Mondo

Leppoisa viikonloppureissu Lahteen

Leppoisa viikonloppureissu Lahteen
Lahti on lähialueineen juuri sopivan kokoinen paikka viikonlopun viettoon. Kävele luontopolku, bongaa uusi Malva-museo, herkuttele ja majoitu mukavasti.
Julkaistu: 7.3.2021

1. Luontopolku ja urheilua

Asikkalassa sijaitsevan pitkän Pulkkilanharjun läpi ajaminen on jo itsessään hieno kokemus, mutta siellä kulkeva yli kahden kilometrin mittainen luontopolku on myös hyvä tapa tutustua Päijänteen kansallis­puistoon. Kirkasvetisen Päijänteen rannassa kulkiessa saa kuunnella veden mukavaa liplatusta.

Syvempiä luontoelämyksiä löytyy kansallispuiston saarista, kuten Kelventeen harjusaaresta. Sinne pääsee meloen tai kesäisin reittiliikenne­- ja taksiveneellä.

Lahti on isännöinyt hiihdon MM-kisoja seitsemänä vuonna, ja hiihdon ja mäkihypyn historiaa esitellään Hiihtomuseossa. Se on kiinnostava kohde myös lasten kanssa, sillä siellä voi ­kokeilla esimerkiksi virtuaalista mäkihyppyä tai laserpistoolin kanssa ampumahiihdon otteita.

Museon vieressä on Suurmäen näkötorni. Sieltä näkee maailmaa mäkihyppääjän vinkkelistä (auki kesällä, muulloin tilauksesta).

2. Oluita ja marjaviinejä

Oluen ystäville kiinnostava uusi kohde Lahdessa on vanhaan Mallasjuoman panimorakennukseen kunnostettu Malski-­keskus. Sinne on kahvilan ja ­bistron lisäksi vasta avattu Ant Brew -­panimon käsityöläisolutbaari.

Kymmenestä hanasta saa Ant Brew’n omia ja vierailevien panimoiden tuotteita. Valikoimaa täydentävät alkuviinit ja 80 pienpanimojuoman tölkkivalikoima. Seinillä on vaihtuva taidenäyttely.

Maaseutuisempi ympäristö olutmaisteluun löytyy Vääksystä Kanavan Panimosta. Sen tuotteita voi ostaa viereisestä Koiruuksia-­keramiikkakaupasta. ­Esimerkiksi sitruunalla, korianterilla ja vuorisuolalla maustettu gose-olut Paljas Saari on hauska tuttavuus.

Hollolalaisessa Ainoa Wineryssä voi tutustua kansainväli­sissä kilpailuissa palkittuihin, yhdysvaltalais-ecuadorilaisen pariskunnan tekemiin marjaviinei­hin. Niiden maukkaus yllättää.

Viinien mausteena on käytetty esimerkiksi mesiangervoa ja kuusenkerkkää, ja juomia ­tarjoavat jotkin suomalaiset fine dining -ravintolatkin. Maista ainakin Valokki-­lakkaviiniä ja Havu-­puolukkaviiniä.

Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen tarjoavat viinimaistiaisia Ainoa Wineryssa.

3. Kulttuurikierros

Lahdessa on ehdottomasti käytävä satama-alueella, josta löytyy ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi kiinnostavia kulttuurikohteita. Kierros kannattaa aloittaa Sibelius­talon vierestä Pro Puu -galleriasta ja myymälästä, jossa on puuaiheisia näyttelyitä. Galleria esittelee myös palkittujen arkkitehtien suunnittelemat Lahden puuarkkitehtuuripuiston kohteet, joihin voi tutustua kävellen satamassa ja lähiseudulla.

Kierrosta voi jatkaa pienen puutaloalueen läpi Lanu-puistoon, jonka metsän ja kasvillisuuden keskeltä löytyy Olavi Lanun kookkaita veistoksia. ­Reitillä on myös Kariniemen ­arboretum, jossa veistosten lomasta voi bongailla eri puulajeja.

Malski-­keskukseen on myös avautunut kiinnostava Malva-museo, jonka muodostavat Lahden taidemuseo ja juliste­museo. Malvassa tullaan näkemään esimerkiksi Lahden kansain­välinen julistetriennaali. Bistro Kokka toimii Lahden satamassa paikallisten kortteliravintolana.

4. Monenlaisia herkkuja

Satamassa uusi ruokapaikka on Bistro Kokka, jonka taustalta löytyvät kehutun lahtelaisen fine dining -paikka Roux’n omistajat. Rennon Kokan listalta löytyy muun muassa ibericoporsaan pluma-lihaa sekä pizzoja, joiden taikinaa on nostatettu päiviä.

Hämeenkadulla keskustassa yli satavuotiaassa hirsitalossa toimii sympaattinen kahvila Oskari. Sen lämpimänväristen seinien, kristallikruunujen ja taustalla soivan jazzin lomassa on tarjolla kakkuja, piiraita ja kasviskeittoa.

Vääksystä maantien varresta löytyy ulkoapäin mitään­sanomaton rakennus, mutta sen sisällä on Viipurilaisen kotileipo­mon kahvila. Täältä saa Päijät-­Hämeen herkullisimmat pullat, bagelit ja juureen leivotut leivät.

5. Yövy kartanossa

”Kaikkeen täällä saa koskea, paitsi ruokasalin raakasilkki­seinään ja enkelipatsaaseen. Se on aitoa barokkia”, opastaa Töyrylän kartanohotellin omistaja Jyrki Salolahti vieraitaan. Artjärvellä sijaitseva kartano kuului aikanaan Sibeliuksen ­suvulle. Nyt vierailijat voivat nukkua yläkerran ­ylellisesti sisustetuissa huoneissa.

Lahden keskustassa hyvä paikka on perinteikäs, nykyään Sokos Hotelsin omistama Lahden Seurahuone. Sinne on erilliseen rakennukseen tehty hiljattain persoonallisia, tilavia loft-huoneita.

Lahden persoonallisin yösija löytyy Guesthouse ­Little Tundrasta. Vanhan tiili­rakennuksen sisään on tehty pieniä puisia mökkejä. Ne on sisustettu eri teemoilla, ­kuten itämaiseksi jurtaksi.

Töyrylän kartanossa vieraat voivat oleskella kaikissa tiloissa. Olohuoneessa on järjestetty myös konsertteja.
Kommentoi »