Kuhmoinen on luontoretkeilijän löytö
Matkailu
Kuhmoinen on luontoretkeilijän löytö
Lähde maastopyöräretkelle tai patikoi kansallispuistossa, jossa voi hyvällä tuurilla bongata majavan.
1Kommenttia
Julkaistu 8.8.2021
Mondo

Pirkanmaalla sijaitseva Kuhmoinen on hieno kohde luontomatkailijalle. Alueen ylpeys on Isojärven kansallispuisto, jossa on kumpuilevaa havumetsää ja suopursuilta tuoksuvia kosteikkoja.

Isojärven tunnuseläin on amerikan­majava, joka on padoillaan muuttanut alueen puroja lammiksi. Majavien puuhia voi päästä seuraamaan iltahämärällä. Kansallispuistossa on yhteensä 30 kilometriä vaelluspolkuja, ja laavut on pystytetty upeisiin järvi­maisemiin.

Melojille löytyy runsaasti retkikohteita, sillä kunta sijaitsee Päijänteen rannalla, ja alueella on yli 400 järveä. Maastopyöräilijä taas voi testata vuonna 2019 avatun Kuhmoisten kuhmurat -reitin. Kesäkaudella hyviä pyöräretken kohteita ovat Tehin matala hiekkaranta ja Pihlajakosken kesä­ravintola Wonkamies.

Historiannälkäinen käy katsomassa Pyhänpään ja Kuhmoisten Pyhävuoren kivi­kautisia kalliomaalauksia. Kuhmoisten alueella on myös useita Suomen mittakaavassa isokokoisia luolia.

Eväät seikkailuille napataan paikallisten suosimasta Sarin Kotikahvilasta (Toritie 50). Parhaat tuliaiset löytyvät Kuhmoisten Kädentaitajien puodista (Toritie 54), jonka hyllyillä on käsitöiden lisäksi kyläläisten tekemiä herkkuja villiyrtti­siirapeista kuivattuihin kuusenkerkkiin ja karjalan­piirakoista kurkku­salaatteihin.

Kuhmoinen sijaitsee parin-kolmen tunnin bussimatkan päässä Helsingistä, ja Tampere, Lahti sekä Jyväskylä ovat kaikki alle sadan kilometrin päässä. Majoittua voi majataloissa, mökeissä ja maa­­tiloilla. Hyvä listaus maja­paikoista löytyy visitkuhmoinen.fi-sivustolta.

Isojärven kansallispuistossa voi käydä pikaisesti luontoretkellä tai vaikka patikoida 20 kilometrin vaellusreitin.
1 kommentti