja kiertueilla.

– Harjoittelimme kiertueita varten useimmiten Roihuvuoren kirkossa yhdeksästä neljään.

Neljätoistavuotiaana hän siirtyi Juniorijousista Gézan ja tämän veljen Csaban uuden orkesterin, Lapsijousten konserttimestariksi.

– Rakastin soittamista. Elämässäni ei ollut kuin viulunsoitto ja koulunkäynti.

Täydellisyyteen pyrkiminen johti hänet teini-iässä syömishäiriöön, ja hän joutui syömään myöhemmin hormoneita saadakseen kuukautiset takaisin.

Mies pelasti

Ystävien hyvää tarkoittava ele kääntyi Linda Lampeniuksen pelastukseksi. Hän tapasi yksitoista vuotta sitten ystävien välityksellä Martin Cullbergin, tulevan puolisonsa ja lastensa isän.

– Aloin parantua syömishäiriöstä vasta Martinin myötä. Olin sairastanut anoreksiaa, sitten ortoreksiaa, eli pakkomielteistä terveellisen ruoan syömistä ja liioiteltua treeniä ja lopulta bulimiaa. Bulimia oli kaikkein kamalinta, ja se vaikutti vahvasti myös psyykkisesti. Paranemiseni kesti puolitoista vuotta, ja nyt käyn luennoimassa täällä Ruotsissa naisille syömishäiriöistä. Luennoillani soitan myös viulua.

Linda Lampeniuksen uusin aluevaltaus ovat luontaistuotteet, jotka valmistetaan puhtaista pohjoismaisista raaka-aineista. Hänen DAY- ja NIGHT-nimisiä tuotteitaan on myyty Ruotsissa luontaistuotekaupoissa loppuvuodesta lähtien ja valmistajan suomalaisten nettisivujen kautta.

Suunnitelmissa muutto Yhdysvaltoihin

Linda Lampenius haaveilee muutosta takaisin Yhdysvaltoihin, tällä kertaa perheineen.

Ruotsi ei ole Linda Lampeniukselle sittenkään kotimaa, vaan Suomi. Vuonna 1997 hänelle luovutettiin Ruotsissa kunniakirja Suomen turismilähettiläänä tekemästään työstä.

– Yhdysvalloissa, johon olemme ajatelleet muuttaa, ihmiset ovat avoimia ja ystävällisiä. Minulla on siellä tiedossa yhteistyö- ja esiintymismahdollisuuksia, mutta käytännössä muutto on melko hankalaa. Toivomme parasta!

Linda Bravan, jonka nimisenä Linda Lampenius Yhdysvalloissa edelleen tunnetaan, ura viulistina ei ole ohitse.

Se, mikä alkoi viisivuotiaana jatkuu viittäkymmentä ikävuotta lähestyttäessä.

1 kommentti