Lasten vapaaottelu: Suomessa saa lyödä päähän
Puheenaiheet
Lasten vapaaottelu: Suomessa saa lyödä päähän
Kuristusote vei pojalta tajun. Suomen vapaaottelupioneeri ei hyväksy lasten otteluita: “Vaaratilanteita syntyy, kun toinen lapsi osaa tekniikan ja toinen ei.”
7.3.2014
 |
Image

Suomen vapaaotteluliitto (SVOL) hyväksyi tammikuussa omat juniorisääntönsä. Niiden mukaan vapaaotteluun voivat ottaa osaa nuorimmillaan kymmenvuotiaat lapset. Alle 16-vuotiaiden juniorien on käytettävä säärisuojia ja nyrkkeilykypärää, mutta toisin kuin Yhdysvalloissa, Suomessa sallitaan myös iskut päähän. Ottelijoiden painiessa matossa lyönnit päähän ovat kiellettyjä.

”On ottelijan ja valmentajan vastuulla, ettei kontakti ole liian kova. Tuomari heittää pihalle, jos kontakti on liian kova. Tyrmäyshakuisuutta ei saa olla”, sanoo liiton varapuheenjohtaja ja junioritoiminnasta vastaava Mikko Suvanto.

Suomen ensimmäinen junioreiden vapaaotteluturnaus järjestettiin joulukuussa Turussa. Turnaukseen osallistui kahdeksan 9–15-vuotiasta lasta, jotka ottelivat kaikkiaan neljä ottelua. Yksi osallistuneista oli 14-vuotias imatralainen Miro Honkanen. Ottelussaan Honkanen jäi kuristusotteeseen liian pitkäksi aikaa ja menetti hetkeksi tajunsa.

”Omaa hölmöyttä, kun en taputtanut heti. Kaksi tai kolme sekuntia, jos sekunnin olin tajuttomana. Alkuun säikähti, mutta ei siinä mitään. Nauroin vaan jälkeen”, Honkanen sanoo nyt.

Sääntöjen mukaan kuristusotteeseen joutuneen on taputettava lattiaan merkiksi tuomarille, joka keskeyttää ottelun.

Suomalaisen vapaaottelun pioneeri Ykä Leino ei hyväksy lasten vapaaottelua. ”Kymmenvuotias ei ole henkisesti valmis siihen. Kyllä lapset katsovat televisiosta, mitä UFC:ssä tapahtuu, eikä tarvitse olla mikään psykologi ymmärtääkseen, että se on henkisesti raskas taakka.”

Tunteet nousevat pintaan, kun Leino puhuu aiheesta. Hän tuomitsee etenkin nuorten lasten ottelut Yhdysvalloissa. 

”Voi vittu, hyi helvetti. Minkälaista aikuista ihmistä kiinnostaa katsoa 5-vuotiasta kehässä? Tulee rinnastuksia pedofiileihin, jotka siitä saa kiksejä, hyi helvetti.”

Leinon mukaan Turussa sattunut vaaratilanne näytti, että huonostikin voi käydä. Vaaratilanteita syntyy, kun toinen lapsi osaa tekniikan ja toinen ei.

Turun turnauksen puuhamiehiin kuuluneen vapaaottelijan Jerry Kvarnströmin mukaan ottelut järjestetään niin, että lapset ottelevat vain oman tasoisiaan vastaan.

”Monia puistattaa, koska laji on niin nuori. Häkki sen tekee. Laji näyttää hurjemmalta, mitä se on”, Kvarnström sanoo.

Kvarnström sanoo, että Suomessa järjestetään tänä vuonna neljä junioreiden vapaaotteluturnausta. Vapaaotteluliiton tavoitteena on, että lajin pariin saataisiin parissa vuodessa yli 600 nuorta. ■

Kuva amerikkalaisesta lasten vapaaottelusta.

208 | Maaliskuu 2014

Kommentoi »