Apu

Kovien leffaroolien Jarmo Mäkinen vanhusten asialla: "Olen osakkaana yrityksessä, joka kehittää tuki- ja turvajärjestelmiä"

Kovien leffaroolien Jarmo Mäkinen vanhusten asialla: "Olen osakkaana yrityksessä, joka kehittää tuki- ja turvajärjestelmiä"
Näyttelijä Jarmo Mäkinen on myös yrittäjä, vaikka suuntaa heinäkuussa Kiirunaan Black Lake -draamaelokuvan kuvauksiin. Hän sanoo, että Suomi kuten koko Eurooppa ikääntyy vauhdilla, ja siksi tarvitaan tehokkaita tuki- ja turvajärjestelmiä.

Viime viikolla 60 vuotta täyttänyt näyttelijä Jarmo Mäkinen vastaa puhelimeen mökiltään, kahvinkeittopuuhista. Häntä ei kuitenkaan tarvitse kahta kertaa kehottaa puhumaan sivutyöstään yrittäjänä.

Mäkinen on mukana pienenä osakkaana SeniorSome Finland -yrityksessä, joka on nimensä mukaisesti palvelu senioreille - siis ikäihmisille eli vanhuksille. Yrityksen pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja on Rauno Saarnio, asialleen omistautunut bisnesmies, jonka yrityksen toimintaan Jarmo Mäkinen mielellään lähti.

Hän sanoo, että Suomi ikääntyy vauhdilla ja ikääntyviä kannustetaan yhä enemmän kotihoitoon. Ikääntyvän väestön määrän kasvu on tikittävä aikapommi, josta selviämiseen tarvitaan erilaisia ratkaisuja.

- Minä, tällainen näyttelijäplanttu olen istunut palavereissa geriatrian johtavien professoreiden kanssa ja keskustellut kansainvälisestä Active Age -hankkeesta, Jarmo Mäkinen naurahtaa.

Näyttelijä on käynyt esittelemässä SeniorSome-yrityksen laitteita myös Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

SeniorSomen hanke ei ole mikään pieni hanke - jos tuki- ja turvajärjestelmät tulisivat Suomessa laajempaan käyttöön, vanhusten laitoshoitoon verrattuna säästö oli kaksi miljardia euroa vuodessa.

- Nyt ollaan jo tilanteessa, että EU on ostanut 6000 laitetta. Niitä testataan seitsemässä maassa neljäkymmentäkolme kuukautta. Suomessa tuki- ja turvajärjestelmät ovat olleet käytössä jo monella paikkakunnalla.

Millaisia nämä laitteet ja järjestelmät ovat?

- Muun muassa kosketusnäytöllä toimivia iPadeja, joihin voi ladata kalenterin ja televisioita, joita vaikka näkövammainen voi käyttää puheohjauksella. Turvarannekkeet ovat samalla myös tietokoneita ja puhelimia, joilla lapset ja lapsenlapset voivat pitää yhteyttä mummoonsa tai vaariinsa. Yhteen laitteeseen on kehitetty monen laiteen ominaisuuksia.

Jarmo Mäkinen suree hieman sitä, että hänen ikääntynyt isänsä on sellaisessa kunnossa, ettei hänellä ole hyötyä turvalaitteista.

- Voin kuitenkin olla auttamassa monia muita.

Laitteet kuulostavat ominaisuuksiltaan kalliilta, mutta käyttökustannukset eivät ole päätä huimaavia.

- Yhden laitteen kuukausivuokra on 60-100 euroa, Jarmo Mäkinen sanoo.

Tietoturvaan on panostettu

SeniorSome Finland -yrityksen hallituksen puheenjohtaja Rauno Saarnio vakuuttaa, että tuki- ja turvajärjestelmien tietoturvaan on kiinnitetty erityistä huomiota.

- Se on korkeimmalla mahdollisella tasolla, ja standardit sellaisia, että kaikki laitteiden kautta käytävät keskustelut ovat salattuja. Palomuurit ovat vastaavia, joita on käytössä muun muassa sairaaloissa Yhdysvalloissa.

Hän sanoo, että SeniorSomen järjestelmät soveltuvat myös muistisairaille, joiden tauti ei ole kehittynyt ensi- ja keskivaihetta pidemmälle.

Yrityksen tarinasta hän kertoo, että se lähti käyntiin vallitsevasta tilanteesta.

- Me osakkaat keskutelimme seniorien ongelmista, muistisairaiden ja kauempana asuvien isovanhempien hoivasta. Haluamme kehittää palveluja, jotka mahdollistavat yhteydenpidon läheisten kanssa, turvallisen mielen ja viihtyisän asumisen.

Tarve tuki- ja turvajärjestelmille kasvaa vuosi vuodelta, sillä Suomi ei tästä ainakaan nuorene.

Lisätietoja www.seniorsomefinland.fi

Julkaistu: 4.6.2018
Kommentoi »