Apu

Lemmikin suu syyniin: puruluut eivät riitä hammashoidoksi – näin estät ongelmat

Lemmikin suu syyniin: puruluut eivät riitä hammashoidoksi – näin estät ongelmat
Omistajan on osattava tarkkailla lemmikkiään ja sen mahdollista oireilua. Suusta lähtenyt infektio voi levitä muualle elimistöön, maksaan, munuaisiin tai sydämeen.
Julkaistu: 24.7.2021

Paras ehkäisy lemmikin hammasongelmiin on hampaiden säännöllinen harjaus joka päivä. Yleisin syy lemmikin suun ongelmien syntymiseen on omistajan puutteelliset tiedot.

– Omissa asiakkaissani olen huomannut, että monelta lemmikin suun hoita­minen on jäänyt kesken, koska ajatellaan, että se on työlästä, sanoo Eläinlääkäri­liiton valtuuskunnan jäsen, eläinlääkäri Chita Wahlroos.

Wahlroosin mukaan lemmikkiä voi opettaa suun ja hampaiden käsittelyyn kotona jo pienestä pitäen. Esimerkiksi YouTubesta löytyy monia esimerkki­videoita hampaiden hoitamisesta kotikonstein.

– Avainjuttuna on hampaiden harjaaminen. Se ei onnistu ilman harjoittelua. Hammaskiven ehkäisyssä paras tapa on harjata lemmikin hampaat joka päivä, Wahlroos sanoo.

Pahimmillaan lemmikin hoitamaton suu aiheuttaa merkittävää kipua, leukaluun pahoja ongelmia ja vakaviakin tulehduksia muualla kehossa. Suun terveys ja säännöllinen huolto sekä eläinlääkärin tarkastukset ovat keskeinen osa lemmikin hyvinvointia.

Kissan suussa voi käynnistyä kivulias prosessi, jossa hammas sulaa.

Yleisimmät hammasongelmat ovat kiinnityskudoksen tulehdukset, hammaskiven muodostuminen, hammasmurtumat, tapaturman seuraukset sekä kissoilla tyypillisesti hammasresorptio eli hammassyöpymä. Kissan suussa käynnistyy prosessi, jossa hammas sulaa. Ei tiedetä, mikä sen laukaisee, mutta tiedetään, että se on kissoilla yleinen ja aiheuttaa kipua.

– Suusta lähtenyt infektio voi levitä suusta muualle elimistöön, maksaan, munuaisiin tai sydämeen, kertoo Wahlroos.

"Dentastixeillä tai muilla puruluilla ei pysty puhdistamaan riittävästi lemmikin hampaita."
eläinlääkäri Chita Wahlroos

Erilaisia hampaita puhdistavia puruluita mainostetaan erityisesti koirille. Wahlroos kiistää niiden puhdistavan vaikutuksen.

– Dentastixeillä tai muilla puruluilla ei pysty puhdistamaan riittävästi lemmikin hampaita. Ei ihmisilläkään porkkanan pureskelu puhdista hampaita. Puruluut puhdistavat hampaan pintaa, mutta ientaskuun niiden puhdistava vaikutus ei yllä. Sieltä plakki ei pääse pois.

Eläinklinikka Huiskuhäntä on julkaissut videon, jossa näytetään, miten koirien hampaat puhdistetaan.

Koirat ja kissat eivät ilmaise suun kipua selvästi valittamalla. Paras ehkäisy lemmikin suun ongelmiin on hampaiden jokapäiväinen pesu. On tärkeää totuttaa lemmikki suun käsittelyyn.

Kommentoi »