Apu

Leijonien maalivahti Harri Säteri luottaa joukkueeseensa: ”Tappio oli hyvä herätys”


Leijonille on kertynyt Tanskan MM-turnauksessa nyt kolme voittoa ja yksi häviö. Puolustus on pitänyt maalivahtien työt vähäisinä.
Kuvat Jarno Kuusinen /All Over Press, Christian Bruna / Européan Press Photo Agency / All Over Press

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue koki keskiviikkona ensimmäisen tappionsa Tanskan MM-turnauksessa. Suomi on nyt lohkonsa kolmannella sijalla. Edellä ovat Yhdysvallat ja Kanada, joista kumpaakaan vastaan Suomi ei ole vielä kisoissa pelannut.

Kolmessa voittamassaan ottelussa Suomen ei ole tarvinnut nojata liikaa maalivahtityöskentelyyn, sillä puolustus on pitänyt kiekon tehokkaasti vastustajan päädyssä. Kun vastaan alkaa tulla Etelä-Koreaa, Latviaa ja Norjaa huomattavasti kovatasoisempia joukkueita, jotka osaavat murtaa Suomen puolustuksen, alkaa maalivahdinkin rooli korostua.

Tolppien välissä vähemmän tunnettuja nimiä

Leijonien maalissa ovat tähän asti vuorotelleet Harri Säteri ja Ville Husso. Säteri on vahdeista vanhempi ja kokeneempi ja ehtinyt nauttia roolista Leijonien avainpelaajana kerran aiemminkin. Nyt hänen torjuntaprosenttinsa kahdessa pelaamassaan ottelussa on peräti 94,74, mutta luvusta on vielä hankalaa vetää yleispäteviä johtopäätöksiä, sillä kiekko on lauottu häntä kohti vasta 19 kertaa.

Puolustuksen toimivuus on totta kai positiivinen ja menestykselle välttämätön ominaisuus, mutta maalivahdin kannalta se johtaa helposti vaikeaan tilanteeseen. Säteri on pelannut murskavoitto-otteluissa Etelä-Koreaa ja Norjaa vastaan.

– Kyllä ne vaikeita pelejä ovat vireessä pysymisen kannalta, kun laukauksia tulee niin vähän. Onneksi jälkimmäinen otteluni kuitenkin muistutti jo vähän jääkiekkopeliä, hän kertoo.

Säteri on pitkän linjan ammattilainen mutta ei välttämättä tuttu nimi kaikille suomalaisille. Hän on Tapparan kasvatti ja pelannut suurimman osan urastaan KHL:n Vitjaz Podolskissa. Juuri päättyneellä kaudella hän pääsi lukuisten AHL-farmiotteluiden jälkeen viimein kokeilemaan myös NHL-jäitä Florida Panthersin paidassa ja odottaa parhaillaan seuraavia sopimusneuvotteluita. Kesä on Säterin uralle kriittinen paikka, sillä ikää on kertynyt jo 28 vuotta ja on erittäin harvinaista, että pelaaja saa vielä tässä iässä tilaisuuden käynnistää NHL-ura.

Keskiviikkona hävityn ottelun kisaisäntä Tanskaa vastaan Säteri seurasi vaihtopenkiltä. Nuorempi maalivahti Husso hoiti tonttinsa hyvin, mutta hänen työnsä ei riittänyt pelastamaan Leijonia energisemmältä vastustajalta.

Säteri ei kuitenkaan ole huolissaan joukkueen tilasta vaan näkee asiassa positiivisenkin puolen.

– Tilanne näyttää hyvältä, ja joukkue on hyökkäysvoimainen ja nälkäinen. Tappio oli tietysti harmittava mutta toisaalta hyvä herätys siihen, että ei täällä ihan kävellen maaliin mennä.

Harri Säteri (vas.) pelasi nollapelin Norjaa vastaan. Maalilla painivat Suomen Miika Koivisto ja Norjan Eirik Salsten. Kuva: Christian Bruna, All Over Press.

Muutokset kokoonpanoon yhä mahdollisia

Leijonien maalivahtitilanne elää yhä, sillä NHL:ssä pelaavista kansansuosikeista kaksi on vapautunut hiljattain ammattilaispeleistä. Tuukka Raskin edustaman Boston Bruinsin pudotuspelit katkesivat jo aiemmin, ja viime yönä putosi myös Pekka Rinteen Nashville Predators. Teoriassa on yhä mahdollista, että jompikumpi veteraaneista liittyy mukaan Suomen MM-joukkueeseen.

Säterin tai Husson kummankaan näytöt eivät ole lähelläkään samaa luokkaa kuin Raskilla ja Rinteellä. Molemmat ovat tehneet pitkän uran Pohjois-Amerikan miljonääriliigassa ja ansioituneet kansainvälisillä kentillä. Raskilla on tilillään olympiapronssi vuodelta 2014, ja Rinne valittiin samana vuonna MM-hopeaa voittaneessa joukkueessa turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Mutta vaikka joukkueen maalivahteja vielä vaihdettaisiinkin, Säteri ei aio ottaa asiaa henkilökohtaisesti. Hän on tottunut asettamaan aina joukkueen tarpeet omien peliminuuttiensa edelle.

– Tuskin NHL:n pudotuspeleistä kukaan tulee tänne istuakseen penkillä, joten voi olla, että maalivahti siinä tilanteessa vaihtuu. Mutta en minä sitä mieti.

Julkaistu: 11.5.2018