Kotitalousopettaja ja seksuaalineuvoja Kaisa Hemming-Kyrön mielestä ihmiset pelkäävät eniten epäonnistumista
Puheenaiheet
Kotitalousopettaja ja seksuaalineuvoja Kaisa Hemming-Kyrön mielestä ihmiset pelkäävät eniten epäonnistumista
Kotitalousopettaja ja seksuaalineuvoja Kaisa Hemming-Kyrön mielestä ihmiset pelkäävät eniten epäonnistumista. Esimerkkiä voi näyttää mokailemalla itse.
19.2.2016
 |
Image

Laajenna skaalaa. ”Minulla on ravintola-alan, lentoemännän, kotitalousopettajan, terveystiedon opettajan ja seksuaalineuvojan koulutus, olen burleskitanssija ja -opettaja ja maatalon emäntä. Se ei ole vaatinut 20 vuoden urasuunnitelmaa. Olen tehnyt asioita, jotka kiinnostavat, ja ne ovat tehneet minut onnelliseksi. Reippaus riittää eikä kaikesta tarvitse osata kaikkea: en ole opetellut lypsämään lehmiä.”

Uskalla epäonnistua. ”Kaikissa töissäni huomaan, miten paljon ihmiset pelkäävät epäonnistumista. On ihan sama, puhutaanko punajuuren keittämisestä vai seksistä, ihmisillä on paljon suorituspaineita olla täydellinen. Elämä on oppimista, ja on tärkeää antaa myös muille lupa epäonnistua vaikka esimerkkiä näyttämällä.”

Pyydä apua. ”Kehittyminen on mahdollista vain, kun ymmärtää, ettei ole valmis, ja sen huomaa viimeistään palautteen kautta. Siksi kollegat ovat äärimmäisen tärkeitä peilejä, ja heiltä kannattaa pyytää apua ja neuvoa. On aina ihmisiä, jotka tulevat olemaan minua parempia jossain. Siksi kannattaa kilpailla vain itsensä kanssa.”

Katso muualle. ”Monet kuvittelevat, että korttitalo hajoaa, jos sitä ei ole itse kasaamassa, mutta kukaan ei ole korvaamaton. Nuorempana määrittelin itseni tekemisen kautta, mutta omaa tärkeyttä voi koetella olemalla niin, että ei tee välillä mitään. Kun elämässä viihtyy myös työn ulkopuolella, pelastuu uupumukselta. Piipussa ei ole hyödyksi kellekään.”

Älä isottele. ”Ihmiset kuvittelevat saavuttavansa auktoriteetin ottamalla sen, vaikka se annetaan kunnioituksen sivutuotteena. Vaikka kaikki ihmiset ovat erilaisia, heidän kykyynsä tehdä työnsä hyvin täytyy luottaa. Koululuokassa hyvin hoidettu diktatuuri toimii joskus huonoa demokratiaa paremmin, mutta on paljon asioita, joista oppilaidenkin kanssa voidaan päättää yhdessä.” ■

Kommentoi »