Apu

Lapin visertäjä Mikko Kärnä twiittaa maakuntien ja Katalonian asialla


Keskustan Mikko Kärnä on noussut sosiaalisen median avulla yhdeksi tunnetuimmista ensimmäisen kauden kansanedustajista. Kärnä puolustaa maakuntauudistusta ja osallistuu i Katalonian itsenäisyystaisteluun Twitterissä.
Kuvat Petri Mulari

Pilvet roikkuvat harmaana mattona Espoon Nuuksiossa Haltian luontokeskuksen päällä. Nuotiopaikalla on arki-iltana hiljaista. Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä sytyttää tulet tottuneesti. Eteläsuomalainen retkeilymeininki hymyilyttää lappilaista eräjormaa, Lapissa kun ei lähdetä ”tyhjää kävelemään”.

Kärnä siteeraa runoilija Aaro Hellaakoskea:

– Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki.

Kun Kärnä menee metsään, mukana on aina joko onki, haulikko tai hillaämpäri. Viime syksyn saalis oli 128 kiloa kultaista marjaa. Entisen rajavartijan kauppa on ollut Lapin metsissä ja järvissä, joista perheen lihat ja kalat on haettu omin käsin.

Kärnä ei kaipaa Väyrystä takaisin

Mikko Kärnä nousi eduskuntaan varasijalta Enontekiön kunnanjohtajan paikalta, kun politiikan ikiliikkuja ja hämmentäjä Paavo Väyrynen päätti jäädä europarlamenttiin keväällä 2015. Nyt Kärnä odottelee päivä kerrallaan, palaako Väyrynen todella takaisin eduskuntaan ensi syksynä.

Kärnä ei ole puhunut Väyrysen kanssa viime kesän jälkeen, eikä viimeisimpään viestiin ole tullut vas­tausta.

Kärnä toivoo, ettei kunniapuheenjohtaja tunkisi kesäkuussa Sotkamon puoluekokoukseen haastamaan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilää.

– Viimeistään siellä Väyrynen tulee huomaamaan, miten minimaalinen hänen kannatuksensa on keskustaliikkeen sisällä. Valtiomiehen uran voi päättää monella tavalla, ja tämä tapa on nolo, Kärnä huokaisee.

Ensimmäisen kauden edustaja ei ole takarivin kainoja. Mikko Kärnä on singahtanut valtakunnan julkkikseksi ja jopa kansainvälisesti noteeratuksi hahmoksi nimenomaan sosiaalisen median, erityisesti Twitterin avulla. Kansanedustajalla on hoksnokkaa, mitkä aiheet uppoavat tiedotusvälineisiin. Kärnän tiedotemylly täyttää myös toimittajien sähköposteja.

"Kentällä on johtajuuskriisi"

Sosiaalinen media ja julkisuus ovat Kärnän alustoja saada ajatuksiaan julki. Aiheet voivat vaihdella Kataloniasta rakkaan vihollisen, vihreiden, politiikan ruodintaan tai petoasiaan. Ja erilaisia aloitteita syntyy nopeasti. Kärnä on muun muassa esittänyt, että valtio myöntäisi verovähennysoikeuden totopeleissä kärsityille tappioille 2 000 euroon asti.

Omintakeisen linjansa vuoksi kansanedustaja ei lähtenyt pyynnöistä huolimatta haastamaan nykyistä keskustan puoluesihteeriä Jouni Ovaskaa.

– Puoluesihteeri ei irrottele räväköillä avauksilla. Hän on puolueen uskollinen soturi ja ajaa pelkästään puolueen linjaa.

Kärnä ei säästele sanojaan arvioidessaan Ovaskan toimintaa.

– Meillä on kahdet huonosti menneet vaalit alla, mutta ennen kaikkea olen huolestunut, miten piirijärjestöjä johdetaan. Kentällä on johtajuuskriisi. Tarvitaan ihminen, joka saa rattaat rullaamaan.

"Mikko ampuu melkein kaikkea mikä liikkuu"

Viimeisimmissä mielipidemittauksissa pääministeripuolue keskustan kannatus kitisee alavireisenä. Kolmas paikka kokoomuksen ja Sdp:n takana parantuneesta talous- ja työllisyystilanteesta huolimatta.

– Pitäisi tulla paremmin ihmisten iholle. Pelkkiä talouskäppyröitä esittelemällä kannatusta ei saada kasvuun. Pitäisi pystyä viestimään myös niistä pienistä, ihmisten arkielämää koskevista asioista. Tähän työhön tarvittaisiin laajasti meidän ministeriryhmämme ja kansanedustajamme mukaan.

Kärnän linja ja vauhti herättävät ihmetystä myös omassa eduskuntaryhmässä, mutta samaan hengenvetoon nimettömänä esiintyvä merkittävä keskustavaikuttaja antaa kiitosta, että ryhmässä on Kärnän kaltainen someaktiivi.

