Lääke voi yllättää auringossa
Terveys ja hyvinvointi
Lääke voi yllättää auringossa
Auringolta kannattaa suojautua varsinkin lääkekuurin aikana.
Julkaistu 9.7.2015
Apu

Auringolta kannattaa aina suojautua aurinkovoitein, mutta erityisen tärkeä suoja on, kun käyttää auringonvalolle herkistäviä lääkkeitä. Tietyissä lääkityksissä iho voi palaa tavallista herkemmin auringonpolttaman kaltaisesti. Oireet, kuten punoitus ja kirvely, voivat ilmaantua tuntien tai vasta 2–3 päivän kuluttua altistuksesta. Allerginen valoyliherkkyysreaktio voi taas aiheuttaa kovaa kutinaa, näppylöitä ja turvotusta. Osa lääkkeistä voi aiheuttaa maksaläiskiä.

Esimerkiksi ketoprofeenipitoinen kipugeeli voi aiheuttaa aurinkoreaktion, joten geeliä käyttäessä iho on paras peittää jopa pilvipoudalla. Reaktioita voivat aiheuttaa muun muassa antibiooteista tetra- ja doksisykliini, aknea hoitavat retinoidipillerit, vanhat trisykliset masennuslääkkeet, tiatsididiureetti, jotkut sienilääkkeet sekä itsehoitolääkkeistä huuliherpestä hoitava asikloviiritabletti ja rohdoksista esimerkiksi mäkikuisma. Yliopiston Apteekin johtava proviisori Laura Ahonen kertoo apteekkiväen neuvovan suojautumaan auringolta, kun ihmiset ostavat auringolle altistavia lääkkeitä. 

–  Kotona olevien lääkkeiden mahdollisen aurinkoaltistuksen voi tarkistaa pakkausselosteesta.

Paras keino estää ihoreaktioita on välttää suoraa auringonvaloa, suojata ihoa vaattein ja käyttää aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin. Kasveista esimerkiksi jättiukonputki, koiranputki ja sitrushedelmät sisältävät auringolle herkistäviä psoraleeneja.

Lisätietoa: Yliopiston Apteekki, avainapteekit.fi 

Kommentoi »