Kuuban uudet tuulet
Puheenaiheet
Kuuban uudet tuulet
Kuubalaisia virkamiehiä kannustetaan ryhtymään yrittäjiksi.
1.12.2011
 |
Apu

Pääsin näkemään läheltä, miten Kuuba muuttuu. Raúl Castron johtamat talousuudistukset tuntuvat jo kuubalaisten ja turistien arjessa. Katujen varsilla kaupitellaan käsitöitä, levyjä ja matkamuistoja. Perinnepukuihin sonnustautuneet naiset poseeraavat kameroille ja musikanttiryhmät kiertävät ravintoloita. Pieniä ruokapaikkoja löytyy sieltä täältä.

Kuuban valtio yrittää säästää pienentämällä valtavaa hallintokoneistoaan. Virkamiehiä kannustetaan ryhtymään yrittäjiksi. Tavoitteena on vähentää yli miljoona virkaa viidessä vuodessa. Haastetta riittää, sillä ei ole helppoa opettaa sosialismissa kasvaneille kansalaisille rahan arvoa ja bisneslogiikkaa. Pitäisi osata ostaa kolmella ja myydä viidellä, eikä päinvastoin.

Marraskuun 10. päivänä astui voimaan asetus, jonka mukaan kuubalaiset saavat ostaa ja myydä asuntoja, kun tähän saakka vain niiden vaihtaminen on ollut sallittua. Valtion maita vuokrataan yksityisille viljelijöille, jotta tuontiruoasta riippuvainen maa muuttuisi omavaraisemmaksi.

Kuubalaiset saavat nyt myös ostaa ja myydä autoja. Korjaamoilla käy kuhina, kun menopelejä yritetään laittaa myyntikuntoon. Hankaluutta aiheuttaa varaosien puute, sillä vuodesta 1962 voimassa ollut USA:n kauppasaarto puree kovaa.

Ilman kauppasaartoa Kuuban talous kehittyisi jättiloikkauksin. Kehitysmaa Kuuba on edelleen, mutta sen optimistinen kansa voi kohtuullisen hyvin, sillä kaikille taataan asunto, koulutus, terveydenhoito ja ruokaa. Parasta mahdollista kehitysapua Kuuballe antavat turistit, joita virtaa saarelle myös Yhdysvalloista – Kanadan kautta.

Presidentti Obaman suhtautuminen Kuubaan on ollut yllättävän jyrkkää, mutta asenteen uumoillaan johtuvan vaalien läheisyydestä. Hän on kuitenkin helpottanut Amerikassa asuvien kuubalaisten sukulointia kotisaarellaan ja rahan lähettämistä Kuubassa asuville perheenjäsenille.

Kuubassa pidetään peukkuja Obamalle, sillä hänen uskotaan lieventävän kantaansa toisella presidenttikaudellaan.

Kommentoi »