Koronavirus romutti F1-aloituksen – myös Bahrainin GP vaarassa – Kuljettajat maitojunalla kotiin
Puheenaiheet
Koronavirus romutti F1-aloituksen – myös Bahrainin GP vaarassa – Kuljettajat maitojunalla kotiin
Australian Grand Prix piirtyi F1-historiaan tuikiharvinaisella peruutuksella vain 54 tuntia ennen sunnuntain kisastarttia.
Julkaistu 13.3.2020
Apu

Kauden 2020 avaus siirtyi hamaan hämäryyteen, sillä seuraavat F1-kisat uhkaavat estyä maapalloa riivaavan koronaviruksen kuristusotteessa. Peruutus tietää pitkää odotusta.

Vuonna 1985 Belgian GP peruutettiin kahden harjoituspäivän jälkeen, kun asvaltti mureni. Nyt ratkaisu tuli ennen kuin tallit ehtivät ajaa vielä yhtään.

Kalenteri on vielä käsittelemättä, mutta perjantain (13.3.) tietojen mukaan avauskisa voi siirtyä kesäkuun alkuun Bakuun. Siten alkuperäisen ohjelman seitsemän ensimmäistä osakilpailua jätettäisiin väliin.

Kimi Räikkönen: Onko oikein, että olemme täällä?

Maailmanmestarit Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton ja Sebastian Vettel ärähtivät torstaina päättäjille, kun Grand Prix-kisaa oltiin viemässä väkisin lävitse, vaikka liki pitäen kaikki muut huippu-urheilutapahtumat muissa maissa peruutettiin.

– Olen hämmentynyt, että istumme täällä. NBA-kausi keskeytettiin, mutta F1 jatkaa vain menoaan, Hamilton tokaisi lehdistötilaisuudessa, kun hänen entisen tallinsa McLarenin väkeä oli asetettu karanteeniin yhden kilpatiimin jäsenen positiivisen testituloksen myötä.

– Onko oikein, että olemme täällä? Sitä en osaa sanoa. Mutta jos tallipäälliköt päättäisivät asiasta, uskon, että olisimme pysyneet poissa, Räikkönen kuittasi omassa mediatapaamisessaan.

Kovan onnen Bahrain taas uhattuna

Edellinen GP-peruutus tapahtui 2011, kun Bahrainin osakilpailu poistettiin MM-kalenterista ns. arabikevään myötä. Tällöin tapahtuma peruutettiin jo hyvissä ajoin ennen kuin F1-väki saapui paikalle.

Nyt peruutus tuli perjantaina aamupäivällä. Räikkönen ja Vettel olivat varautuneet pikaiseen lähtöön ja poistuivat pikaisesti paikalta, mutta eivät toki ennen kuin peruutuspäätös tuli viralliseksi. Kumpikin pääsi kotimatkalle kohti Sveitsiä hyvissä ajoin jo perjantaina.

Tallit vaihtoivat kiireellä lentojaan. Valtaosa tästä väestä sai liput lauantain lennoille. Kaikki suuntasivat kohti kotiaan Bahrainin sijasta.

Bahrainin GP on yhä kalenterissa ensi viikonlopuksi, mutta myös sen ajaminen on näillä näkymin mahdotonta.

Kattojärjestö FIA:n tiedotustoiminta on kerännyt taas kerran rutkasti moitteita. Nytkin Australian peruutusuutinen jätettiin aivan viime tippaan, kun osa talleista oli jo ehtinyt varikolle aloittaakseen työt harjoituksia varten.

Tällaisella vitkuttelulla aiheutuu F1-kisojen vakioporukalle runsaasti ylimääräisiä kuluja, kun lento- ja hotellivarauksia joudutaan yhteenään muuttamaan tai peruuttamaan kokonaan.

Sodat ja terrorismi kurittivat F1-kisoja

Aiemmilta vuosilta mieleen on jäänyt päällimmäisenä, miten sotatilanteet ovat vaikuttaneet kisajärjestelyihin.

Kun Irakissa sodittiin 2000-luvun alussa, lensimme kohti Malesiaa. Keskellä yötä taivas välkehti yhtenään ja koneessa pelättiin, ammutaanko meitä kenties raketeilla. Kapteeni rauhoitti kuitenkin väkeä, että kyseessä on vain salamointi.

Syyskuussa 2001 al-Qaida iski Yhdysvaltoihin ja vain paria päivää myöhemmin F1-joukot kokoontuivat Monzaan ajamaan Italian GP-kisaa. Silloin moni meistä uskoi, että F1 voisi olla terroristien seuraava kohde ja seuraava kisamatka USA:han pelotti monia.

Lopulta Indianapolikseen ehdittyä kukaan ei enää sen suuremmin murehtinut terroristiuhkaa ja me suomalaiset pääsimme juhlimaan Mika Häkkisen viimeiseksi jäänyttä GP-täysosumaa.

Helmikuussa talvitesteissä Barcelonassa lehdistöhuoneessa lyötiin vetoa, kuinka monta kisaa lopulta ajetaan. Silloin alimman ehdotuksen taisi tehdä saksalaiskonkari Michael Schmidt, joka povasi 16 kisan kautta. Vetorahat ovat muuten Mercedeksen kilpajohtaja Toto Wolffin valvonnassa.

Jutun otsikkoa muokattu 13.3. kello 15:55.

Kommentoi »