Kun huulissa kihelmöi - näin tunnistat ja taltutat huuliherpeksen
Terveys ja hyvinvointi
Kun huulissa kihelmöi - näin tunnistat ja taltutat huuliherpeksen
Lähes jokainen on joskus tuntenut ikävän nipistelyn ja kutinan, joka edeltää huuliherpestä. Peräti 90 prosenttia saa jossain vaiheessa elämäänsä huuleensa yskänrokkona tunnetun rakkulan
1Kommenttia
Julkaistu 8.12.2017
Apu

Lähes jokainen on joskus tuntenut ikävän nipistelyn ja kutinan, joka edeltää huuliherpestä. Peräti 90 prosenttia saa jossain vaiheessa elämäänsä huuleensa yskänrokkona tunnetun rakkulan.

Huuliherpes on virustauti, joka muhii elimistössämme ja puhkeaa esimerkiksi auringonpaisteen, flunssan, stressin, väsymysten tai kuukautisten kylkiäisenä. Kun herpes simplex -virustartunnan on saanut, ei siitä koskaan pääse eroon. Monilla kiusa on onneksi harvoin läsnä. Niillä, joilla herpes uusiutuu tiheään, voidaan kokeilla estolääkitystä.

Yleensä yskänrokon hoitoon riittää paikallinen asikloviiri- tai pensikloviirivoide ja suun kautta asikloviiri tai valasikloviiri. Hoitamattomana huuliherpes taittuu itsekseen noin 1,5–4 viikossa.

Yskänrokon oireet ovat jokaisella kerralla hyvin samankaltaiset, joten sellaisesta kärsinyt tunnistaa oireet helposti. Se on etu, sillä mitä aikaisemmin hoito aloitetaan, sitä nopeammin rakkula kuivuu ja häviää. Kutina, punoitus ja pistely kestävät yleensä päivän tai pari, ja sen jälkeen huuleen ilmestyy nestettä sisältävä rakkula. Alkuun se on väriltään kirkas ja myöhemmin kellertävä. Muutamassa päivässä rakkula alkaa kuivua ja noin parissa viikossa rupi irtoaa.

Huuliherpes on siitä ankea vieras, että se tarttuu hyvin helposti pisara- tai kosketustartuntana. Omat pyyhkeet, meikit ja voiteet sekä ruokailuvälineet ovat välttämättömiä. Suukot, suuseksi ja muu hellittely täytyy ehdottomasti laittaa odotustilaan heti oireiden ilmaannuttua koko rakkulavaiheen ajaksi. Tartuntariski on ohi, kun rakkulat ovat kokonaan kuivuneet.

Lähteet: Käypä hoito -suositus, Terveyskirjasto

Teksti Noora Takamäki, kuva Fotolia

1 kommentti