Kun kehut ohjaa työkavereille, kaikki saavat ansaitsemaansa tunnustusta
Puheenaiheet
Kun kehut ohjaa työkavereille, kaikki saavat ansaitsemaansa tunnustusta
Töissä ei pidä välttää vaikeitakaan keskusteluja, kunhan muistaa myös kehua, sanoo Fujitsun palvelupäällikkö Salla Soljanlahti. Hänen mielestään kyse on tasapainosta: on kerrottava itsestään, mutta vedettävä rajat. Kuunneltava, mutta tiedettävä, milloin ei voi joustaa.
Julkaistu 3.11.2015
Image

Ota erilaisuudesta kaikki irti. ”Erilaiset ja eri taustaiset ihmiset tuovat päätöksentekoon rikkautta ja uusia näkökulmia. Töissä täytyy ymmärtää monenlaisia mielipiteitä ja pystyä mukauttamaan omaa käytöstään. Kaikkia ei tarvitse miellyttää, mutta kuuluu käytöstapohin tulla toimeen muiden kanssa. Tasapuolisuus on sitä, että kaikilla on samat säännöt – ja ne koskevat myös esimiehiä.”

Älä ohita harmistusta. ”Muiden fiiliksiin on mukauduttava, eikä vaikeitakaan keskusteluja saa pelätä. Kenenkään harmistusta ei pidä ylenkatsoa. Konfliktitilanteissa täytyy ensimmäisenä selvittää, että molemmat osapuolet puhuvat samasta asiasta. Kun pyytää keskustelukumppania perustelemaan reaktionsa, ostaa myös itselleen aikaa rauhoittua.”

Avaudu itse. ”Ihmiset on opeteltava tuntemaan, jotta heidän kanssaan voi tulla toimeen. Muut ymmärtävät toimintaani, kun kerron millainen olen. On toki riskinä, että oman elämän- tai maailmankatsomuksen jakaminen ei miellytä kaikkia. Jos työsuhteet perustuvat liikaa siihen, että haluaa olla kaikkien kaveri,  muutostilanteissa on hankalaa. Silti ei ole koskaan huono idea kysyä kuulumisia tai tarjota apua.”

Ole ennalta-arvattava. ”Tietty johdonmukaisuus on tärkeää. Uskon, että työkaverini osaavat aavistaa reaktioni jo ennen kuin kysyvät minulta mitään. Olen avoin siitä, mitä mieltä olen.”

Älä omi kaikkia kehuja. ”Julkisia kehuja ei tarvitse kerjätä töissä, jos saa onnistumisen elämyksiä myös vapaa-ajallaan. Asetan mielummin muut kuin itseni valokeilaan, jotta muutkin saisivat tunnustuksen työstään. Kukaan ei pääse tavoitteisiinsa ilman muita, ja paras lopputulos saadaan aikaan, kun kaikki pääsevät vaikuttamaan siihen. Olen itsekin onnistunut silloin, kun tiimini menestyy.” ■

Kommentoi »