Koronaviruksen jäljet johtavat Italiaan – Jyrki Sukula: "Konsertteja on peruttu ja kirkot suljettu, eivätkä lapset pääse urheiluharrastuksiin"
Puheenaiheet
Koronaviruksen jäljet johtavat Italiaan – Jyrki Sukula: "Konsertteja on peruttu ja kirkot suljettu, eivätkä lapset pääse urheiluharrastuksiin"
Italian tartuntamäärä, yli 600, on kolmanneksi suurin Kiinan ulkopuolella. Kuolleita siellä oli viime viikon lopulla seitsemäntoista.
Julkaistu 3.3.2020
Apu

Pohjois-Italiasta on tullut Eurooppaan kotiutuneen koronaviruksen keskeinen pesäke. Muun muassa Espanjan, Itävallan, Saksan, Ranskan ja Kreikan ensimmäisten virustartuntojen jäljet johtavat Lombardiaan. Sieltä tuli myös ensimmäinen suomalaistartunta.

– Italiassa on tehty massiivisia testejä ja siksi tapauksia on niin paljon. Pohjois-Italia on se pesäke, josta eniten on tarinaa ja tapauksia. Maaseudulla Toscanassa, missä me elämme, ei ole ollut minkäänlaista poikkeavaa elämää, totesi Suomessa parhaillaan oleva toimittaja Ella Kanninen viime viikolla.

Kanninen oli juuri palannut Firenzestä, eikä kentillä ollut mitään epätavallisia tarkastuksia, saati paniikkia.

Pohjois-Italian Lombardiassa ja Venetossa 11 kaupunkia suljettiin viruksen takia. Yli 50 000 ihmistä oli karanteenissa, jota sotilaat ja poliisit valvovat.

Messuja ja jalkapallo-otteluita on lykätty, Venetsian karnevaalien loppupäivät peruttiin ja Giorgio Armanin muotishow siirrettiin nettiin.

Mission Impossible 7 -kuvaukset keskeytetty

Jopa Tom Cruise -elokuvan – kuvaavasti Mission Impossible 7 – kuvaukset Venetsiassa keskeytettiin. Teatterit, koulut, yliopisto ja La Scalan ooppera Milanossa suljettiin, junavuoroja karsittiin. Etätyö on ollut valttia.

Monen maan hallitukset ovat kehottaneet ihmisiä, varsinkin ikääntyneimpiä, välttämään Pohjois-Italiaan menoa.

Suomalaiskokki Jyrki Sukula asuu Piemontessa, parinsadan kilometrin päässä tautialueelta. Sielläkin varotoimiin oli ruvettu, mutta tunnelma oli melko rauhallinen.

– Kahden päivän karnevaaliloma näyttäisi venyvän ensi viikkoon, konsertteja on peruttu ja kirkot suljettu, eivätkä lapset pääse urheiluharrastuksiin. Mutta ihmiset suhtautuvat tilanteeseen käytännönläheisesti, sillä viestintä on toiminut hyvin, totesi Sukula viime viikolla.

Italian heikolle taloudelle näkymätön virus voi muuttua hyvinkin näkyväksi. Lombardia ja Veneto ovat Italian vauraimpia alueita. Liki kolmannes maan bruttokansantuotteesta tulee sieltä. 

Moni pelkää koronaviruksen ajavan Italiaa takaisin taantumaan.

Suojaudu näin

  • Pese käsiä lämpimällä vedellä saippuan kanssa noin 15 sekunnin ajan, hiero saippuaa huolellisesti kämmeniin ja sormien väliin, huuhtele runsaalla vedellä.
  • Pese kädet aina ennen ruokailua ja ruoanlaittoa sekä vessakäynnin jälkeen.
  • Aivasta ja yski kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan, heitä nenäliina sekajätteisiin ja pese kädet.
  • Julkisilla paikoilla kuivaa käsipaperilla ja sulje hana käsipaperin kanssa.
  • Veden puuttuessa käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Kommentoi »