Apu

Leena Majander: Onnea kaikilla kierroksilla – ikuinen tämä toinen tai viides liittomme on!Leena Majander: Onnea kaikilla kierroksilla – ikuinen tämä toinen tai viides liittomme on!

Leena Majander käsittelee kolumnissaan häähinkua.
Teksti Leena Majander
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Hääjuhlat kasautuvat kesäajan ­kalentereihin, poreilevan iloiset polttarit, etkot, jatkot ja brunssit. Hääparin oma hashtag tarjoaa suoran linjan kommentteihin, menu rakentuu villiyrttien ja lähiluomun varaan.

Korkein kiitos rakkauden juhlasta on ”ihan teidän näköiset”. Juhlamenojen yllätys voi olla pariskunnan uusi sukunimi. Tuleeko Virtasesta ja Jokisesta nyt Jokivirta vai Virtajoki? Otetaanko yhteiskäyttöön suvun nimiaarre?

Aleksis Kiven Nummisuutarien Esko pohti nimeä ryhtyessään aviosäätyyn, Eskokreeta vai Kreetaesko? Iloitse sinä häähuone! Koko mailma iloit mahtaa!

"Se on niin kiva nainen"

Koruttomasti ruokatunnilla solmitut avioliitot eivät ole muodissa, mutta ehkä sellainen trendi jo ovella kolkuttelee.

Jos aviokierroksia on takana useampia, myös kutsuvieraille on karttunut kokemusta.

Kun seurapiirihäiden morsiuspari aloitteli viidettä liittoaan, ystävät suhtautuivat tuoreeseen onneen hieman skeptisesti. Olimme päässeet jakamaan hääjuhlan riemuja jo muutaman kerran.

Morsian oli vihkiaamuna noussut leikkauspöydältä, mutta häähinku oli kova. Ikuinen tämä liittomme on!

Erään kultahääikään kypsyneen avioliiton viimeiset vuodet olivat rakkaudellisia mutta raskaita. Vaimo sairasti, mies tuki ja pelasi tennistä pitääkseen kunnossa päänsä ja kroppansa.

Hautajaisten jälkeen mies pohti tulevaa: Mikä olisi kasikymppisen elämänvisio? Hän päätyi tekemään listan tutuista leskirouvista ja kutsumaan heidät yksitellen kaffelle.

Vuoden kuluttua oli vihkiäiset. ”Se on niin kiva nainen, että joku toinen olisi voinut sen napata!”, ylpeä aviomies ilmoitti.

Diana-parka ei kokenut toisen avioliiton siunausta

Petettyjen vaimojen ja inhottujen miniöiden suojeluspyhimys prinsessa Diana istahti Intiassa valokuvaajien syötiksi Taj Mahalin edustan penkille helmikuussa 1992. Kuva yksinäisestä ladysta levisi ympäri maailmaa, tässä kun kuvauttivat itsensä onnelliset pariskunnat.

Vuotta aiemmin katselin penkillä viisikymppistä suomalaismiestä maastokuvioiduissa reisitaskuhousuissaan. Hän veti ikäisensä, myös kotimaista valmistetta olevan naisen kainaloonsa ja sanoi: ”Rakas toinen vaimoni!”

Arkikäytössä kulumaton lemmentunnustus sai inspiraationsa matkaoppaan selostuksesta. Maailman kauneimman palatsin oli rakentanut suurmoguli rakkaan toisen vaimonsa kunniaksi.

Lady Di -parka ei koskaan kokenut toisen avioliiton siunausta.

Häiden olemus selvisi jo varhain

Häiden olemuksesta ymmärsin jotakin jo tyttösen iässä, kun satuin huoltotiimin tiloihin yhdessä hunnutetun, ruiskaunokein somistetun morsiamen kanssa.

Hän naureskeli voivansa vessassa riisua morsianilmeen, rentouttaa suupielet – ja irvistää.

Paljastus vei laakista minulta halut saada huntu ja mahtihäät.

Omalla toisellakin kierroksellani seremoniat olivat pienet, vaikka kirkon käytävä oli Helsingin pisin. Pappeja oli yksi, todistajia kaksi ja valmiita tyttäriä kolme. Mendelssohn sisään, Kuula ulos.

Päivä oli marraskuinen tiistai, eikä juhlinta häirinnyt sukulaisten aikatauluja.

Hienoin hetki

Rakas toinen mieheni, kesän hienoin hetki on herätä aamulla vieressäsi, hipaista reittäsi, sanoa sinun nimesi.

Julkaistu: 29.8.2018