Apu

Leijona-luotsi Jalonen: Jääkiekko on taistelu- eikä tyylipistepeli


Leijonissa meni uusiksi kaikki paitsi kakkosvalmentaja Lauri Marjamäen pesti. Muut Kari Jalosen lähimmät miehet eivät juuri esittelyjä kaipaa: toinen apuvalmentaja on Ville Peltonen ja GM Jere Lehtinen. Päävalmentaja Jalonen on silti se, johon katseet kohdistuvat.
Kuvat Johanna Kinnari

Jääkiekon A-maajoukkue on valmentajalle sekä näkyvin että paineenalaisin paikka suomalaisessa urheilussa. Kari Jalonen, 54, ei ole eilisen teeren poikia: ex-huippuhyökkääjä on voittanut päävalmentajana neljä Suomen mestaruutta, joista etenkin vuonna 2011 tullut kulta HIFK:ssa oli komea työnäyte koko edustusjoukkueen toimintakulttuurin laittamisesta uuteen uskoon.

Tänä keväänä hopeaan päättynyt pesti KHL-joukkue Lev Prahassa tuntuu silti olevan Jaloselle nyt avainkokemus, johon hän palaa yhä uudestaan.

- Totta se on: oli ensimmäinen kerta, kun hyppäsin kesken kauden mukaan ja liikkuvaan junaan. En tiennyt joukkueesta tai organisaatiosta juuri mitään, ja sama toisinpäin. Uskottavuus pelaajien edessä piti lunastaa saman tien, saada asiat heille läpi yksinkertaisessa muodossa ja myös menestyä tässä ja nyt. KHL on tulos tai ulos -maailma, ja minulle on tärkeää, että onnistuin siellä, Jalonen myöntää.

Parhaimmillaan Leijonien luotsi on kuningas, jota sekä suuri yleisö että kiekkopiirit hakkaavat joka käänteessä selkään ja ylistävät neroksi. Pahimmillaan työ on valtavien paineiden, julkisuuden ja keskenään ristiriitaisten odotusten käärmeenpesä, jossa päävalmentajalta vaaditaan paitsi pelillistä osaamista myös kykyä pitää oma päänsä polttamatta siltoja mihinkään suuntaan.

Kokemus ja varsinkin menestys ovat tasoittaneet aiemmin kontrollifriikkeyteen asti arvonsa tuntevan Jalosen särmiä. Tärkein eli pelaajien luotto tuskin jää osaamisesta kiinni, mutta ei olisi yllätys, vaikka temperamenttinen ex-huippuhyökkääjä joutuisi tiukoilla hetkillä jonkinlaiselle törmäyskurssille median, liittotason toimijoiden tai muiden sidosryhmien kanssa.

- Tiedän, mihin olen tulossa. Ok, liiton kuviot ovat vielä vähän hakusessa, ja julkisuusmyllyynkin tässä voi joutua... Mutta minua on testattu pelaaja-ajoista lähtien sen verran kovissa kattiloissa, että paineet eivät paljoa heilauta, Jalonen kuittaa.

Entä se välillä älyttömyyksiin asti menevä seikka, että A-maajoukkueen pelillinen identiteetti heijastuu läpi koko Suomen kiekkokentän; millaista on Kari Jalosen Virallinen Oikea Jääkiekko?

Jalonen alkaa nauraa.

- Hyvä kysymys... Älytöntähän sellainen määrittely on. Oikea jääkiekko on voittavaa lätkää!

- Mutta vakavammin: kyllä jääkiekko on taistelu- eikä tyylipistepeli, jossa avainasemassa ovat nopeus, fyysisyys, tilanteen mukaan reagoiminen ja tunne. Joka joukkue on erilainen, mutta käymme tiimin kanssa lähiaikoina läpi Sotshin olympialaisten ja Minskin MM-kisojen nauhoja; se on se menestystä tuottanut pohja, jonka päälle lähdetään rakentamaan.

Vaikka Kari Jalonen on erilainen persoona kuin edeltäjänsä Erkka Westerlund, miehiä yhdistää se, että oma itsetunto ja näkemys eivät kaipaa tuekseen maajoukkueen ympärille aina pesiytymään pyrkiviä hännystelijöitä tai muita häntäkärpäsiä.

Mutta pystyykö edelleen jossain määrin individualistina tunnettu mies antamaan apuvalmentajilleen enemmän tilaa kuin seurajoukkueissa, jossa hänellä oli yleensä mukana uskollinen aseenkantaja Kai Rautio?

- Mielestäni olen viimeistään viime vuosina näyttänyt, että valmennus on minullekin tiimityötä. Roolien hahmottuminen vie aikaa, mutta pystymme varmasti löytämään kokonaisuuden, jossa jokaisen parhaat ominaisuudet saadaan käyttöön. En pelkää jakaa vastuuta, Jalonen napauttaa.

Kakkosvalmentajana jatkaa Kärpissä mestaruuden voittanut Lauri Marjamäki, joka on rauhallisena, yhä nuoren koutsin oppimisprosessiaan korostavana ja analyyttisenä jatkuvuuden tuojana varmasti hyvä tasapainottaja voimakastahtoiselle Jaloselle.

Hyppy pelaajauralta suoraan huippuvalmennukseen onnistuu harvalta, mutta Ville Peltonen kuuluu niihin, joilta sitä voi odottaa. Peltonen on toiminut jo vuosikaudet joukkueissaan taktis-henkisenä luottomiehenä, linkkinä pelaajiston ja valmennuksen välillä ja ollut vähintään epävirallisesti vaikuttamassa pelitapojen kehitykseen myös suorien keskustelujen kautta.

GM:nä aloittava Jere Lehtinen on niin ikään virassaan noviisi. Tehtävien opettelu ottanee aikansa, mutta hänen ei tarvitse esitellä itseään yhdellekään pelaajalle tai valmentajalle kotimaan eikä kansainvälisissä kiekkopiireissä. Uusi joukkueenjohtaja on pitkän linjan kokenut kiekkomies Kari Savolainen.

Julkaistu: 12.6.2014