Apu

Kovat jätkät lukevat

Kovat jätkät lukevat
Rauman Lukon pelaajat ovat kunnostautuneet muuallakin kuin vain jäällä. He ovat käyneet Raumanmeren peruskoulussa lukemassa ääneen yhdessä poikien kanssa, ja jääkiekkoilijoiden lukemista voi kuunnella myös Youtube-videoilta.
Kuvat Kuvakaappaus: Rauman Lukko / Youtube

Raumalta kuuluu kummia: murrosikäiset ja heitäkin nuoremmat pojat istuvat keskittyneinä ringissä ja lukevat vuorotellen ääneen kirjailija Tapio Koivukarin romaania Gartzia eloonjäänyt. Kirja on raumalaisen Väinö Riikkilä -kirjallisuusseuran julkaisema mukaansatempaava seikkailuromaani, joka perustuu tositapahtumiin. Gartzia on nuori orpopoika Espanjan Baskimaalta. Eräänä päivänä hänelle tarjoutuu mahdollisuus lähteä laivan mukana valaanpyyntimatkalle, seuraamaan isänsä jalanjälkiä. Tarina perustuu tositapaukseen, joka sattui Islannissa vuonna 1615.

Lukuprojekti on Rauman Lukon pelaajien ja Väinö Riikkilä -seuran yhteinen. Väinö Riikkilä (1906-1969) oli nuortenkirjailija, jonka Pertsa ja Kilu -kirjat ovat aikansa klassikoita.

Yhteisprojektilla yritetään saada nuoret innostumaan kirjallisuudesta ja irti jatkuvasta kännykän selailusta.

– Lukupiiriä ja nuorten kannustamista lukemiseen alettiin suunnitella jo vuosi sitten. Rauman Lukko on vuosia toteuttanut erilaisia koulukiertueita, joilla on ollut eri teemoja. Olemme käyneet puhumassa kiusaamisesta, liikenneturvallisuudesta ja tasapainoisesta elämästä, johon kuuluvat hyvä yöuni, liikunta, urheilu, opiskelu ja tämän vuoden teeman mukaan lukeminen, kertoo Rauman Lukon markkinointi- ja tapahtumajohtaja Mikael Eklöf.

Pelaajat ovat lukeneet romaanin lukuja ääneen myös Youtube-videoille, jotka löytää Väinö Riikkilä -seuran nettisivuilta. Koko kirjan on lukenut äänikirjaksi raumalainen lukiolaispoika. Seuran puheenjohtaja Harri Laiho sanoo, että idean voisi toteuttaa myös valtakunnallisesti osana peruskoulujen äidinkielenopetusta.

– Olisi tärkeää, että varsinkin pojat saisivat edes yhden innostavan lukukokemuksen. Se voisi johtaa jatkuvampaan lukuharrastukseen.

"Luen sotakirjoja ja elämäkertoja"

Jos ovat koululaiset olleet innoissaan, niin myös pelaajat. Hyökkääjä, Lukon varakapteeni Toni Koivisto kertoo aamutreenin jälkeen vastaanotosta kouluissa:

– Kävimme Raumanmeren peruskoululla, ja vastaanotto oli hyvä. Poikia auttoi selvästi läsnäolomme, ja heitä yllätti se, että jääkiekkoilijatkin lukevat!

Vuonna 1982 syntynyt Toni Koivisto sanoo itse ruvenneensa lukemaan enemmän vasta aikuisiällä. Hän lukee kirjoja laidasta laitaan, mutta erityisesti sotakirjallisuutta ja elämäkertoja.

– Varsinkin kauden aikana luen paljon, ja moni muukin seuramme pelaaja. Lukeminen rauhoittaa pelien jälkeistä ylikierrostilaa, ja lukemaan keskittyminen kehittää ihmismielen ja kropan välistä tasapainoa.

Jääkiekkovaikuttaja, kulttuuripersoona Alpo Suhonen pitää projektia erinomaisena, eikä pelkästään koululaisten osalta.

– Olen puhunut vuosia siitä, että jääkiekkoilijoiden pitäisi opiskella, ja heidän vapaa-aikaansa pitäisi kehittää. Ammattijääkiekkoilijoille jää harjoituskaudella paljon tyhjää aikaa, ja tällainen lukuprojekti on kerrassaan hieno asia.

Ylen uutisankkuri, toimittaja, kirjailija Matti Rönkä kiteyttää Rauman Lukon toteuttaman koulukiertueen nasevasti: – Kovat jätkät lukevat!

Julkaistu: 20.2.2019
1 kommentti