
Marraskuun 16. päivän iltana Pohjois-Suomen taivaalla havaittiin poikkeuksellisen kirkas tulipallo. Sen synnyttänyt meteoroidi osui maapallon ilmakehään Suomen Lapin yllä. Kappale syttyi valoisaksi 91 kilometrin korkeudella ilmakehän kitkan seurauksena. Tulipallon lento kesti 9,5 sekuntia. Lennon aikana tapahtui neljä välähdystä, jotka johtuivat kappaleen lohkeilusta pienempiin osiin. Valoisa lento päättyi noin 20 kilometrin korkeudella Inarijärven koilliskulman yläpuolella. Sitä seurasi muutaman minuutin pimeälento.
Kappale liikkui ilmakehässä monikymmenkertaisesti ääntä nopeammin. Syntynyt paineaalto sai sen lentoreitin alla olleet ikkunat ja talot tärähtämään. Valoilmiöstä saapui Ursan Taivaanvahti-palveluun lukuisia havaintoja, joiden avulla kappaleen lentorata on pystytty mallintamaan.
Asteroidivyöhykkeen uloimmasta ratapisteestään kappale ehti vaeltaa avaruudessa noin 700 miljoonaa kilometriä ennen törmäystään maapalloon. Meteoroidin alkuperäinen massa on ollut 100–300 kilon luokkaa. Massasta suurin osa tuhoutui ilmakehän kitkan vaikutuksesta.
– Mallinnuksen perusteella on käytännössä varmaa, että osa materiaalista selvisi maanpinnalle asti. Kaikkiaan meteoriitin kappaleita on voinut tulla alas jopa useita kymmeniä kiloja, kertoo matemaatikko Esko Lyytinen Ursan tiedotteessa.
Meteoriitin kappaleet ovat levinneet noin 60 neliökilometrin laajuiselle alueelle Vätsärin erämaahan. Niitä ei ole tiettävästi löytynyt. Palaset ovat voineet kadota myös veteen, joten niiden etsiminen on vaikeaa.
Teksti Marjukka Puolakka