Lauri Karhuvaara Toimittaja. 54 vuotta, Helsinki.
Puheenaiheet
Lauri Karhuvaara Toimittaja. 54 vuotta, Helsinki.
”Rakkaus ei saa olla omistamista.”
28.12.2012
 |
Apu

Sukutaustani on antanut pohjan sille, mitä ajattelen. Isoisäni Edwin Linkomiehen hauta sijaitsee Helsingin Hietaniemessä Väinö Tannerin, Risto Rytin ja Urho Kekkosen hautojen lähellä. Hietsussa käydessäni muistan aina, miten vaikeista ajoista on Suomessa selvitty – paljon vaikeammista kuin nykyaika. Äitini Sinikka kertoi aikoinaan paljon niin suvun kuin koko maan vaiheista, ja menneisyyden kokemukset antavat perspektiiviä nykyhetkeen. Olen onnellinen, että elän tässä maassa.

Kodissamme keskusteltiin paljon, ja Norssin käyneenä olen latinisti ja myös historiafriikki. Tämä tausta vaikuttaa maailmankuvaani. En tarkoita vuosilukuja, vaan menneen ymmärrystä ja yleissivistystä, joiden merkitys on äärettömän tärkeä.

On etuoikeus saada kohdata työssään erilaisia ihmisiä. Olen haastatellut tavallisia ihmisiä, taiteilijoita, tutkijoita ja poliitikkoja. Yli kaksikymmentä vuotta kestäneellä urallani olen havainnut, etteivät suomalaiset ole väitteistä huolimatta pahansuopia, kateellisia tai nurkkakuntaisia. Aamutunnelmassa haastateltavat ovat ihmisiä isolla I:llä. Aamu paljastaa ihmisten aidoimmat piirteet. He tulevat studioon avoimina ja yksin.

Mitään työtä ei voi tehdä täysillä, jos ei ole innostunut. Innostus on myös uteliaisuutta, halua saada tietää. Olen huomannut, että innostus tarttuu haastateltavaankin. Kun vastassani on tv-studiossa haastateltava, hän on aina pääosassa, eikä hänen tarvitse tuntea istuvansa  piinapenkissä tentattavana. Kavahdan kyynisyyttä, vaikka työssäni pitää välillä olla tiukka. Se on eri asia kuin kaiken tietävä kyynisyys.

Ammatillisesti elän hyvää aikaa. Paljon on tullut jo tahkottua, mutta se on antanut positiivista rutiinia, eikä mitään työtilannetta tarvitse enää pelätä. Elämänkokemus, tieto ja taito ovat voimavaroja tässä iässä. Jos saan olla terve, ei ole mitään hätää. Mitä merkitsevät isot rahat, jos terveys pettää?

Hyvä arki on elämännautinnoista tärkein. Nautin eniten siitä, kun iltapäivisin luen kirjaa kotona tai käyn kävelemässä tai vain olen. Toki juhlat tai matkat ovat nautinnollisia, mutta pohjan kaikelle antaa hallinnassa oleva hyvä arki.

Usko, toivo ja rakkaus ovat suuria, tärkeitä teemoja. Jos uskot itseesi, koet myös olevasi hyväksytty. Eikä se tarkoita itserakkautta! Toivo on syvälle rakennettu asia, ja minulle se tarkoittaa toivoa hyvästä elämästä. Toiveet ja unelmat ovat asia erikseen, ja niitä jokaisella on. Rakkaus on suurta kiintymystä, mutta rakkaus ei saa olla omistamista.

Neljän veljeksen lapsuudenperheessä riitti huumoria. Huumori purkaa paineita varsinkin kovissa tilanteissa. Toivon, ettei Suomi muutu tosikoiden valtakunnaksi. Ei lisää pakkoja tai tosikkomaista suhtautumista asioihin.

Elvis on yksi läheisimmistä ystävistäni sekä arjessa että viikonloppuisin. Koen oikeasti, että hän on kaverini! 14-vuotiaina Norssin poikina perustamamme Busters-bändi heittää yhä keikkaa, nyt yhä enemmän 50-vuotisjuhlissa. Elämässä pitää olla rokkia, ja meillä sitä on.

teksti Liisa Talvitie

kuva Hannu Puukko

Kommentoi »