
Tervetuloa Suomen romanttisimpaan kaupunkiin! Täällä ovat riehuneet niin tanskalaisten ja venäläisten joukkojen kuin porvoolaisen rouva Holmin keittopuuhissaan sytyttämät tulipalot, mutta ennen kaikkea täällä ovat loimunneet lemmenlieskat.
Porvoon vanhakaupunki 1700-luvun taloineen on kotimainen urbs aeterna, ikuinen kaupunki, täydellinen kohde viettää viikonloppu kaksin. Se kannattaa aloittaa baarikierroksella. Hämärtyvä ilta, katulamppujen loisteessa kiiltelevä mukulakivetys ja seitinohut skumppahiprakka – niin satunnainen matkailija voi tuntea olevansa keskellä aitoa eurooppalaista idylliä.
Porvoon ihania baareja ja hauskaa historiaa
Ravintola Saltin terassilta kirkonmäeltä avautuu näkymä jokilaaksoon ja punaiseen Runoilijakotiin. Viimeksi tässä kirjailijoille omistetussa talossa asui Christer Kihlman. Hänen vuonna 1960 julkaisemansa esikoisromaani Varo, autuas! sijoittuu pikkuporvarilliseen ja seksuaalisesti jännitteiseen pikkukaupunkiin, jonka esikuva on… arvatkaa mikä. Nyt taloa asuttaa Ulla-Lena Lundberg.
Itse Saltin rakennuksessa on vuosisatojen varrella kokoontunut niin Porvoon valtiopäivien talon poikaissääty kuin U2-yhtye, jonka kitaristi The Edge vietti aiemmassa ravintolassa synttäreitään PopMart-kiertueen yhteydessä. Kakku oli stetsoninmuotoinen.
Seuraavaan baariin kannattaa kulkea Kirkkotorin toisella laidalla olevan Borgå Gymnasiumin, nykyisen tuomiokapitulin kautta. Talossa järjestettiin Porvoon valtiopäivien tanssiaiset vuonna 1809, ja niissä sai alkunsa Porvoon tunnetuin romanssi.
Tarinan mukaan Venäjän keisari Aleksanteri I tanssitti 17-vuotiasta Ulrika Möllersvärdiä, joka pudotti viuhkansa ”vahingossa” kesken tanssin. Porvoon seurapiirien kerma kuohahti, kun keisari nosti viuhkan ja laittoi sen taskuunsa. Kohtaamisesta seurasi romanssi ja ilmeisesti lapsonen, ja Möllersvärd nimitettiin Pietariin hovineidoksi. Valitettavasti hän ei ollut juoruilevaa tyyppiä, ja hapertunut silkkiviuhka Porvoon museossa Vanhalla raatihuoneella on ainoa meille säilynyt todiste tapahtuneesta.
Gymnasiumin kulmalta voi laskeutua jyrkkää Sillanmäkeä suoraan Cellar Cafe & Bariin. Sillä on kaupungin komeimmat terassinäkymät jokirannassa. Vanhan porvaristalon kivijalkabaarin terassi on auki talvellakin aurinkoisella säällä.
Kolmas vaihtoehto alku drinkeille on bistromainen Zum Beispiel Rihkamatorin kulmassa. ”Zumpparin” drinkkilista on laadittu huolella, ja paikka on monen porvoolaisen suosikki myös ruokailuun. Hinta-laatusuhteeltaan erinomaisessa ravintolassa on kaupungin paras vegetarjonta, eikä siellä ateriointi vaadi koko iltaa – kuhertelullekin jää aikaa.
Porvoon mahtavia ravintoloita
Porvoo on saanut mainetta myös fine dining -kaupunkina. Porvoonjoen länsirannan kulttuurikeskuksessa sijaitseva ravintola Sinne on jo kuuluisa. Se panostaa vuodenajoittain vaihtelevaan menyyseen.
Meat District -ravintolan sijainti vanhankaupungin ytimessä on kuitenkin voittamaton. Taannoin Meat Districtin syyskauden erikoisuus oli esimerkiksi riiputettu, Närin lammastilalta Loviisasta hankittu karitsa. Ravintolasta saa myös etanoita: aiemmin tässä toimi pitkään etanaravintola Timbaali.
