
Apu Juniori -lehden heinäkuussa julkaistussa Totta vai tuubaa? -podcastissa pääosassa ovat koululaiset. Heidän pitää selvittää kiperien tiedekysymysten avulla, kumpi jokaisen jakson kahdesta aikuisesta on oikea asiantuntija, ja kumpi huijari.
Toinen vastaajista tietää tiedeaiheesta kaiken, toinen on ekspertti huijaamisessa.
Jaksojen aiheina ovat eläinten kakat, ihmisaivot, avaruus, kissat, vauvat ja lihansyöjäkasvit. Lapset kysyvät aikuisilta muun muassa, voiko tekoäly kasvattaa itselleen aivot ja onko lihansyöjäkasveilla myrkkyhampaat.
Mutta tietääkö paraskaan ekspertti, miksi perheeseen tulee lisää vauvoja, miksi kissat riehuvat yöllä tai kumpi on parempi, planeetta vai tähti?
Koko perheen podcastissa kuulijatkin saavat arvailla, kuka puhuu totta, ja kuka tuubaa.
Kuuntele ilmaiseksi
Ensimmäisessä jaksossa koulukaverit Elmeri, 7, ja Feliks, 6, yrittävät saada juksaajan selville kysymällä esimerkiksi, pidättelevätkö eläimet pierua ja voiko lemmikki kertoa kakalla viestiä omistajalleen.
– Kiinnostavinta olivat Tyrannosaurus Rex- ja vompatinkakkakysymykset, pojat kertovat.
Lihansyöjäkasvijaksossa esiintyvät porvoolaistytöt Milja, 7, ja Lotta, 8, arvasivat huijarin oikein.
– Toinen aikuisista oli epäilyttävä, koska se otti toiselta koko ajan ideoita ja väitti, että kasvi voi syödä pienen lapsen, tytöt kertovat.
Tiedekysymysten lisäksi näitä alakoululaisia kiinnostavat yleensä muun muassa tekokynnet, vaatteet, legot, käsipallo ja "jalkapallo ehkä vähän".
– Mua kiinnostavat elämä, erilaiset ihmiset ja YouTube, seitsemänvuotias podcastjuontaja Lotta sanoo.
Ilmaisessa podcastsarjassa on kuusi jaksoa, jotka kestävät kukin 20 minuuttia. Podcastin on tuottanut F-tuotanto.
Totta vai tuubaa? myös Spotifyssa!