Apu

Leena Majander: Johtajalta tulee itku

Leena Majander: Johtajalta tulee itku
Leena Majander
Julkaistu: 3.10.2018

Isoisän ikään ehtineet miehet kasvatettiin reippaiksi pojiksi, jotka eivät itke. Lapsena hammasta purren itsensä hillinnyt menee lukkoon, kun kyynel on toisen silmässä. Mitäs tästä pitäisi ajatella!

Lähihistoriaa luotaavissa kirjoissa kerrotaan miesministereistä, jotka itkettivät hallituksen naisia. Kyynelnesteen tulvahdus naispoliitikon silmiin leimattiin heikkoudeksi. Miespoliitikon näkyvä liikutus vaalitappion tai luopumisen hetkellä herätti epäilykset laskelmoinnista, myötähäpeää ja vitsailua.

"Oletko allerginen?"

Korkeaan ikään ehtinyttä daamia saateltiin haudan lepoon. Ihailin komeita kukkalaitteita ja kuuntelin viimeisiä tervehdyksiä. Sattumien kautta etupenkkiin osuneena sain osani hapuilevista myötätunnon nyökkäyksistä. Vedet velloivat silmissäni, niiskutusta ja niistämistä. Ruumisauton liukuessa ulottumattomiin takanani seisova, pakastekalan empatiakyvyllä varustettu saattaja kysyi: ”Leena, oletko sinä allerginen kukille?” Ensin hämmästytti, sitten nauratti, lopulta suututtikin. Arkun äärellä tavataan kai pohtia elämän ikuisia kysymyksiä vai kaukomatkaako siinä suunnitellaan? Allerginen en ole, ainakaan kukille. Tunnekylmyydelle kylläkin.

Itkupilliksi epäilty käveli ulos

Osaavan johtajan eteneminen uralla pysähtyi miesesimiehen arvioon, että ”kovan paikan siltä tulee itku”. Minua ei hämmästyttänyt eikä naurattanut, pelkästään suututti. Itkupilliksi epäilty nainen käveli firmasta ulos. Hänestä tuli toisen yhtiön menestyvä toimitusjohtaja kymmeneksi vuodeksi, eläkeikään asti.

Itku on rekrytoinnissa yhtä mielivaltainen peruste kuin lastenhoito. Molempiin epäillään nimenomaan naisten syyllistyvän.

Ihminen on ainoa eläin, jonka kyyneleet valuvat tunnesyistä, musertavan surun tai pakahduttavan onnen osuessa kohdalle. Biologit ja psykologit tietävät itkun johtuvan sekä hormoneista että opituista käytöstavoista.

Itkemisestä on vähitellen ja onneksi tullut vain elämää. Julkinen viihdeitku on tunteikas osa urheilun palkintopallien seremonioita tai karvaiden pettymysten sulattelua. Televisioruudussa itketään ihan yhtenään jonkun vetäessä just ton biisiin tosi upeesti.

Kyyneleet pyörivät silmissä sukupuolesta tai työtehtävistä riippumatta, kun jokin koskettaa tai osuu. Ihmiset tapaavat olla sekä biologisia että psykologisia olentoja.

Itkusta hoito masennukseen?

Ylen toimitusjohtajan vahdinvaihtoa juhlitaan, kiitetään aiempaa vetäjää, toivotetaan uudelle menestystä. Media-alan superosaajan Merja Ylä-Anttilan nimitys tuntuu oikealta. Kutsuvieraat hyrisevät suopeasti: Siinä on nainen paikallaan! Ylä-Anttila astuu estradille ja kiittää luottamuksesta. Hän kertoo liikutuksen kyynelten nousevan silmiinsä historiallisella hetkellä, uuden haasteen edessä, kovassa paikassa. Hella Wuolijoen kannoilla astelee tunteva ihminen.

Itku on ihmislajin supervoima. Se huuhtelee myrkkyjä mielestä ja ruumiista. Käsittelemättömät ja kielletyt murheet voivat johtaa syvään masennukseen. Jospa kansantaudista kärsiville määrättäisiinkin pillereiden sijaan sarja toksiinia poistavia sarveiskalvojen huuhteluja, yhteisiä itkusessioita.

Kommentoi »