– Mikko ampuu melkein kaikkea mikä liikkuu ja vähän muutakin. Linjan hahmottaminen voi olla vaikeaa. Hän on hyperaktiivinen adhd-poliitikko. Konfliktihakuisuus on hänessä näkyvissä, mutta hän ei koskaan toimi puolueen omia edustajia vastaan, kuuluu arvio.

Kohde itse ei kommenteista hätkähdä.

– Tiedostan myös sen, että kaikki avaukset eivät ole realismia, mutta on tärkeää käydä keskustelua. Politiikka ei ole mikään pikamatka ja onnistumiset tulevat ajan kanssa.

Politiikastakin on tullut huomiotaloutta

Kärnän linja on mielenkiintoinen. Hän ei asetu perinteiselle konservatiivi–liberaali-akselille. Hän on ollut liberaali muun muassa alkoholilainsäädännön ja tasa-arvoisen avioliittolain suhteen.

– Olen vaaleissa tehnyt selväksi, mitä arvoja puolustan. On paikkaansa pitämätön stereotypia, että lappilaiset olisivat erityisen konservatiivisia.

Mutta onko tässä lappilaisessa kansanedustajassa nähtävissä suunta, joka on yleistymässä suomalaisessa politiikassa? Meille on kasvamassa uusi poliitikkorotu. He ovat Kärnän, Hjallis Harkimon (kok.) tai Juhana Vartiaisen (kok.) kaltaisia omapäisiä ajatusten ja aloitteiden paukuttelijoita, jotka hallitsevat julkisuuden ja uudet viestintävälineet. He herättävät vahvoja tunteita sekä politiikan kilpakumppaneissa että suuressa yleisössä.

– On selvää, että harmaitten yleispoliitikkojen aika on ohi globaalisti ja sosiaalisen median ajan myötä meille tulee räiskyvämpiä persoonallisuuksia lisää myös suomalaiseen politiikkaan, Mikko Kärnä pamauttaa.

Maailma on hektinen nykyään, Kärnä muistuttaa.

– Poliitikkojen pitää pystyä muodostamaan mielipiteensä nopeasti ja ottaa asioihin myös nopeasti kantaa. Tämä on se aikakausi, jossa me elämme.

Politiikastakin on tullut huomiotaloutta. Moni kaipaa myös tylsää ja ratkaisuihin kykenevää politiikkaa takaisin, jotta luottamus demokratiaan ja päättäjiin säilyy äänestäjien silmissä edes jossain määrin siedettävällä tasolla.

Lappilaisen kansanedustajan Mikko Kärnän synnyinpaikka on Espoo, koska Puolangalla varttuneen Kärnän äiti oli syntymän aikaan kirjoilla Espoossa. Innokas metsästäjä ja kalastaja aikoo kokeilla vegaaniutta kuukauden ajan heinäkuussa kotimaisen kasvisruuan voimin.

"Osui ja upposi, kun Heinäluoma nousee ylös ja hermostuu"

Kansanedustaja myöntää, että politiikka on mennyt hänellä veriin.

Kärnä nauttii nopeatahtisesta keskustelusta myös täysistuntosalissa. Silloin tarvitaan nopeita hoksottimia. Salitaidoistaan kiitosta saavat vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, oman puolueen konkariedustaja Seppo Kääriäinen ja Sdp:n Eero Heinäluoma.

– Debatissa saa suoran palautteen, kun takapenkistä pääsee vihdoin ääneen. Heittää nasakan kommentin ja tietää, että osui ja upposi, kun Heinäluoma nousee ylös ja hermostuu, Kärnä hyrisee.

Kärnän politiikassa maakunnat ja pohjoinen tulevat kaikessa ensin. Hän puolustaa alueitten ja kansakuntien Eurooppaa sekä vastustaa tämän vuoksi liittovaltiokehitystä.

Kärnä on vankkumaton maakuntauudistuksen kannattaja ja hän kiistaa kiivaasti väitteen, että hallituskriisityönä tehdyn valinnanvapauden ja maakuntamallin koplauksen perimmäisenä tarkoituksena oli betonoida keskustan valta maakunnissa.

– Entisenä kunnanjohtajana sanon, ettei todellakaan olla luomassa jotain himmeliä. Nykyään meillä on lähes 400 sosiaali- ja terveyspalveluja sekä muita maakunnille siirtyviä tehtäviä hoitavaa organisaatiota. Byrokratia kevenee paljon, kun nämä siirretään 18 maakunnalle.

Kärnä pitää selvänä, ettei maakuntauudistus tule kerralla valmiiksi. Hänen mielestään maakuntien pitäisi saada verotusoikeus.

– Se on oleellinen kysymys. Uskon, että se on iso kiistakapula seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Haastattelu tehtiin samana päivänä, kun Helsingin valtuusto äänesti murskaluvuin eli äänin 82–3 sen puolesta, että pääkaupunki vastustaa Sipilän hallituksen esitystä sote- ja maakuntauudistukseksi.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori piti valtuutetuille poikkeuksellisen kovasanaisen puheen.