Yömyssyt on hyvä nauttia Porvoon Paahtimo -baarissa, jossa on nuoria ja kauniita opiskelijoita sekä aina niin hämärää, että voi mennä sellaisesta itsekin. Lämmittimet hehkuvat paikan terassilla aina tarvittaessa, joten tämä on ympäri vuoden juuri sopiva paikka käpertyä vierekkäin lasilliselle, talvella vain yhteisen viltin alle juomaan jallulla ja vaahtokarkeilla terästettyä kaakaota.
Porvoon romanttiset majapaikat
Oma lemmenpesä on tietenkin romanttisen viikonlopun tärkein tukikohta. Porvoosta se kannattaa varata hyvissä ajoin. Kaupungissa ei ole suuria ketjuhotelleja, mutta pienet majapaikat ovat sitäkin somempia. Airbnb:ssä on tarjolla koteja vanhassakaupungissa, eli virallisemmin Vanhassa Porvoossa, sekä 1800-luvulla rakennetussa, Engelin piirtämässä empirekaupunginosassa Aleksanterinkadun eteläpuolelta.
Välikadulla, Suomen tiettävästi vanhimmalla kadulla, toimii Tee- ja kahvihuone Helmen yläkerrassa yhden huoneen hotelli, Helmen budoaari. Siellä yöpyminen on romantiikan maksimointia. Talossa ei ole yöllä ketään muuta. Aamiainen tarjoillaan pyydettäessä huoneen katosvuoteeseen.
Kaupungin parhaan hotellin tittelistä kilpailevat Pariisin Ville, Hotelli Onni sekä Old Town Bed & Breakfast Ida-Maria.
Ida-Maria on rennompi ja edullisempi kuin fiinimmät naapurinsa. B&B:ssä voi majoittua ympäri vuoden joko Raatihuoneentorin päärakennuksessa tai kadun toisella puolella punaisessa ranta-aitassa. Jos ja kun joki talvella jäätyy, aitan edustalle tehdään luistinrata. Majatalo vuokraa asiakkailleen talvisin luistimia ja kesällä sup-lautoja.
Pariisin Ville – kuvataiteilija Ville Vallgrenin mukaan nimetty – on Laura Ashleyn tapetein sisustettu boutiquehotelli, joka on hääseurueiden suosiossa. Jokikadulla sijaitsevan hotellin ihastuttava, neljän nojatuolin kokoinen samppanjabaari on harmi kyllä ollut vain hotelliasiakkaiden käytössä.
Hotelli Onni Kirkkotorilla sopii erityisesti salarakkaille. Sinne voi vetäytyä vaikka koko viikonlopuksi, sillä hotellissa toimii ravintola SicaPelle – se on saanut ńimensä Vallgrenin lemmikkisialta, Pelleltä.
Löydä Porvoon kauneimmat näkymät ja salaisuudet
Porvoo on erinomainen näyttämö suurille ja pienille romanttisille manöövereille. Jos kosit tai edes suutelet elokuvallisesti taivuttaen, tee se ulkosalla kansallismaisemassa.
Puistokallion puisto on porvoolaisten pikkuruinen narniamainen salaisuus, jossa voi pussailla penkillä tammen katveessa. Puistikkoon pääsee Kirkkotorilta luonnon muokkaamia Pirunportaita pitkin Piispantalon vierestä (piispa Björn Vikström säilyttää kaapuaan usein viehättävästi asuntonsa seinällä, minkä voi todeta kavutessaan Sillanmäkeä ylös).
Linnamäki kohoaa vanhankaupungin pohjoispuolella. Maisema kaupunkiin on tuttu monille Albert Edelfeltin maalauksesta. Kukkulalla oli vielä keskiajalla puinen linnoitus, jonka vallihautojen yli kulkee nykyäänkin kapeita puusiltoja.
