Apu

Leijonat jäi Ruotsin jalkoihin MM-kotikenraalissa

Leijonat jäi Ruotsin jalkoihin MM-kotikenraalissa
Suomen miesten kiekkomaajoukkue päätti kotimaan MM-kenraalinsa 1-3-tappioon Ruotsille Helsingin areenassa. Nordic cup -nimellä kulkeneen neljän kotiottelun kiertueelta mahtunee lopulliseen kisajoukkueeseen maksimissaan kymmenkunta pelaajaa.
Julkaistu: 26.4.2019

Sekin olisi paljon naapurimaahan verrattuna. Ruotsi on Venäjän tavoin saamassa runsaasti vahvistuksia NHL:stä, mutta tämänkin joukkueen vauhti oli kansainvälistä tasoa.

Suomi oli etenkin toisessa erässä jatkuvasti vähintään puoli potkua perässä, jolloin oman pelin rakentelu jäi pistohyökkäysten ja erikoistilanteiden varaan. Ainoan osuman iski komean yv-kuvion päätteeksi Toni Rajala vahvasti kisoihin tyrkyllä olevien Harri Pesosen ja Mikko Lehtosen esityöstä.

- Ei mikään ihmeellinen esitys. Jäätiin luistelussa niin paljon, että hyökkäyspelistä ei voinut paljon puhua. Ei päästy pelaamaan omaa peliä, mutta tästä jatketaan, summasi Leijonien päävalmentajaksi palannut Jukka Jalonen.

Suomea piti useaan otteeseen pelissä mukana A-maajoukkuedebyyttinsä tehnyt Kevin Lankinen, jonka lukuisiin torjuntoihin mahtui nolosti nollakulmasta maaliin kimmonneesta Daniel Zaarin voitto-osumasta huolimatta myös useampi paraatipelastus.

Chicagon farmijoukkueissa vaikean ja rikkonaisen kauden pelanneella Lankisella on epäilemättä aivan erilaiset näyttöhalut MM-joukkueen vahdiksi kuin vaikkapa Nashvillen Pekka Rinteellä tai Bostonissa yhä Columbusta vastaan torjuvalla Tuukka Raskilla.

- Joo, minä lähden vaikka kolmosvahdiksi, jos vain otetaan. Olen aina katsellut näitä matseja vain televisiosta, sunnuntaina 24 vuotta täyttävä Lankinen vahvisti.

Superlupaus Kakko pitää jalat maassa

Toinen tv:stä ennen Leijonia katsellut ja yksi MM-ryhmän sekä Suomi-kiekon kiinnostavimmista pelaajista on TPS:n vasta 18-vuotias superlupaus Kaapo Kakko, joka ratkaisi Nuorille Leijonille MM-kullan viime tammikuussa USA:aa vastaan. Tulevan kesän NHL-draftissa hänestä povataan ensimmäistä suomalaista ykkösvarausta.

Ensimmäisen varausvuoron arvonnassa saaneen New Jersey Devilsin organisaatiosta Kakkoa oltiin lennetty tarkkailemaan Helsinkiin peräti seitsemän hengen delegaation voimin.

- No joo, valehtelisin jos väittäisin, ettei sitä yhtään ajattele. Mutta äkkiä ylimääräiset asiat unohtuvat, kun peli alkaa. Olen täällä antamassa näyttöjä tälle joukkueelle, Kakko sanoi.

Kaksinkertainen juniori-ikäluokkien maailmanmestari Kakko jätti alle 18-vuotiaiden MM-kisat Ruotsissa väliin, koska Jukka Jalonen tarjosi hyökkääjälle näyttöpaikkaa aikuisten peleissä. Pikkuleijonien peli takkusi lähes läpi turnauksen, joka päättyi rumaan selkäsaunaan USA:lle puolivälierässä - ja lähes yhtä ikävään kommentointiin päävalmentaja Mika Marttilalta, jonka luottamuspulasta ja pelinjohto-ongelmista nuorten pelaajien kanssa kuului huhuja ja näkyi kaukalossakin tiettyjä merkkejä pitkin matkaa.

Kaapo Kakko korostaa, että päätös valita isojen Leijonien leiritys oli hänen omansa, ei agentin tai muiden taustajoukkojen sanelema.

- Nämä ovat isompia pelejä, joissa on mahdollisuus saavuttaa enemmän. Kaksi turnausta ei vaan olisi mahtunut ohjelmaan.

- Aika sellaista on ollut kuin odotinkin. Vauhti on kovempi ja aikaa vähemmän kuin liigassa, saati junioreissa. Kun olen päässyt pelaamaan kärkikentissä, tietty tulosvastuu seuraa iästä ja kokemuksesta riippumatta. Ei ainakaan viitsi jalkoihin jäädä, hän naurahti.

Nuorukaisella on täydet saumat mahtua mukaan kisaryhmään, etenkin kun useimmat Suomen NHL-hyökkääjät joko jatkavat pudotuspeleissä, sulattelevat putoamispettymystä tai ovat sopimuksettomassa tilassa. Kakolla on ikäisekseen hämmästyttävän kypsä pelikäsitys, kyky yleensä valita peliä edistävä ratkaisu ja sekä raameja että kykyjä pärjätä kamppailupelissä myös isommissa ympyröissä.

Kakko on pelaajaprofiililtaan ennen kaikkea pelintekijä ja ratkaisija, mutta Jukka Jaloselle on perinteisesti ollut tärkeää, ettei pelikurista ja puolustusvelvoitteista lipsu kukaan. Muutamaa yli-innokasta karvaustilannetta lukuun ottamatta Kakko pelasi mallikelpoisesti harjoitusotteluissa molempiin suuntiin.

Leijonat jatkaa vapun jälkeen viimeistelyturnaukseen Tshekkiin. Kokoonpano julkaistaan tuttuun tapaan samalla viikolla, kun MM-kisat Slovakiassa (10.-26.5.) alkavat.

Lisää Kaapo Kakosta ja MM-ennakkoasetelmista Avussa nro 19.

Kommentoi »