Lempeiden tuulten Buenos Aires
Matkailu
Lempeiden tuulten Buenos Aires
ARKISTON KÄTKÖISTÄ. Buenos Aires on tangon, tyylin, herkuttelun ja jalkapallon metropoli. Kokosimme Etelä-Amerikan muodikkaimmasta pääkaupungista yhdeksän asiaa ja osoitetta, joita ei kannata jättää väliin.
Julkaistu 20.1.2014
Mondo

Buenos Aires on tangon, tyylin, herkuttelun ja jalkapallon metropoli. Kokosimme Etelä-Amerikan muodikkaimmasta pääkaupungista yhdeksän olennaista asiaa ja osoitteet, joissa voit ne kokea.

1. Kaupunginosat Metropoli tulvillaan pieniä kyliä

Buenos Airesin kiinnostavuutta lisää se, että ”Lempeiden tuulten” metropolista löytyy monia erilaisia kaupunginosia. Viehättävimpiä on San Telmo, entinen yläluokan asuinalue, nyt osaksi turistien suosima, osaksi boheemi kulmakunta. San Telmon mukulakivi­kadut, luomu­ruokatori, antiikkikaupat, kahvilat ja pienet kortteli­baarit, kuten El Refuerzo, luovat vaikutelman pienestä kylästä keskellä suurkaupunkia. Toista ääripäätä edustaa Puerto ­Maderon moderni Rio de la Plata -joen satama-alue, joka on noussut kaupungin arvostetuimpien asuinpaikkojen joukkoon. Joen varrella sijaitsee luksushotelleja, ravintoloita ja yökerhoja. Tärkein nähtävyys on espanjalaisen arkkitehdin Santiago Calatravan suunnittelema silta, Puente de la Mujer, joka on vaikuttava varsinkin ilta­valaistuksessa. Työväenluokan alueena tunnettu värikäs La Boca mainitaan usein tangon synnyin­sijaksi, ja se vetää paljon kävijöitä. El Refuerzo, Chacabuco 972.

2. Ruoka Katunaposteltavaa ja grilliherkkuja

Buenos Airesin microcentrossa eli keskustassa sijaitsevassa El Güerrin -pitseriassa on lounasaikaan tungosta. Vuonna 1932 avatun ravintolan yläkerrassa perheet ja koululaisryhmät nauttivat ruokaisista pitsoistaan, alakerrassa opiskelijat ja kiireiset pukumiehet popsivat pikaisesti suolaisen empanada-piirakan baaritiskin äärellä. Empanadat ovat pikaruokaa, jota myydään Buenos Airesissa joka kadunkulmassa erilaisilla täytteillä, joko rasvassa paistettuna (frita) tai uunissa valmistettuna (al horno).

Iltaisin, aina aamuyön puolelle asti, kaupungin monet parrilla-grilliravintolat houkuttelevat asiakkaita runsailla lihavalikoimillaan, joista Argentiina on saanut mainetta koko maailmassa. Listoilla ei ole pelkkää pihviä, tarjolla on paistia, filettä ja makkaraa jokaisen makuun. Suosittuja ovat ainakin asado de tira, grillikylki, ja bife de chorizo, ulkofile. Yksinkertaisimmillaan ja ehkä parhaimmillaan parrilla-ateria sisältää muutaman mehevän fileen, ison kulhon ranskanperunoita, hieman pehmeäksi grillattua, suolaista provoleta-juustoa sekä metallikannusta tarjoiltua punaviiniä. Parrilla-ravintoloita on kansanomaisista fine dining -paikkoihin ja vielä joka kukkarolle. Aitoa kortteliravintolatyyliä, clube de barriota, edustaa mainiosti esimerkiksi El Bochín. 

Pizzeria El Güerrin, Avenida Corrientes 1368. El Bochin, Julian Alvarez 2355.

3. Historia Vallanpitäjien palatseja ja kadunmiesten arkea

Mahtipontinen Casa Rosada on Buenos Airesin ­tärkeimpiä nähtävyyksiä. Tarinan mukaan rakennuksen vaalean­punainen väri on syntynyt kompromissina kahden poliittisen ­puolueen väreistä, punaisesta ja valkoisesta. Klassisen komean hallintorakennuksen parvekkeelta ovat tervehtineet kannattajiaan aikojen kuluessa niin Eva Perón kuin monet muut johtohahmot.

