Koukussa nikotiinipurukumiin?
Terveys ja hyvinvointi
Koukussa nikotiinipurukumiin?
Myös nikotiinipurukumiin voi syntyä riippuvuus.
7.5.2015
 |
Apu

Puolet nikotiinipurukumin pitkäaikaiskäyttäjistä koki purukumiriippuvuuden yhtä voimakkaana tai jopa voimakkaampana kuin tupakkariippuvuuden, kertoo riippuvuutta selvittänyt yhdysvaltalainen internetkysely.

– Jos korvausvalmisteesta on vaikea luopua, kertoo se pikemminkin siitä, että tupakkariippuvuutta ei ole selätetty, ja korvaushoitoa on syytä jatkaa. Arviolta kymmenen prosenttia käyttäjistä tarvitsee yli vuoden korvaushoitoa suositellun 2–3 kuukauden sijaan, apteekkari Kirsi Pietilä kertoo.

Pietilän mukaan ongelmat johtuvat usein siitä, että korvausvalmisteita käytetään väärin. Vaikka nikotiinilaastari on tutkimusten mukaan tehokkain korvaushoito, se ei sovi kaikille. Sopivan valmisteen löytämiseen ja oikeaoppiseen käyttöön saa opastusta apteekista.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vain pieni osa nikotiinivalmisteiden käyttäjistä kokee riippuvuutta valmisteisiin.

Nikotiinivalmisteita käyttävillä on enemmän rytmihäiriöitä, sydämen tykyttelyä ja rintakipua kuin henkilöillä, jotka eivät niitä käytä. Korvausvalmisteista johtuvat vakavat sydän- ja verisuonihaitat ovat harvinaisia.

Nikotiinikorvausvalmisteita – purukumia, nenä-sprayta, tabletteja ja laastareita – suositellaan käytettäväksi sähkösavuketta turvallisempana tukimuotona tupakoinnin lopettamisessa.

Nikotiinikorvausvalmisteet sisältävät kemiallisesti puhdistettua nikotiinia mutta eivät niitä yli 4 000:ta haitallista ainetta, joita on tupakassa ja nuuskassa. Sähkösavukkeiden yhdisteistä ei ole riittävästi tutkimustuloksia, ja niiden turvallisuudesta tarvitaan lisätietoa.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Fotolia

Viimeinen kappale korjattu 19.5.2015.

Kommentoi »