Apu

Leena Lehtolainen aloitti uransa varhain: "Kustannustoimittaja mietti, voiko näin tehdä pienelle lapselle"

Leena Lehtolainen aloitti uransa varhain: "Kustannustoimittaja mietti, voiko näin tehdä pienelle lapselle"
Leena Lehtolainen on rikastuttanut suomalaisten lukukokemuksia naispäähenkilöillään. – Kun suomalaisessa jännityskirjallisuudessa ei ollut naisia pääosassa, jäin mietimään, pitäisikö sellainen kirja kirjoittaa itse.
Julkaistu: 19.12.2021

Kirjailija Leena Lehtolainen, 57, kertoo olevansa joulu­ihminen. Hänen joulu­perinteisiinsä kuuluvat muun muassa kirjalahjat ja lukemiseen rauhoittuminen. Yleensä Lehtolainen ei pääse antamaan omia kirjojaan läheisille joulu­lahjoiksi, sillä ne ilmestyvät usein syksyisin, mutta tänä vuonna joulunovellikokoelma Joulupukin suudelma (Tammi 2021) ehtii pukinkonttiin.

– Olen lapsesta asti pitänyt joulusta, se on tietyllä tavalla vuoden päätepiste. Lapsuudenkodistani asti meidän perheessä on aina kysytty, minkä kirjan haluat joululahjaksi, Lehtolainen kertoo.

Äidiltään Lehtolainen aikoo toivoa lahjaksi Sirpa Kähkösen uusinta romaania Vihreä sali (Otava 2021). Ystävänsä Jarin kanssa jännityskirjailijalla on ollut hauska perinne jo 40 vuoden ajan: ystävykset menevät yhdessä Akateemiseen kirjakauppaan valitsemaan itselleen lahjat toiselta – ja teeskentelevät sitten jouluaattona yllättyvänsä lahjapaketin sisällöstä.

Joulun kruunu on kirjailijan mukaan hänen aviomiehensä tekemä imelletty perunalaatikko sekä piparkakut, jotka leivotaan anopin reseptillä. Niiden salaisuus on jauhetussa mantelissa.

– Kun lapset ovat aikuisia, ruokalajeja on vähemmän, ja yritän tarjota vain niitä, joita ihmiset haluavat syödä. Muista laatikoista olemme jo luopuneet.

"Meillä on naapurustossa perinne, että laulamme joka vuosi joululauluja yhdessä jonkun kotona."

Musiikki kuuluu myös tärkeänä osana savolais­kirjailijan jouluun. Hän käy konserteissa, kuuntelee joulumusiikkia – ja laulaa itse.

– Meillä on naapurustossa perinne, että laulamme joka vuosi joululauluja yhdessä jonkun kotona. Kuuntelen kaikenlaista joulumusiikkia J. S. Bachista ystävien punkbändien tuotantoon. On tärkeää laulaa itse, se on tapa saada joulutunnelma koko vartaloon.

Moniääninen kirjallisuus on kiinnostavampaa

Lehtolaisen uuteen kokoelmaan on kerätty joulunovelleja, joita hän on kirjoittanut vuosien varrella eri julkaisuihin. Kaksi novellia on kokonaan uusia, tätä kokoelmaa varten kirjoitettuja. Toinen niistä on saanut innoituksen laulaja Kai Hyttisen cover-kappaleesta Nosta lippu salkoon vuodelta 1973.

– Minusta se on aina ollut liikuttava laulu, en pysty laulamaan sitä itkemättä. Olen aina miettinyt, mikä tarina laulun taustalla on, ja nyt kirjoitin oman muunnelmani.

Toinen tänä syksynä julkaistu Leena Lehtolaisen kirja on Henkivartija-sarjan uusin osa Ilvesvaara (Tammi 2021). Siinä seikkailee jälleen omintakeinen Hilja Ilveskero. Toisesta nais­päähenkilöstään, poliisi Maria Kalliosta tunnettu kirjailija sai idean naisvetoisten jännitys­kirjojen kirjoittamisesta kirjoitettuaan aiheesta yliopiston opinnäytetyön 1990-luvun alussa.

– Kun suomalaisessa jännityskirjallisuudessa ei ollut naisia pääosassa, jäin mietimään, pitäisikö sellainen kirja kirjoittaa itse. Minusta kirjallisuus on sitä kiinnostavampaa, mitä moni­­äänisempää se on. Kuva maailmasta on särmäisempi, kun miesten lisäksi ääneen pääsevät muun muassa naiset, maahanmuuttajat ja seksuaali­vähemmistöjen edustajat.

Ensimmäinen romaani julki jo 12-vuotiaana

Lehtolaisen kirjailijan­ura on jo 45-vuotias, sillä hän julkaisi ensimmäisen nuortenromaaninsa vain 12-vuotiaana. Seuraava nuortenkirja ilmestyi heti viisi vuotta myöhemmin, mutta ensimmäinen jännityskirja vasta vuonna 1993.

"Kirjoittamiseni oli päämäärätietoista touhua jo pienenä."

– Olin lukutoukka ja luin tyttökirjoja, joissa tytöt kirjoittivat kirjoja. Kirjoittamiseni oli päämäärätietoista touhua jo pienenä. Joistain tulee huippu-urheilijoita, minä aloin harjoittaa kirjoittajan hommaa. Muut olivat aikaisesta urastani ehkä enemmän ihmeissään kuin minä. Tammi-kustantamon kustannustoimittaja kertoi myöhemmin miettineensä, voiko näin tehdä pienelle lapselle.

Yksi Leena Lehtolaisen uusista dekkari­suosikeista on englantilainen Elly Griffiths, jonka kirjoissa rikoksia ratkoo muun muassa arkeologi Ruth Galloway.

– Palaan usein myös vanhoihin rakkauksiini, esimerkiksi amerikkalaiselta Sara Paretskyltä odotan aina malttamattomana uutta kirjaa.

Leena Lehtolainen vakuuttaa, että Hilja Ilveskero -kirjoissa esiintyvä Ilvesvaara on kuvitteellinen. – Sitä oli kiva rakentaa. Kysyin välillä tutulta arkkitehdiltä, ovatko tietyt rakennus­tekniset ratkaisut Suomessa mahdollisia.
Kommentoi »