Politiikka on yhtä lailla läsnä talon takana aukeavassa puistossa: ”Memoria, Justicia, Sin Olvido” julistavat aitaan kiinnitetyt banderollit. Iskulauseissa vaaditaan oikeutta ja kunniaa Falklandin sodan uhreille. Banderollien alla, ­puluparven ympäröimänä, saattaa nukkua kadunmiehiä.

Eva Perón puolestaan lepää La Recoletan hautausmaalla, jonka haudat ja mahtimiesten mausoleumit muistuttavat ­pieniä palatseja. 

4. Muoti Argentiinalaisten ylväs tyyli

Menee maan taloudella miten menee, argentiinalaisille on tärkeää näyttää tyylikkäältä. Merkkikengät tai ­muotifarkut hankitaan vaikka osamaksulla – laskun erääntyessä rahan arvo on kuitenkin jo laskenut. Argentiinalaisessa muodissa näkyy ranskalaisten ja italialaisten siirtolaisten vaikutteita latinokulttuurin aistillisuudella maustettuina, kuvailee suunnittelija Verónica Alfie. Hänen Vero Alfie -merkkinsä putiikki sijaitsee Palermon kaupunginosassa. Alfien vaatteet ovat naisellisia, ja materiaaleina niissä on usein alpakka­villaa ja pima-puuvillaa.

Palermo Viejon designalueelta löytyy myös monien trendikkäiden suunnittelijoiden liikkeitä. Vintage­löydöistä kiinnostuneiden kannattaa piipahtaa feria americana -kyltillä varustetuissa puodeissa. Villa Crespon outlet-alueella sijaitsevat monien paikallisten ja kansainvälisten merkkien liikkeet, joissa myydään alennuksella edellisen sesongin tuotteita. Suurin osa liikkeistä sijaitsee Aguirre-kadulla ja sen sivukaduilla. Edullisia nahkatuotteita etsiessä kannattaa suunnata Murillo-kadulle.

5. Katumarkkinat Tee löytöjä lukemattomista kojuista

Buenos Airesissa kauppaa käydään kaduilla, toreilla ja monilla viikoittain järjestettävillä markkinoilla. San Telmon kaupunginosassa antiikkikaupat ja tori levittäytyvät usean korttelin laajuudelle. Kojuissa on tarjolla kaikkea 1920-luvun pitsihansikkaista ja kristallikruunuista vintage-ponchoihin ja värikäästä lasista valmistettuihin soodavesipulloihin. Vaikka ei ostaisi mitään, esineitä tutkiskelemalla saa hyvän kuvan argentiinalaisen yläluokan menneistä loiston päivistä. Sunnuntai on varsinainen feria-markkinapäivä, jolloin muun kaupungin nukkuessa San Telmo herää eloon.

Viikonloppuisin taas Plaza Françian aukio Recoletassa täyttyy käsityöläisten ja vaihtoehtoväen kojuista. Paikalliset kerääntyvät perheineen ja ystävineen nurmikolle istuskelemaan. Yerba maté -yrttiteetä sisältävät termoskannut ja ­voileivät kaivetaan esiin, nautitaan auringosta ja muusikoiden ­esityksistä. 

feriadesantelmo.com, feriaplazafrancia.com

6. Tango Taivu tunteikkaan rytmin vietäväksi

Haikea sävel kajahtaa Plaza Dorrigon aukiolla San Telmossa. Tango-orkesteri aloittelee konsert­tiaan iltapäivän auringossa, ja mustiin pukeutunut tanssipari tapailee ensimmäisiä tahteja. Ilmaisista tangoesityksistä voi nauttia San Telmon lisäksi La Bocan Caminito-kadulla, missä tangon kerrotaan syntyneen. Tunnelmallisella Rue des artesans -kujalla sijaitsevan Comme il faut -merkin liikkeestä voi hankkia naisten tango­kengät, jotka korostavat säärten pituutta ja eleganssia. Kauniita ja yksilöllisiä kenkiä on hauska käyttää muulloinkin kuin tanssiessa. Liikkeestä saa lehtiä, joista selviävät tanssikurssit ja -tapahtumat.

Iltaisin Buenos Airesissa avautuvat lukuisat tangobaarit ja milongat eli tangonäytösten paikat. Moni milonga käynnistää illan ohjelmansa tanssitunnilla: niillä pääsee hyvin alkuun jo tangon kahdeksalla perusaskeleella. Uusia tangokenkiään voi testata vaikkapa boheemissa La Catedral -milongassa, jossa ilta alkaa ryhmätunnilla ja jatkuu vapaalla tanssilla orkesterin tahtiin. 

