Kuolema pukee heitä: Lasten hautausmaa kannattaa panna kuunteluun
Kulttuuri
Kuolema pukee heitä: Lasten hautausmaa kannattaa panna kuunteluun
Synkkä ei tarkoita surullista, muistuttaa Lasten Hautausmaan laulaja Kristiina Vaara.
Julkaistu 2.7.2015
Image

Synkkä ja romanttinen Lasten Hautausmaa julkaisi viisi ensimmäistä laulua noin puoli vuotta sitten, ensin digitaalisesti, sitten kauniina vinyyli-ep:nä. Niissä soivat tasavertaisina rock, folk ja kansanmusiikki. Vahvojen kappaleiden sanoitukset tulvivat surua ja kuolemaa.

”En tajunnut tekstien tummuutta ennen kuin ihmiset rupesivat puhumaan niistä. Vasta sitten huomasin, että herranjumala, juuri semmoisiahan nämä ovat”, yhtyeen laulaja Kristiina Vaara kertoo.

”Ehkä ne aiheet jossain vaiheessa ruokkivat itseään. Elämä ja kuolema, luonto ja mätäneminen – niiden konkreettisuudessa on jotain kiehtovan perustavanlaatuista.”

Kristiina kuvailee kuolemaa kauniisti elämän viimeiseksi vaiheeksi. Hän pohtii, ovatko ihmiset vieraantuneet siitä ja kokevat siksi Lasten Hautausmaan sanoitukset niin vahvasti. Laulaja huomauttaa, että kuolemasta puhuminen ei automaattisesti tee musiikista synkkää.

”Pitää muistaa, että synkkä on eri asia kuin surullinen. Suru voi olla kaunis, hyvä ja valoisa asia. Se voi johtaa johonkin. Synkkyys on yksiulotteisempi eikä yleensä johda mihinkään.”

Aluksi Lasten Hautausmaa oli Kristiinan sekä kitaristi-laulaja Tuomo Mannosen projekti. He tekivät biisejä kaksin ja pyysivät tuttuja studioon soittamaan.

Kun Lasten Hautausmaata ruvettiin kärttämään keikoille, piti kaksikon kerätä ympärilleen yhtye. Juuri siitä sikiää suurin muutos ep:n ja vastikään ilmestyneen albumin välillä.

”Levyllä soittaa oikea bändi, ja sillä on paljon särökitaraa. Musiikin tyyli ja pohjavire ovat kuitenkin samat”, jatkaa Tuomo.

Omien laulujen ohella albumilla kuullaan yksi onnistunut laina.

Lasten Hautausmaa -levy loppuu kaiketi 1870-luvulle sijoittuvaan amerikkalaiseen kansanlauluun, joka tunnetaan nimillä Black Girl, In The Pines ja Where Did You Sleep Last Night. 

Lasten Hautausmaa kokoontuu Kouvolassa, josta on viime aikoina noussut muitakin kiinnostavia bändejä. Myös Kivesveto Go-Go -punkyhtyeessä vaikuttava Tuomo on paluumuuttaja, jolla on kotikaupungistaan vain hyvää sanottavaa. Juna vei Kristiinan Helsinkiin 1990-luvun lopulla, mutta nyt suhde on muotoutumassa uudestaan.

”Tykkään siitä, että Kouvolassa ei mietitä liikaa, vaan keskitytään tekemiseen. Siellä on paljon samanhenkisiä ihmisiä ja hyvät treeniolosuhteet. Asioita syntyy nopeasti.”

Kommentoi »