Maailmassa on saatavilla enemmän tietoa kuin koskaan ennen. Silti elämme kuplassa, jossa luetaan vain samanhenkisten kavereiden Facebookissa suosittelemat jutut. Googlenkin algoritmit on viritetty seulomaan käyttäjälle tietoa tämän omien mieltymysten ja hakuhistorian perusteella. Suomalainen startup-yritys Random aikoo puhkaista tämän filtterikuplan.
”Oletko koskaan käynyt Googlen hakusivulla 154?” kysyy Jarno Koponen, yksi Randomin perustajista. Koposen mielestä internetissä surffatessa tarvitaan hakukoneen sijaan löytökone.
Tätä varten Koponen on kumppaneineen kehittänyt Random-sovelluksen. Se tarjoaa käyttäjälle valittavaksi joukon jatkuvasti vaihtuvia avainsanoja, vaikkapa Yhdysvallat, design ja kansanmurha. Kun yhden sanan klikkaa auki, sovellus avaa sivun, jolla on artikkeli, blogipostaus tai meemi kyseisestä aiheesta. Jutun katsomisen jälkeen sovellus listaa näytölle uudet avainsanat, jotka liittyvät aiemmin luettuun aiheeseen.
Jos sivua lukee pitkään tai sen jakaa, sovelluksen algoritmit oppivat, että pidät tämänkaltaisista jutuista. Lisäksi sovellus tajuaa, että miljoonat muut samoista aiheista kiinnostuneet ihmiset ympäri maailmaa voisivat pitää jutusta.
”Yhdistämme ennakoivan ja adaptoivan algoritmin ja ihmisen valinnan.”
Mutta kun Random oppii tuntemaan käyttäjänsä, eikö se sitten ala filtteröidä tälle juurikin niitä oman kuplan sisällä olevia aiheita?
”Ei. Random ei pyri vain voimistamaan mielipiteitä vaan tarjoamaan erilaisia näkökulmia aiheeseen. Vähän ärsyttämäänkin.”
Jos on kiinnostunut Ukrainan sodasta, Randomin kautta päätyy luultavasti lukemaan artikkeleita myös muista kuin länsimaisista lähteistä, esimerkiksi Al-Jazeerasta.
Lisäksi Randomia käytetään anonyymisti. Siihen ei kirjauduta sisään sähköpostin tai Facebookin kautta. Kaverin lukemat jutut eivät vaikuta siihen, mitä sinulle tarjotaan luettavaksi.
Random on erityisen suosittu luovan alan ihmisten, kuten designereiden ja kirjailijoiden keskuudessa.
”Eräs newyorkilainen yrittäjä sanoi keksineensä uudenlaisen bisnesmallin selailemalla Randomin juttuja yhden iltapäivän.”
Randomista on innostuttu jo Yhdysvalloissa. Siitä on kirjoittanut New York Times, Vice ja Forbes.
Ainutlaatuisuutensa vuoksi Random on saanut taakseen tunnettuja sijoittajia, kuten Skypen tanskalaisen perustajan Janus Friisin. Sovellusta on verrattu Flipboardiin, joka on personoitu digilehti, sekä uutisia kuratoivaan Prismatic-sovellukseen.
Ilmainen sovellus ei tuota toistaiseksi mitään.
”Nyt keskitymme täysillä luomaan uutta oppivaa käyttöliittymää meitä ympäröivään tietoon”, Jarno Koponen sanoo.