Apu

Leena Uotila on eläkkeellä ja töissä - tähdittää tulevaa elokuvaa

Leena Uotila on eläkkeellä ja töissä - tähdittää tulevaa elokuvaa
Näyttelijä Leena Uotila on keskeisessä roolissa tekeillä olevassa elokuvassa Ihmisen osa. Kari Hotakaisen viisas tarina kertoo salailusta, kostosta ja perheen merkityksestä.
Julkaistu: 4.3.2018

Ihminen tarvitsee vain kaksi asiaa, keskittymiskyvyn ja mielikuvituksen.

Lause on Kari Hotakaisen Ihmisen osa -kirjasta tehdystä näytelmästä, yksi perheen matriarkan Salme Malmikunnaksen viisauksista.

Helsingin kaupunginteatterissa Salmea näytteli vuonna 2011 Ritva Valkama. Nyt kirjasta tehdään elokuvaa, ja miehitys on osittain uusi, osittain sama kuin teatterissa oli.

– Minulla oli monta roolia Raila Leppäkosken ohjaamassa teatteriversiossa. Elokuvassa näyttelen Salmea, sanoo Leena ”Nenne” Uotila.

Ihmisen osan ensi-iltaan ensi joulukuussa on aikaa. Nyt ollaan Helsingin Töölössä yksityiskodissa, kuvausten loppumetreillä. Yhden aamupäivän aikana toistetaan monta kertaa yhtä kohtauksista.

Ohjaaja Juha Lehtola pyytää näyttelijöitä esittämään tilanteen olohuoneessa yhä uudelleen. Yhdessä käsikirjoituksen Lehtolan kanssa tehnyt kirjailija Kari Hotakainen saapuu paikalle ja seuraa tilannetta.

– Näyttää menevän niin kuin romaanissa, hän sanoo.

Romaanissa monta tasoa

Kirja ja nyt tehtävä elokuva on hotakaismaisen tarkka, vinoa huumoria ja syvästi traaginen kertomus antisankarista Pekasta (Hannu-Pekka Björkman), joka on vuosia pitänyt elämänsä kulisseja pystyssä. Pekka on konkurssin jälkeen rahaton, vailla unelmia oleva mies.

Kulissit romahtavat, kun perhettä kohtaa tragedia. Pekan kummityttö, hänen sisarensa (Ria Kataja) 12-vuotias tytär jää auton alle, ja loppuunpalanut Pekka hyökkää rajulla tavalla yliajajan kimppuun (Kari Hietalahti).

Leena Uotila on keskittynyt Salmen rooliin tarkkuudellaan, joka on hänen näyttelijäntyölleen ja -laadulleen luonteenomaista.

Hän ei käytä isoja eleitä, ei kovaa ääntä. Joskus vain katsekin riittää. Sen hän on näyttänyt monta kertaa näyttämöllä ja elokuvarooleissaan.

– Tämän Salmen roolin pyrin rakentamaan konkretian ympärille.

Hotakaisen romaanista hän sanoo, että sen voisi lukea vaikka kerran vuodessa.

– Siinä on niin monta tasoa ja monta viisautta. Salmen viisaudet ovat yksinkertaisia ja tosia.

Töitä riittää eläkkeellä

Leena Uotilaa katsellessa on vaikea uskoa, että hän on eläkkeellä. Vastikään seitsemänkymmentä täyttäneen näyttelijän eläköityminen tarkoittaa lähinnä siirtymistä eläkkeelle Helsingin kaupunginteatterista. Tänä keväänä hän näyttelee Keski-Uudenmaan Teatterissa komediassa Exän uus ja vanha.

Leena Uotila valmistui Teatterikoulusta 1970-luvun alussa samalta kurssilta kuin muun muassa Juha Muje. Uotila tuli heti tunnetuksi television draamasarjasta Solveigin laulu. Television katsojat muistavat hänet myös legendaarisesta 1980-luvun satiirisesta Hukkaputki-sarjasta. Se oli lahjakkaiden näyttelijöiden ja erinomaisen käsikirjoitustiimin ansiota.

Yksi käsikirjoittajista oli Leena Uotilan puoliso, kirjailija Henri Kapulainen.

Poika menestyy myös

Aamupäivän kuvaukset ovat päättymässä. Leena Uotila siristelee silmiään pimeiden syyskuukausien jälkeen harvinaisessa auringossa. Enää muutama kuvauspäivä, sitten on hetki vapaata ja aikaa perheelle.

Hänellä ja Henri Kapulaisella on kaksi aikuista lasta. Annu on taidemaalari, Arttu näyttelijä, joka tekee uudessa Tuntemattomassa hienon roolin Suen Tassuna, Rokan kaverina.

Mitä mieltä äiti on pojan roolisuorituksesta?

– Se on mielestäni loistava. Artun rooli tuo aivan uuden, herkän ulottuvuuden Rokkaan.

Suen Tassua näyttelevällä Arttu Kapulaisella on kolme lasta, 12-, 10- ja 4-vuotiaat.

– He käyttävät minua iloisesti hyväkseen, mummi Leena Uotila sanoo. Ja on ilmeisen mielissään.

Kommentoi »