Comme il faut, Arenales 1239, Rue des artisans, M-porras. commeilfaut.com.ar. La Catedral, Sarmiento 4006. lacatedralclub.com 

7. Taide Kulttuurikuhinaa ja huippumuseoita

On perjantai-ilta, ja opiskelijatytöt Maria Queirel, Agustina Mattaini ja María Tur siemailevat Fernet-colaa ja istuskelevat entisessä koulu­rakennuksessa sijaitsevan Patio del Liceon sisäpihalla. Nuorille aikuisille suunnattu kulttuurikeskus on valokuvanäyttelyn avajaisiin poikenneiden tyttöjen mieleen. ”Tämä on rento paikka, jossa on aina tapahtumia”, he kiittelevät.

Kulttuuritapahtumien lisäksi Patio del Liceosta löytyy paikallisten graafikkojen työpajoja, vaate­putiikkeja, baari, tatuointistudio, parturi ja jopa seksikauppa.

Buenos Airesin kulttuuritarjonta on runsasta, ja kulttuurikeskuksia riittää moneen makuun. Yhdessä kaupungin vanhimmista rakennuksista sijaitseva Centro Cultural Recoleta tarjoaa monipuolisesti näyttelyitä, konsertteja ja työ­pajoja, joista monet ovat kävijälle ilmaisia. Latinalaisen Amerikan ­nykytaiteeseen voi tutustua tasokkaassa MALBA-museossa, jossa on vaihtuvia kansainvälisiä näyttelyitä sekä vakiokokoelmissa muun muassa Diego Riveran ja Antonio Bernin töitä.

Patio del Liceo, Av. Santa Fé 2729, Centro Cultural Recoleta, Junin 1930. MALBA, Avenida Figueroa Alcorta 3415.

8. Juomat Saisiko olla kahvia ja bikinit?

Eurooppalaisten siirtolaisten perintönä Buenos Airesiin on vuosikymmenten varrella syntynyt samanlainen kahvilakulttuuri kuin Keski-Euroopassa. Palermo Sohon alueella pieniä ­kuppiloita on joka kulmalla. Moni kahvila toimii yhtä aikaa taidegalleriana tai vaikkapa bikinikauppana. Esimerkiksi Coco Mariessa voi nauttia viihtyisällä terassilla kahvia, ­leivonnaisia ja lounassalaatteja – ja ostaa bikinit tai alusasun.

Jos kulttuuri kiehtoo enemmän kuin rantamuoti, kirjakaupan yhtey­dessä toimivassa Libros del pasaje -kahvilassa voi kirjoja selaillessa nauttia kupin kuumaa tai lasillisen laadukasta argentiinalaista viiniä. Illalla kannattaa suunnata Plaza Serranon aukiolle, missä musiikki soi railakkaasti kaikkina viikonpäivinä ja baarit houkuttelevat juomatarjouksillaan. Lisää menopaikkoja löytyy Palermo Hollywoodin kortteleista, joiden klubeilla voi juhlia aamun koittoon. 

Coco Marie, Armenia 1764. Libros del Pasaje, Thames 1762, ­librosdel­pasaje.com.ar

9. Jalkapallo Tulevaisuuden Maradonat

”Tässä kaupungissa asuu 270 000 jalkapallofanaatikkoa”, sanoo taksi­kuski Manuel ja vääntää naureskellen radiota kovemmalle, jotta kuulisi ruuhkassa ottelun tulokset. Jalka­pallo on Buenos Airesissa läsnä kaikkialla. Sitä katsellaan kodeissa ja pelataan puistoissa, ja siitä on helppo avata keskustelu missä vain. Porteñot – satamakaupungin asukkaat, kuten buenosairesilaisia kutsutaan – jakaantuvat pääasiassa joko River Platen tai Boca ­Juniorsin kannattajiin. Kun oma suosikkijoukkue voittaa, on sännättävä ajamaan riemurallia kaupungin merkkipaalun Obelisco-monumentin ympärille Plaza de la Repúblicalle, tietysti heiluttaen oman tiimin lippua. Matkailija pääsee jalkapallohuumaan vaikkapa La Bocan kaupunginosassa sijaitsevalla stadionilla, joka kantaa nimeä La Bombonera, ­”suklaarasia”. Siellä on aitionsa myös Diego Maradonalla, jolle on kaupungissa nimetty omakin stadion. Todellinen futisfani voi yöpyä jalkapallo­teemalle omistetussa majatalossa, Hotel Bocassa.

Hotel Boca, Tacuarí 243, hotelbocajuniors.com.

Kommentoi »