Hienoimmat näkymät Vanhaan Porvooseen avautuvat Näsinmäen puistometsästä, Porvoonjoen länsirannalta. Maisemapolulle noustaan kiviportaita Näsinmäentien juuresta.
Samalla alueella on tunnelmallisen viikonlopun ehdoton kävelykohde, Näsinmäen hautausmaa. Puistomaista hautausmaata valaisee syysiltaisin taianomainen kynttilämeri, ja aina siellä voi katsella paikallisten porvarissukujen näyttäviä muistomerkkejä ja aatelisten hautakappeleita.
Hautausmaalla lepäävät niin keisarin rakastajatar Ulrika Möllersvärd kuin Runebergitkin – ja heidän lähelleen on haudattu kansallisrunoilijan pitkäaikaisin rakastajatar, runoilija Emilie Björkstén. Hän oli vain 16-vuotias tavatessaan itseään lähes 20 vuotta vanhemman Johan Ludvig Runebergin porvoolaisissa häissä 1840-luvun lopulla. Vuonna 1857 rouva Fredrika Runeberg kirjoitti Björksténille kirjeen: ”Liehittely ja flirtti, lirunlaru ja roska” katoavat kauneuden myötä, mutta ”sydämen lempeä ja todellinen lämpö” eivät häviä.
Se oli turhaa, sillä herra Runebergin ja Emilie Björksténin lirunlaru kesti vielä vuosia.
Kirjankustantaja Werner Söderströmin ja hänen toisen vaimonsa Fanny Bergrothin hauta muistuttaa, että myös vuosisadan vaihteen porvoolaisrouvat aiheuttivat hämminkiä. Söderströmin ja hänen ensimmäisen vaimonsa – mitä serkumpi sitä herkumpi – Emilia Winterin liitto päättyi eroon 1900-luvun alkupuolella, kun Winter karkasi kuolleen esikoisensa Katrin sulhasen Bertilin kanssa naimisiin ulkomaille.
Porvoon historiallisista merkkihenkilöistä kerrotaan myös onnellisia tarinoita. Viivi Paarmio tapasi tulevan miehensä Ville Vallgrenin, kun Vallgren oli onnistunut pakenemaan edellistä vaimoaan hyppäämällä kotinsa ikkunasta Pariisissa. Uusi liitto kesti loppuelämän, ja taiteilijaparin haudan rauhaa Näsinmäellä suojelee Viivi Paarmio-Vallgrenin vuonna 1947 tekemä pronssinen enkelihahmo.
Porvoon taidetärpit ja suloiset kahvilat
Nykytaidetta Porvoossa kannattaa käydä etsimässä Taidetehtaalta parin kivenheiton päässä Näsinmäeltä. Rakennuksen toisessa kerroksessa on porvoolaistaiteilijoiden työhuoneita, jotka ovat joskus auki myös vierailijoille, sekä Taidehalli vaihtuvine näyttelyineen.
Viikonlopun jälkihekumaan löytyy sopivan rauhallinen tunnelma kaupungin kahviloista. Komeassa kivitalossa Porvoon torin laidalla on tyylikäs Cabriole, jossa nykyajan rouvat nauttivat kahvinsa ja kakkupalansa hevosenpääpatsaiden ja flyygelin kupeessa.
Vanhankaupungin Jokikadulla Petri’s Chocolate Room tarjoaa suklaakakkuja ja itse tehtyjä konvehteja, ja lähellä sijaitsevassa Tee- ja kahvihuone Helmessä on monenlaista särvintä sekä narisevat lankkulattiat.
Jokin aika sitten kaupungin jäätelökioskeilla alettiin myydä järkyttävän hyvää artesaanijäätelöä, jonka taustalta paljastui Michelin-palkittu keittiömestari Samuli Wirgentius. Samuli ja hänen puolisonsa Heidi pitävät kotinsa yhteydessä Kirkkotorilla jäätelökahvilaa ja brunssipaikkaa, Vanhan Porvoon Glassikkoa.
Niin kuin Porvoossa usein, tämänkin nautinnon siunaa kirkkonäkymä.