– Sellainen hallitus, joka tyystin sivuuttaa tämän, on joko tyhmä tai vastuuton tai molempia näistä, Vapaavuori sanoi.

Kärnän mukaan Vapaavuoren avoin sote-kapina toimi aluksi kokoomuksen eduksi, mutta nyt pormestarista on tullut puolueelle kiusallinen tapaus.

– Jos Vapaavuori onnistuu sote-kapinassaan ja se kaatuu, se on katastrofi koko valtakunnalle. Olen seurannut tätä järkyttyneenä.

Kansanedustaja uskoo soten kuitenkin menevän läpi eduskunnassa tällä kertaa.

Pahat pihasudet ja hyvä Katalonia

Lappilaisen unelmissa on maakuntahallinto, joka saisi oikeuden soveltaa kansallisen parlamentin lainsäädäntöä omista alueellisista lähtökohdistaan.

Tässä kohtaa tullaan petoihin, susiin, ahmoihin ja karhuihin. Kärnän mielestä esimerkiksi metsästysasiat ja petokannat voitaisiin päättää ja säännellä lähempänä ihmisten arkea eli alueilla.

– Meidän petokantamme pitäisi puolittaa nykyisestä, ja toivon viranomaisten osallistuvan aktiivisesti petojen poistamiseen, ettei sitä jätetä vain metsästäjien vastuulle.

– Norjassa tällainen järjestelmä toimii vallan mainiosti, Kärnä sanoo.

Sekä susi että ahma on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaisiksi.

Kärnän toiminnassa on kuitenkin yksi selkeä rakkaus, jonka alle mahtuvat pihasudet ja muut pedot, Katalonian itsenäisyystaistelu ja parjattu sote-uudistus maakuntahallintoineen.

Kansainvälistä näkyvyyttä Mikko Kärnä sai, kun hän aloitti aktiivisen twiittauksen Kataloniasta lokakuisen kansanäänestyksen innoittamana. Kärnän mielestä Kataloniaan kilpistyy koko EU:n tulevaisuus eli juuri se, mennäänkö liittovaltioon vai kehitetäänkö kansakuntien ja alueitten Eurooppaa.

Kärnä myös isännöi Katalonian syrjäytetyn aluejohtajan Carles Puigdemontin Suomen-vierailua maaliskuussa yhdessä eduskunnan Katalonia-ystävyysseuran kanssa. Toisena vierailupäivänä Puigdemont piti luennon Helsingin yliopistolla. Vierailu oli kansanedustajan mielestä täydellinen menestys. Ainakin keskeiset mediat saatiin paikalle.

– Varmaan sadoillatuhansilla suomalaisilla on nyt mielipide Katalonian tilanteesta ja palaute on ollut pääosin hyvää.

Vangittuna Saksassa ollut syrjäytetty aluejohtaja on nyt vapautettu 75 000 euron takuita vastaan.

– Tämä on myös iso kriisi Saksan sisällä. Mielenkiintoista nähdä mihin tämä kehittyy, Kärnä pohtii.

Haastattelun lopussa Kärnä palaa vielä yliopiston esitelmään ja Puigdemontin lauseeseen, että älypuhelin on nykyään vahvempi ase kuin miekka. Tämä on selvästi tehnyt kansanedustajaan vaikutuksen.

– Näen, että Katalonian kohdalla twiittaamalla pystyy muuttamaan maailmaa.

"Twitteristä näette, kuinka äijän käy"

Mikko Kärnä ei ole katoamassa politiikasta, vaikka Väyrynen palaisikin eduskuntaan. Hän on ehdolla maakuntavaaleissa, ja harkinnassa on myös ehdokkuus joko eduskunta- tai eurovaaleissa. Tekeillä on myös päivitetty versio Urho Kekkosen tunnetusta aluepolitiikan pamfletista Onko maallamme malttia vaurastua. Kärnä haluaa esitellä uusien elinkeinojen, muun muassa matkailun mahdollisuuksia Lapille.

Kesäsuunnitelmissa on reissu Espanjan Kataloniaan, jossa Kärnä ei ole koskaan käynyt. Kärnän mukaan häntä jo odotellaan sinne.

Lihansyöjä aikoo heinäkuussa heittäytyä kuukaudeksi fennovegaaniksi, vain kotimaista kasvisruokaa. Kärnän mielestä tammikuu on järjetön aika vegaanihaasteelle, kun syötävä kasvaa vain kasvihuoneissa.

Kovimmille ottaa hirven jauhelihasta, Inarin taimenesta ja Atlantin villilohesta luopuminen. Ja tietysti tämä kaikki tapahtuu reaaliajassa sosiaalisessa mediassa.

– Kyllä, saatte seurata Twitterissä, kuinka äijän käy!

Julkaistu: 23.4.2018